Nyugati hatalmak: következményei lesznek, ha a húszik folytatják a vörös-tengeri támadásokat

Nyugati hatalmak: következményei lesznek, ha a húszik folytatják a vörös-tengeri támadásokat

Egy videóról készült képernyőfelvétel, hogy a 'Galaxy Leader' nevű teherhajót, amelynek társtulajdonosa egy izraeli cég, az Irán által támogatott jemeni húszik eltérítették a Vörös-tengeren 2023. november 20-án (Forrás: AFP via Europress/Houthis Media Center)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkét – zömmel nyugati – hatalom következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a jemeni húszi lázadók nem hagynak fel a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadásokkal.

A londoni miniszterelnöki hivatal által szerda este ismertetett közös nyilatkozat – amelyet Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Japán, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Bahrein, Belgium, Dánia és Hollandia kormánya írt alá – felszólítja a húszikat a vörös-tengeri támadások azonnali leállítására. A kommüniké megfogalmazása szerint ha a húszik emberéleteket kockáztatva továbbra is fenyegetik a világgazdaságot és az akadálymentes kereskedelmi forgalmat a térség kritikus fontosságú tengeri útvonalain, akkor ennek következményeiért őket terheli majd a felelősség.

Az utóbbi hetekben – különösen a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen indított izraeli hadműveletek kezdete óta – az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen. December utolsó napjaiban a jemeni fegyveres csoport tagjai négy kishajóval közelítettek meg egy kereskedelmi hajót, a szingapúri zászló alatt hajózó Maersk Hangzhou konténerszállítót, amelyet hatalmukba akartak keríteni. Miután a megtámadott civil jármű segélykérést adott le, a közelben tartózkodó amerikai repülőgéphordozóról helikopterek siettek segítségére, amelyekre a húszik tüzet nyitottak hajóikról. Az amerikai katonaság a tüzet viszonozta és három kishajót elsüllyesztett, a fedélzetükön tartózkodókat megölve.

Grant Shapps brit védelmi miniszter a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent írásában közölte, hogy a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben. Mindez egyúttal arra kényszeríti a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat.

(MTI)

Címkék: húszik, Vörös-tenger