Orbán mégsem ment szembe Putyinnal, a Madridban aláírt nyilatkozatban szó sem esik Oroszországról

Orbán mégsem ment szembe Putyinnal, a Madridban aláírt nyilatkozatban szó sem esik Oroszországról

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemrégiben az MTI spanyol lapértesülésekre alapuló híradása alapján a Magyar Hang is azt írta, hogy az európai jobboldali pártok Madridban tartott kétnapos konferenciájuk végeztével egy közös nyilatkozatot adtak ki, melyben az oroszokat hibáztatják az ukrán válságért, ezt pedig Orbán Viktor is aláírta. Most azonban kiderült, hogy a szövegben szó sincs Oroszországról. Francia sajtóhírek szerint Marine Le Pen nem volt hajlandó aláírni az oroszokkal szemben kritikus változatot, ezért törölték a kérdéses bekezdést.

Le Pen fellépése egyáltalán nem meglepő, az utóbbi években ugyanis rengeteg kritikát kapott, amiért nagyon jó viszonyt ápol Oroszországgal. A pártja orosz finanszírozásban is részesült, amikor a francia bankok nem adtak neki kölcsönt a szélsőségesnek tartott megnyilatkozásai miatt.

Mint a 444.hu-n olvasható, a félreértést az okozhatta, hogy a pártok madridi találkozója után Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a közös nyilatkozatot úgy tolmácsolta a lengyel hírügynökségnek, mintha szerepelne benne, hogy az orosz katonai műveletek „a háború szélére sodortak bennünket”, ezért szolidaritásra, eltökéltségre és együttműködésre van szükség.

Végül Morawiecki is elismerte, hogy néhányan „másként tekintenek Oroszországra”, majd hozzátette: a lengyel kormány igyekszik mindenkivel megértetni, mekkora fenyegetést jelentenek az oroszok, és szerinte ennek már a madridi csúcson is voltak eredményei.