Putyin a nukleáris erők bevetését emlegette

Putyin a nukleáris erők bevetését emlegette

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap fokozott készültségre utasította az orosz nukleáris erőket. A Reuters jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO-országok „agresszív kijelentései” után utasította a katonai parancsnokságot erre. A hírről a brit The Guardian számolt be

Előzőleg Putyin már fenyegetőzött azzal, hogy miután az egyik legjelentősebb nukleáris hatalomról van szó, jobb másoknak nem provokálniuk Oroszországot, illetve nem beavatkozniuk az Ukrajnával való konfliktusba. 

Az orosz elnök a televízión közvetített találkozón azt mondta, a nyugati vezetők nemcsak barátságtalan lépésekre szánták el magukat az országuk gazdasági szférájával kapcsolatban, de NATO-tisztségviselők szerinte agresszív kijelentéseket is tettek Oroszországgal kapcsolatban. Az AP szerint az elnök egyeztetett a védelmi miniszterrel és a hadsereg vezetőjével, arra utasítva őket, hogy a nukleáris erőket készítsék fel arra, hogy harcok során bevethetők legyenek. Igenis, uram – válaszolta a videó szerint a védelmi miniszter, Szergej Sojgu. Az nem egyértelmű, hogy ez pontosan mit jelent.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield szerint teljességgel elfogadhatatlan lépésről van szó, ami csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy Putyin csak fokozni kívánja a helyzetet, amire nekik a lehető legerősebb módon kell válaszolniuk.

Percről percre tudósításunkat az orosz–ukrán háborúról itt olvashatja.