Távozott a francia nagykövet Nigerből

Távozott a francia nagykövet Nigerből

Az elnöki gárda tagjai, amint bejelentik a katonai puccsot Nigerben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazaindult Nigerből a francia nagykövet, Sylvain Itté – számolt be róla az AFP diplomáciai és miniszteri forrásokra hivatkozva. Mindez két hónappal azután következett be, hogy patthelyzet alakult ki a katonai junta és Franciaország között. A nagykövet és hat munkatársa szerdán hajnali négy körül hagyta el az országot.

Abdourahamane Tiani tábornok július 26-án vette át a hatalmat a fővárosban, Niameyben, a rezsim pedig augusztus végén ki is utasította a nagykövetet. Párizs viszont mindeddig nem ismerte el a jelenlegi vezetést, ezért nem is kívánt engedelmeskedni az utasításainak. Itté és stábtagjai így a követségen maradtak, de félő volt, hogy kifogynak az élelmiszer- és víztartalékaikból, vagy ha távoznak az épületből, akkor kiutasítják őket. Szerdai távozásukat megerősítette a nigeri belügyhöz közel álló forrás is, hozzátéve, hogy a franciák gépe Csád irányába indult el.

Emmanuel Macron szeptember 24-én, a TF1-nek és a France2-nek mondta el, hogy a diplomáciai képviseletet végül visszahívják az afrikai országból. Párizs a távozás ellenére továbbra is támogatja Mohamed Bazoum megbuktatott elnököt. A politikust július vége óta tartják fogva feleségével és fiával együtt az elnöki rezidencián.

A Nigerrel való katonai együttműködésnek most véget vet Franciaország. A hatalmat átvevő tábornokok egyébkén már egy héttel a puccsot követően felmondtak több katonai együttműködési megállapodást az egykori gyarmati hatalommal. A rezsim azt állította, hogy az egy hónap felmondási idő után a dzsihadistaellenes harcra hivatkozó katonák már jogellenesen tartózkodtak az országban. A fővárosban rendszeresen tartottak tüntetéseket a távozásukat követelve. Párizs korábban még a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének közbelépésére számított, hogy helyre tudják állítani Bazoum hatalmát.