Már októberben átugorhatott az emberre a koronavírus

Már októberben átugorhatott az emberre a koronavírus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár már októberben átugorhatott az emberre a koronavírus, de legalábbis valamikor október 6. és december 11. között kezdődött a járvány – számolt be róla a South China Morning Post. Mindezt az Infection, Genetics and Evolution tudományos lap következő számára hivatkozva, amiből kedden publikálták előzetesen a kutatási eredményt.

Hétezer genomszekvenciát gyűjtöttek össze a legrégebbi közös ős fellelése érdekében, ezek alapján pedig ekkorra lőtték be a fertőzés elterjedését az University College London és a francia Réunion Egyetem professzorai. Azt is megállapították, hogy a vírus folytatta a mutálódását azt követően is, hogy már elterjedt az emberek között. A kínai kormányzat eközben november 17-ére tette az első igazolt fertőzést.

Azt már korábban felvetették, hogy az új típusú koronavírus gazdaállata a denevér lehetett, és feltehetőleg volt még egy köztes állat, amelyen át az emberre terjedt a kór novemberben.

A minták genetikai sokfélesége egyébként azt jelzi, hogy a különböző helyi járványok egymástól függetlenül is kirobbanhattak. Egy közelmúltbeli francia tanulmány megállapította azt is, hogy már december végén lehetett európai beteg, miközben a vírusnak a kontinensre érkezését eddig későbbre tették.

Jóval hamarabb megérkezhetett Európába a koronavírus, mint eddig hittük | Magyar Hang

Francia kutatók szerint a jelenlegi járványért felelős új koronavírus már akár tavaly decemberben is felbukkanhatott Európában. A The Telegraph cikke szerint a párizsi Avicenne Kórházban elvégezték több olyan beteg vírustesztjét, akik december második felében, illetve január elején kerültek be az intézménybe, és az egyikük felvételekor levett mintája pozitív lett.