Koronavírus: Csak lassan indul újra az élet Moszkvában

Koronavírus: Csak lassan indul újra az élet Moszkvában

A csaknem teljesen néptelen moszkvai Vörös téren járőrözik két rendőr 2020. március 30-án, az új koronavírus világjárványának idején. A háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, jobbról a Kreml (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszországban közel 9 millió teszt elvégzése mellett már nagyjából 450 ezer fertőzést regisztráltak. A halottak száma 5,5 ezer körüli, a megbetegedések közel fele azonban tünetmentesen zajlott le. A fertőzöttek fele pedig már meg is gyógyult. Ezek a mutatók első pillantásra ijesztőek, hiszen Oroszországban regisztrálták a világon a harmadik legtöbb fertőzöttet. Országosan naponta még most is 8-9 ezer fertőzést regisztrálnak, és legutóbb, egy nap alatt a halottak száma is 169-cel növekedett.

A legrosszabb a helyzet Moszkvában, ahol csak most enyhítettek valamelyest a kijárási korlátozásokon – digitális engedéllyel, háztömbönkénti órarend szerint, de már lehet sétálni –, és a karantén feloldására csak a hónap közepén kerülhet sor. Éppen ezért meglepő – igaz, több kiadó le is mondta a részvételt –, hogy a Vörös téren a hét végén könyvvásár nyílik. Közben a régiók nagyjából felében már teljesen megszüntették a rendkívüli intézkedéseket.

Moszkvának a főpolgármester szerint még kell egy év, mire az élet újra visszatér a régi kerékvágásba. Szergej Szobjanyin beszélt a digitális megfigyelésről is, amellyel a moszkvaiak többsége elégedetlen. Attól félnek, hogy ezeket az adatokat a későbbiekben is felhasználhatják. Szobjanyin a TASZSZ-nak nyilatkozva igyekezett mindenkit megnyugtatni azzal, hogy a járvány lecsengése után ezeket az adatokat megsemmisítik, hiszen ez a rendkívüli helyzet elmúltával már az állampolgári jogok megsértése lenne. Ugyanakkor a távmunkában, a távoktatásban használt eszközöket és módszereket nemcsak megőrzik, de fejlesztik is. Szobjanyin elmondta azt is, hogy csak Moszkva 250 milliárd rubelt (egy rubel 4,5 forint) költ a járvány leküzdésére, és további 500 milliárd rubel bevétel-kieséssel számol a gazdasági következmények miatt.

Eközben az orosz kormány a napokban 73 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentett be. Ennek már épp ideje volt, mert a Kreml eddig vajmi keveset tett a szociális- és gazdasági válság elhárítása érdekében. A jövő év végéig szóló terv célja, hogy 5 százalékra csökkentsék az idén várhatóan 10 százalékot is elérő munkanélküliséget, és az idei –feltehetően 5-10 százalék közötti – csökkenés után 2,5 százalékra gyorsítsák fel a gazdaság növekedését. Az elképzelés a szövetségi kiadások növelésével, egyebek között a kis- és középvállalatok – adókedvezményekkel és olcsó hitelekkel – támogatásával, továbbá megemelt szociális költségekkel számol. 

Mint az MTI jelentette, a csomag a hosszabb távú – az éves költségvetésben nem jelentkező – infrastrukturális projektekkel együtt elérheti a 7,3 ezer milliárd rubelt (106 milliárd dollárt), ami nagyjából az orosz GDP 7 százalékának felel meg. Mihail Misusztyin kormányfő bejelentette, módosítani kell majd a Vlagyimir Putyin által korábban meghirdetett, mintegy 370 milliárd dollár értékű, a járvány által tovább késleltetett nemzeti fejlesztési projektek megvalósítását is.