Kínai állami propaganda: A kommunista párttagok (csak a nők) kötelesek három gyermeket szülni

Kínai állami propaganda: A kommunista párttagok (csak a nők) kötelesek három gyermeket szülni

Kínai gyerekek (Fotó: Save the Children)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínában mára veszélyesen alacsonyra esett vissza a termékenység, ami már rövid távon is demográfiai problémákat fog eredményezni. Ezért a korábbi évtizedek születéskorlátozó politikájával végleg szakítva, a pártvezetés a minél több gyermek felnevelésére kezdte buzdítani a népet.

Ennek a tendenciának következő lépéseként értelmezhető, hogy a Guardian szerint egy állami honlapon közölt szerkesztőségi állásfoglalás (értsd: pártutasítás) szerint a kommunista párttagoknak az ország érdekében „kötelező” három gyermeket vállalniuk. Ez a kötelezettség (egyelőre) csak erkölcsi, még nem hoztak ilyen törvényt.

A kínai cenzúra észjárására jellemző, hogy noha az írás egyértelműen a párt akaratát tükrözi, és már egy hónapja kint van az interneten, most, hogy végre észrevette valaki, és rengetegen kezdték osztani és kommentelni, gyorsan el is tüntették az oldalról.

De persze, ami egyszer az interneten volt, az ott is marad, így pontosan tudható, hogy mit írtak benne: „Minden párttagnak kötelezően a vállán kell viselnie az ország népességnövekedésének felelősségét, és cselekednie kell a háromgyermek-politika [sikeréért] … Egy párttag sem vonhatja ki magát ez alól, sem külső, sem személyes okból. Nem bocsátható meg, ha valaki nem megy férjhez, és nem szül gyereket, sem az, ha csak egy vagy két gyermeket szül.”