Katolikus törvényhozók találkozóján van jelen Orbán Viktor, aki Rómában Melonival egyeztetett

Katolikus törvényhozók találkozóján van jelen Orbán Viktor, aki Rómában Melonival egyeztetett

Orbán Viktor miniszterelnök, Georgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt vezetője és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legaktuálisabb nemzetközi témák szerepelnek a katolikus törvényhozókat tömörítő nemzetközi szervezet (ILCN) tizenkettedik találkozóján a közép-olaszországi Frascatiban szombaton, melynek résztvevőit Ferenc pápa is fogadta.

A Cristoph Schönborn bécsi érsek védnökölte szervezet 2010 óta minden augusztus végén a Rómához és a pápák nyári rezidenciájaként ismert Castel Gandolfóhoz közeli Frascatiban rendezi meg többnapos találkozóját, írja az MTI.

A találkozó megnyitása előtt Ferenc pápa pénteken a Vatikánban fogadta a résztvevőket, közöttük számos ország politikusát, szakemberét, egyházi és civil szervezeti vezetőjét. A pápa a keresztény politikai szereplők kötelezettség-vállalásainak teljesítését szorgalmazta az általa válságosnak nevezett jelenlegi történelmi pillanatban. A koronavírus-világjárványban feladatként jelölte meg egyrészt a vakcinák hatékony elosztását, másrészt a közösségi és társadalmi megújulást. Úgy vélte, a járványhelyzet tovább mélyítette a szegénységet, a társadalmi egyenlőtlenséget, a munkanélküliséget, az oktatáshoz való hozzáférhetőség hiányát.

Ferenc pápa felelősségvállalásra kérte a keresztény politikusokat a technológiai fejlődést kísérő túlkapások és veszélyek miatt. Azt hangoztatta, hogy a törvényhozók feladata az emberi méltóság védelme. Kiemelte a személyes adatok biztonságának védelmét, valamint a közösségi térben terjedő hamis hírek és a pedofil pornográfia terjesztése elleni küzdelem fontosságát.

Az audiencián mások mellett jelen volt Ignác Efrém szír ortodox pátriárka. Olasz sajtóbeszámolók és a közösségi oldalakon megosztott hivatalos felvételek szerint a magyar kormányt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter képviselte, valamint a Rome Reports katolikus csatorna felvétele szerint a pápával tartott találkozón részt vett Balog Zoltán református püspök, az emberi erőforrások korábbi minisztere.

Az ILCN találkozóján – ahogyan minden évben – jelen van Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Az Il Sismografo katolikus hírportál hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor szeptember 12-én találkozik Ferenc pápával Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje alkalmából.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének szombati tájékoztatásából azt is megtudhattuk, hogy Orbán Viktor Rómában megbeszélést folytatott Giorgia Melonival, az olasz Fratelli d'Italia párt elnökével. A tárgyaláson szóba került az európai jobboldal helyzete és az újból erősödő migrációs veszély is. 

A két pártelnök azt mondta, közös céljuk, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában.

A találkozón – amelyen Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi ügyekért is felelős alelnöke is részt vett – szóba került az afganisztáni összeomlás miatt várható migrációs nyomás témája is. Egyetértettek abban, hogy a tömeges befogadás nem megoldás, a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni.

Az európai országoknak a több irányból is erősödő migrációs nyomásnak a szárazföldön és a tengeren is ellen kell állniuk – ismertette a megbeszélésen elhangzottakat Havasi.

A megbeszélésről egyébként Novák Katalin egy fotót is posztolt Facebook-oldalán.

Csütörtökön a kormányfőt egy római étterem teraszán fotózták le, ahol vele volt a fia, Orbán Gáspár, valamint a felesége, Lévai Anikó is.

Szombaton pedig a miniszterelnök egy fotót tett ki a közösségi oldalára, ahol egy nagyobb társaság próbál feljutni egy lépcső tetejére, ő pedig egy kisgyerekes apuka segítségére siet: közösen viszik fel a babakocsit.

„A cserkész, ahol tud, segít” – írta Orbán Viktor a fotóhoz.