Olaf Scholz: Ukrajna készen áll a békére

Olaf Scholz: Ukrajna készen áll a békére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezeten a berlini kancellárián 2023. május 14-én. Zelenszkij az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Németországban (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna készen áll a békére – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap Berlinben Volodomir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott megbeszélése után. A német kormányfő az ukrán elnökkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az orosz támadás ellen védekező Ukrajna készen áll a békére, „ugyanakkor joggal, és teljes támogatásunkkal követeli”, hogy a béke „ne egyszerűen a háború befagyasztása vagy egy orosz békediktátum” legyen.

– Ezért Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait a megtámadott országból – tette hozzá az MTI által is idézett Olaf Scholz, hangsúlyozva, hogy hazája, amely a második helyen, rögtön az Egyesült Államok után áll a védekezést a legtöbb fegyverrel és hadianyaggal segítő országok listáján, addig támogatja Ukrajnát, amíg csak szükséges.

Az előre be nem jelentett berlini látogatásán Zelenszkij kijelentette: mindenki azt szeretné, hogy a lehető leghamarabb véget érjen a háború Ukrajnában és eljöjjön a béke. Arról is szólt, hogy nem támadják Oroszországot, hanem Ukrajna legitim, világszerte elismert határai között védekeznek az orosz agresszióval szemben.

Közben Ferenc pápa a mártír Ukrajna és a háború és erőszak sebezte összes nemzet szenvedésének enyhítéséért imádkozott a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap. A katolikus egyházfő a Mennyek Királynője-imádságot követően a kiújult arab-izraeli fegyveres harcok leállítását sürgette. Hangsúlyozta, hogy ártatlanok, köztük nők és gyermekek veszítették életüket. Reményét fejezte ki, hogy a felek közötti tűzszünet tartós marad.

Az egyházfő alig 24 órával azután, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta a Vatikánban, kijelentette: „a fegyvereknek el kell hallgatniuk, mivel fegyverekkel nem lehet biztonságot és stabilitást elérni, ellenkezőleg: elpusztítják a béke minden reményét”.

– A hit diplomáciájának nincsen könnyű dolga, de nem áll le – hangoztatta Visvaldas Kulbokas érsek, kijevi apostoli nuncius a Corriere della Sera olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban. Kifejtette, a jelenlegi háborús helyzetben a logika és az emberi ész is nehezen lát megoldást, de „nekünk, a hit embereinek, akik diplomaták is vagyunk, hivatásunk, hogy előre menjünk mindezek ellenére, akkor is, ha a helyzet reménytelennek tűnik”. Úgy vélte, „egy háborút senki sem nyerhet meg, és mit is jelent egy olyan háború megnyerése, melyben több tízezrek haltak meg, az egyetlen megoldás a (háború) megállítása”.

A pápai nuncius jelentősnek nevezte, hogy a katolikus egyházfő a budapesti látogatásáról a Vatikánba tartó repülőúton nyilvánosan „békemisszióról” beszélt. Kulbokas érsek szerint mindez arra utal, hogy „Ferenc pápa nem adja fel a béke diplomáciai megoldásának keresését, mivel nem maradhatunk tehetetlenek, és a pápa addig kopogtat az összes ajtón, amíg nem talál nyitva egyet”.

Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij vatikáni találkozását kommentálva kijelentette, jelenleg az Ukrajnából Oroszországba szállított foglyok és gyermekek hazatéréséről folyik az egyeztetés, ami „egy szélesebb tárgyalási folyamatot” indíthat el. Elmagyarázta, hogy a konfliktushelyzetekben gyakori tapasztalatnak számít, hogy a humanitárius kezdeményezések végül megállapodáshoz vezetnek akár katonai vagy politikai szinten is.

A szentszék közleménye szerint a katolikus egyházfő „emberiességi gesztusokat” szorgalmazott a vatikáni találkozón. Visvaldas Kulbokas ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg az Ukrajnából elszállított gyermekekre és foglyokra összpontosítja munkáját. Közölte, hogy rokonok és más családi egyesületek neveket, listákat juttatnak el hozzá, melyeket ő Kijevből a szentszéki államtitkárságra továbbít, onnan Moszkvába küldik tovább.