Zelenszkij találkozott Ferenc pápával

Zelenszkij találkozott Ferenc pápával

A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt a Vatikánban 2023. május 13-án (Fotó: MTI/AP/Vatican News)

Fotó: Vatican News

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Találkozott a háború sújtotta Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij és Ferenc pápa a Vatikánban szombaton délután. Zelenszkij arról beszélt a szentatyának, hogy „hatalmas megtiszteltetés” számára a találkozó – olvasható az AP News beszámolójában. A lap szerint egyik fél sem közölt részleteket a megbeszélésről közvetlenül az esemény után. A pápa és Zelenszkij legutóbb 2020-ban találkoztak, vagyis azt megelőzően, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

A Vatican News arról írt a találkozó kapcsán: a több mint félórás megbeszélés után Ferenc pápa megköszönte Zelenszkij elnök látogatását, aki jobb kezét szívére téve angolul válaszolta: „Nagy megtiszteltetés volt számára a találkozó”. Zelenszkij elnök ezt követően találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolatkért felelős titkárával. A szívélyes légkörű megbeszélés során mindenekelőtt az ukrajnai háborúra és az ahhoz kapcsolódó vészhelyzetekre összpontosítottak, különös tekintettel a humanitárius természetű feladatokra, valamint arra, hogy a béke érdekében további erőfeszítéseket kell tenni. A találkozó egyúttal alkalmat adott néhány kétoldalú kérdés megvitatására is, különös tekintettel a katolikus egyház helyzetére Ukrajnában.

Zelenszkij szombaton több vezető olasz politikussal is találkozott. Sergio Mattarella államfő a Quirinale-elnöki palotában fogadta az ukrán elnököt, aki azt követően Giorgia Meloni miniszterelnökkel tartott megbeszélést. Az ukrán elnök látogatása miatt Rómában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe: érkezése és továbbindulása óráiban lezárják a légteret, ami befolyásolhatja a polgári járatok forgalmát. A város több részén parkolási tilalom lépett életbe, utcákat zártak le, ezer rendőrrel felügyelik a biztonságot az ukrán elnök konvoja útvonalán, mesterlövészek vannak az elnöki és kormánypalota, valamint a Vatikán közelében.