Jair Bolsonaro brazil elnök is koronavírusos

Jair Bolsonaro brazil elnök is koronavírusos

Jair Bolsonaro (Forrás: Flickr / Família Bolsonaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jair Bolsonaro brazil elnök is koronavírusos lett – közölte a Jornal O Doa. Ő az első államfő, aki elkapta a vírust. A 64 éves Bolsonaro megbetegedése nem lehet meglepő annak fényében, hogy nemrég kiderült a sajtósáról, Fabio Wajngartenről: a COVID-19 érintettjei között van.

Ő ráadásul ott volt az Egyesült Államokba látogató elnöki delegációban is, személyesen találkozott Donald Trumppal és Mike Pence-szel. A brazil elnök szombat este is találkozott az amerikai elnökkel Mar-a-Lagó-n, ahogy pedig az Index is megjegyezte, a fotók alapján elég közel tartózkodtak egymáshoz.

Eduardo Bolsonaro előzőleg azt írta Twitteren, hogy apján nem látja nyomát a betegségnek, mindenesetre az elnök kivizsgáltatta magát, és kiderült, valóban fertőzött.

A vírusos megbetegedés érintettjei közt van egyébként a kanadai miniszterelnök felesége, Sophie Trudeau, valamint például Tom Hanks is. A teljes román kormány házi karanténba került, továbbá megfertőződött a brit egészségügyi miniszter, Nadine Dorries, a francia kulturális miniszter, Franck Riester, vagy épp Peter Dutton ausztrál belügyminiszter. Iránban a parlament nyolc százaléka megfertőződött, így a miniszterelnök-helyettes és az egészségügyi miniszter-helyettes is.

Emlékezetes egyébként, nemrég Mark Rutte holland miniszterelnök egy sajtótájékoztatón közölte, a továbbiakban tartózkodnak a kézfogástól és hasonló érintkezésektől a terjedés megelőzésének érdekében. Ezt követően viszont a sajtótájékoztató lezárásaként kezet fogott a holland Népegészségügyi Intézet járványügyi részlegének vezetőjével. Utóbbi erre a tényre nevetve mutatott rá, mire Rutte gyorsan szabadkozni kezdett, és inkább összeérintették a könyöküket.