Orbán stratégiai nyugalmat emleget, Putyin nukleáris támadással fenyeget, tárgyalóasztalhoz ülnek az oroszok és ukránok – percről percre

Orbán stratégiai nyugalmat emleget, Putyin nukleáris támadással fenyeget, tárgyalóasztalhoz ülnek az oroszok és ukránok – percről percre

Lengyelországba induló vonatra várnak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk percről percre frissül, kérjük frissítsen az új hírekért!

  • Szombati közvetítésünket itt olvashatja
  • Az uniós vezetők felelősségre vonnák a háború kirobbantóit
  • Bejelentették, hogy számos orosz bankot levágnak a SWIFT-ről
  • Az EU Putyin atomfenyegetése ellenére is küld fegyvereket Ukrajnába
  • Az oroszok elfoglaltak egy 45 ezres várost
  • Hétfőn délelőtt kezdődnek a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között
  • A Wizz Air nem repül Oroszországba

Kövessék velünk percről percre az eseményeket:

22:45 Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője tegnap esti sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy az EU 450 millió eurót különít el fegyvervásárlásra, valamint 50 millió eurót üzemanyagra és védőfelszerelésekre. Mint mondta, az Ukrajnába történő fegyverszállításról is megegyeztek, a logisztikai csomópontot Lengyelország fogja biztosítani. Az EU harci repülőgépeket is biztosít a védekezéshez.

Borrell azt is kijelentette, hogy az EU támogatni fogja Ukrajnát annak ellenére is, hogy Putyin elnök a nukleáris fegyverek használatára tett „célzásokat”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy „az EU tart attól, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, az orosz befolyás kiterjedhet a szomszédos országokra, Moldovára és Grúziára (Georgia), és hatással lehet a Nyugat-Balkánra is”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap esti rövid videóüzenetében hangsúlyozta: az EU partnereivel együtt háborúellenes koalíciót hozott létre, egyre több nemzet és vezetői állnak ki a nemzetközi jog védelmében. Mint mondta, az EU megszervezi a védelmi célú katonai felszerelések sürgősségi szállítását, a fegyverek, lőszerek, rakéták már úton vannak Ukrajnába. „Jelentős pénzösszegeket és humanitárius segítséget is nyújtunk” – tette hozzá.

Michel azt nyilatkozta, hogy az unió a párbeszéd és tárgyalások útján szeretné megoldani a konfliktust, azonban mindenkit felelősségre fog vonni, aki szerepet játszott a háború kirobbantásában. (MTI)

22:35 Hétfő reggel megkezdődhet Oroszország és Ukrajna küldöttségének találkozója, mivel Kijev képviselői úgy döntöttek, hogy belépnek Fehéroroszországba, igaz, ezt Lengyelország felől, nagy kerülővel teszik – írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az ukrán delegációban legfeljebb négy-öt ember szerepel: a külügyminiszter-helyettes, a katonai és a politikai szféra képviselői, valamint Zelenszkij pártjának, a Nép Szolgájának vezetője, David Arahamija.
Korábban az orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij elnökhelyettes azt mondta, hogy a felek megállapodtak abban, hogy a belarusz Gomel régióban találkoznak, az ukrán határon. Az orosz delegáció vasárnap reggel érkezett meg Gomelbe. Medinszkij mellett Alekszandr Fomin és Andrej Rudenko védelmi és külügyminiszter-helyettes, Borisz Grizlov fehérorosz nagykövet, valamint Leonyid Szluckij, az Állami Duma Nemzetközi Bizottságának vezetője képviseli az orosz oldalt.

22:20 Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára is kommentálta a hírt, miszerint Oroszország készültségbe helyezi a nukleáris erejét. Psaki szerint mindez csupán egy újabb minta abban a sorban, amikor Vlagyimir Putyin „nemlétező fenyegetéseket barkácsol”. A sajtótitkár szerint az orosz elnök célja ezzel nem más, minthogy a későbbi agresszív lépeseit igazolja. Psaki kijelentette, hogy ezt már többször is látták Putyintól, majd megjegyezte, hogy Oroszországot a NATO soha nem fenyegette. (ABC News)

22:16 A malajziai külügyminisztérium közölte, hogy a diplomáciai állománya szombaton elhagyta Kijevet. Minderre akkor került sor, amikor már az orosz hadsereg lőtte a várost. A South China Morning Post arról értesült, hogy a malajziai sajtó szerint az evakuálás azért történt ilyen késői időpontban, mert a kormány nem vette komolyan a nyugati hírszerzések aggodalmát. A kormány ezt cáfolja, és arról beszél, hogy minden a tervek szerint történt.

22:05 Belgium fegyvereket szállít Ukrajnának, ezzel segíti az ország önvédelmét – közölte az MTI beszámolója szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök a VTM nevű, flamand nyelvű belga közszolgálati televíziónak adott vasárnapi interjújában. Mint mondta, a szövetségi kormány által előző napon elfogadott, katonai felszereléseket tartalmazó szállítmányokon kívül országa további háromezer automata gépfegyvert és 200 további páncéltörő rakétát biztosít Ukrajna számára.

21:54 Vitalij Klicsko szerint nem igaz a hír, miszerint ma arról beszélt, hogy Kijev humanitárius katasztrófa szélére jutott. Mint elmondta, ezt a hírt orosz oldalak terjesztik. Kijev polgármestere szerint azok a hírek is hamisak, amelyek szerint a fővárost orosz erők veszik körül. „Este orosz online kiadványok olyan információkat terjesztettek rám hivatkozva, hogy Kijevet állítólag körülvették, és az emberek evakuálása lehetetlen” – mondta Vitalij Klicsko közleményében. Ez azonban nem igaz – állítja –, annak ellenére sem, hogy ezt ukrán csatornák is átvették.

Arra kéri az embereket, hogy csak a hivatalos csatornákból tájékozódjanak, mert az információs hadviselés is jelen van ebben a háborúban. Mint megjegyezte, ma megjelent a hivatalos Instagram-oldalának klónja.

21:51 Megszökött a házi őrizetre ítélt Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha, akit Ukrajnában Vlagyimir Putyin „komájaként” emlegetnek, és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform-Az Életért nevű parlamenti párt egyik vezetője – közölte ukrán híradásokra és az ukrán főügyészi hivatalra hivatkozva a magyar állami hírügynökség. A főügyészség utasította a rendőrséget: ellenőrizzék, hogy Medvedcsuk azon a címen tartózkodik-e, ahol a házi őrizetét kell töltenie, de a rendőrök nem találták ott a politikust, akinek nem ismert a holléte. Medvedcsuk. Ügyvédje, Larisza Cserednyicsenko a Szuszpilne hírportálnak mindenesetre azt állította, hogy védence Kijevben van, „biztonságos helyen”. Tavaly májusban rendelte el az illetékes kijevi bíróság Medvedcsuk tavaly május óta van házi őrizetben: a politikus-üzletembert „hazaárulással” és „Ukrajna gazdasági érdekeinek aláaknázásával” gyanúsították meg a hatóságok. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették, a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett. (MTI)

21:41 Az uniós tagállamok külügyminiszterei politikai támogatásukat adták az Oroszország elleni legújabb szankciócsomaghoz, amelynek intézkedései hétfőn lépnek életbe – jelentette be vasárnap esti sajtótájékoztatóján Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője. Borrell, a héten immáron a negyedik külügyminiszteri egyeztetést követően elmondta: a miniszterek olyan korlátozó intézkedéseket hagytak jóvá, amelyek „bénító” hatással lesznek az orosz pénzügyi piacokra. „Ebbe beletartozik a jelentősebb orosz bankok kizárása a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből és az orosz központi banktartalékok mintegy felének befagyasztása” – jelentette ki. A szankciós listára orosz oligarchák, továbbá „a putyini rendszer” támogatásában kulcsszerepet játszó politikai szereplők is felkerülnek – tette hozzá. (MTI)

21:34 Putyin az ukrajnai „különleges művelet” bejelentése után először jelent meg a nyilvánosság előtt. A Novaja Gazeta híradása szerint egy az M. V. Hrunicsevről elnevezett Állami Kutatási és Termelő Központ területén lévő építkezést látogatott meg. A találkozón több tucat munkás vett részt. Amikor Putyin megköszönte munkájukat, egyikük megszólította: „Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics, támogatunk téged, veled vagyunk, és támogatjuk a srácainkat.” A férfi valószínűleg az Ukrajnában harcoló katonákra célzott. Közvetlenül e szavak után az egybegyűltek „Hurrá”-t kiáltottak.

21:30 Az Egyesült Államok oroszországi követsége vasárnap arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy lehet, érdemes lenne azonnal távozniuk az országból. A követség mindezt azzal indokolja, hogy egyre több ki és bejövő repülőjáratot törölnek, valamint egyre több állam lezárja a légterét az orosz járatok elől. Egyben arra is emlékeztetik az amerikaiakat, hogy külügyminisztériumuk nem javasolja az Oroszországba való utazást. (CNN)

21:18 Az Egyesült Királyság további 40 millió font humanitárius segélyt küld Ukrajnának – jelentette be vasárnap Boris Johnson.

A The Guardian híradása szerint a finanszírozást a segélyszervezeteknek szánják, és ezzel az egészségügyi eszközökhöz, gyógyszerekhez, fecskendőkhöz, kötszerekhez való hozzáférést kívánják segíteni. „Az elmúlt napokban a világ szemtanúja volt az ukrán nép bátorságának és hősiességének, bámulatos megnyilvánulásainak” – mondta a brit miniszterelnök. „Az Egyesült Királyság nem fordít hátat Ukrajnának a szükség órájában. Minden lehetséges gazdasági és katonai támogatást megadunk, hogy segítsünk azoknak az ukránoknak, akik mindent kockára tesznek országuk védelmében.”

A brit kormány idén 140 millió font segélyt ígért Ukrajnának, és egy akár 500 millió dollárig terjedő hitelgaranciát is felajánlott. Az Egyesült Királyság számos más európai országgal együtt ígéretet tett arra, hogy továbbra is fegyverrel látja el Ukrajna hadseregét, míg az az megszálló orosz erőkkel harcol. Johnson, aki vasárnap találkozott az ukrán közösség vezetőivel egy londoni templomban, azt mondta, hogy az Egyesült Királyságban letelepedett bármely ukrán személy elhozhatja közvetlen családtagjait Ukrajnából.

21:10 Elloptak egy orosz tankot a Herszon megyei Ljubimivka faluban élő romák – írja helyi beszámolókra és az UNIAN-ra hivatkozva a Kárpátalja.ma. Az eset február 27-é történt, a településről származó információk szerint „Herszon megye lángokban áll”. Korábban szintén az UNIAN tudatta, hogy civilek vonultak ki az utcára a Csernyihiv megyei Korjukivka faluban, hogy megállítsák az orosz tankokat. A falusiak merész vállalkozását Anton Herascsenko belügyminiszteri tanácsadó is megosztotta. Herascsenko elismerését fejezte ki a bátorságukért.

20:58 Pintér Sándor belügyminiszter is megszólalt az ukrán menekültek kapcsán vasárnap este. – Egyetlen, Ukrajnából menekülő állampolgár sem kerülhet rosszabb helyzetbe más, távoli országból, dokumentumok nélkül érkező embernél – jelentette ki. Az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy az Oroszország és Ukrajna között zajló háború elől menekülőknek Magyarország a szükséges ellenőrzések lefolytatásával biztosítja a belépést és a menedékkérelmek befogadását.

20:55 Márki-Zay Péter vasárnap este arról beszélt: szerinte Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy most háború van Ukrajnában. Részletek itt.

20:54 Ferencváros is fogadott be ukrán menekülteket – derült ki Baranyi Krisztina, a kerület polgármesterének vasárnapi esti posztjából. – Ma este elhelyeztünk 40, Ukrajnából érkezett menekültet. Isten hozta őket! – írta.

20:51 Az orosz labdarúgó-válogatottaknak és klubcsapatoknak országukon kívül, semleges pályán kell megrendezniük hazai mérkőzéseiket a nemzetközi szövetség (FIFA) vasárnapi közleménye szerint. (MTI)

A FIFA az európai szövetséggel (UEFA) egyeztetve úgy döntött, hogy az orosz csapatok mérkőzéseit nézők nélkül kell lejátszani semleges pályán. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni, és himnuszát sem lehet lejátszani.

20:29 Svédország és Belgium is küld fegyvereket Ukrajnának – számolt be róla a Guardian. A svédek többek közt páncéltörőket, sisakokat, testpajzsokat küldenek. Ami a belgákat illeti, ők háromezer géppuskát, illetve kétszáz páncéltörő gránátvetőt adnak Ukrajnának, amit Volodimir Zelenszkij elnök meg is köszönt.

20:10 Hogyan áll jelenleg az Ukrajna elleni orosz invázió? Térképen mutatjuk:

 

20:00 – Az Európai Unió fog szállítani fegyvereket, nemzeti alapon Magyarország természetesen nem szállít, nem is küldünk katonákat sem – szögezte le Szijjártó Péter külügyminiszter Ursula von der Leyen vasárnapi bejelentése kapcsán. Részletek itt.

19:56  Az Európai Uniónak az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt menekültek millióinak érkezésére kell felkészülnie, ezért az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a nemzeti erőfeszítések összehangolására és a menekültek esetleges tagállamok közötti elosztására – közölte Ylva Johansson belügyi biztos Brüsszelben, a tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően vasárnap.

A terv szerint a hosszadalmas menekültügyi eljárás elkerülésével az Ukrajnából menekültek bizonyos minimumkövetelmények mellett azonnali ideiglenes védelmet kaphatnának. Az irányelvet akkor alkalmaznák, ha a menedékjog iránt szokatlanul nagy számban benyújtott kérelem feldolgozásának szokásos eljárása túlterhelné a felelős hatóságokat – közölte.

19:35 Nemcsak európai nagyvárosokban, de Oroszországban is több tüntetés is zajlott vasárnap az ukránok elleni háború miatt – többek közt Moszkvába. Az Eho Moszkvi rádió helyszíni jelentése szerint a hadműveleteket elítélő transzparenseket, valamint az ukrán és orosz zászlókat rohamrendőrök elkobozták, a tüntetők egy részét pedig rabszállító teherautókban elszállították.

Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó szervezet vasárnap esti közlése szerint Oroszország 45 városában, köztük Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban voltak háborúellenes megmozdulások. Csaknem 5600 tüntetőt előállítottak, közülük több mint ezret a fővárosban. A megmozdulások egybeestek Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető meggyilkolásának hetedik évfordulójával. Sokan virágot helyeztek el a gyilkosság helyszínén, a Kreml közelében. (MTI)

19:21 Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter online sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az oroszokkal folyatott tárgyalásokon az ukrán küldöttség nem fog belemenni Ukrajna kapitulációjába. Leszögezte azt is, hogy más hírekkel ellentétben, a találkozó egy határátkelőhelyen lesz, a belarusz–ukrán határon. Kuleba közölte, hogy az ukrán fél nem egyezett bele abba, hogy Homelben (orosz néven: Gomel) találkozzanak, mert „az a város Oroszország egyik katonai bázisa”.

19:05 – Én ezzel kelek, ezzel fekszem. Minden órában azzal foglalkozunk, milyen döntés az, ami leginkább szolgálja a magyar érdekeket – posztolta ki közösségi oldalára Orbán Viktor miniszterelnök. Ezt nem hagyta szó nélkül az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter sem, aki ezt kommentelte a bejegyzéshez: „Korábban kellett volna felkelni. 12 év Putyin-barát, Európa-ellenes politikáját nem tudja Facebook-posztokkal helyrehozni. Mára Ön lett a probléma, a biztonsági kockázat”.

18:53 Reagált Jakab Péter Jobbik-elnök Orbán Viktor vasárnapi interjújára. – Stratégiai nyugalom kell, mondta ma Orbán, majd a tőle megszokott nyugalommal hazudta bele a kamerába, hogy az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába. Nem, Viktor. Senki nem akar és nem is fog katonákat küldeni a térségbe. Legalább ilyenkor ne hazudj! Egyedül segélycsomagokat küldünk azoknak, akiket a haverod elüldözött az otthonaikból – írta az ellenzéki politikus.

18:41 – Nem vár túl sokat a hétfői, oroszokkal való tárgyalástól Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, de azért meg kell próbálni – erről a politikus vasárnap este beszélt a CNN szerint. – Őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményességében, de hadd próbálkozzanak. Később így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lesz kétsége afelől, hogy én elnökként nem próbáltam megállítani a háborút, amikor volt rá esély, még ha csekély is – fogalmazott Zelenszkij az egyik vasárnapi videóüzenetében.
Zelenszkij közölte: amíg „a mieink” tárgyalnak, addig ő maga, az elnöki iroda vezetője, a miniszterelnök, a fegyveres erők főparancsnoka és a hadsereg Ukrajnában marad, és védi az államot, mert a cél Ukrajna területi integritásának megőrzése. A tárgyalásokra hétfő reggel kerülhet sor.

18:38 Nemcsak Berlinben, Prágában is hatalmas, tízezreket megmozgató tüntetést tartottak Ukrajna mellett. A belvárosi Vencel téren tartott tüntetést a Milion chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil mozgalom szervezte. Petr Fiala cseh kormányfő beszédében köszönetet mondott az embereknek, hogy „nyíltan kiállnak a szabad és független Ukrajna mellett”. Nagyra értékelte, hogy a világ olyan büntetőintézkedéseket foganatosított Oroszország ellen, amelyek „Vlagyimir Putyinnak is fájni fognak”. A tüntetés kezdetén a résztvevők – becslések szerint mintegy 30-35 ezer ember – egyperces néma csenddel emlékeztek meg a harcok ukrán áldozatairól. (MTI)

18:29 Legkevesebb százezer ember gyűlt össze vasárnap Berlinben tüntetni az ukrajnai orosz hadműveletek ellen. Az egyebek között szakszervezetek, egyházak, emberi jogi és környezetvédő civil szervezetek széles koalíciója által szervezett tüntetésen az eredetileg várt húszezernél nagyságrendekkel többen jelentek meg a német főváros központi, kormányzati negyedében. Az „Állítsátok meg a háborút! Békét Ukrajnának és egész Európának!” címmel meghirdetett demonstráció az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású németországi politikai megmozdulása lett. (MTI)

18:00 Az Európai Unió bejelentette, hogy megkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába – írja a BBC. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy ma délutáni sajtótájékoztatón a lépést vízválasztónak nevezte. Bejelentett továbbá egy sor új szankciót Oroszország és Belarusz ellen, valamint közölte, hogy lezárják az uniós légteret Oroszország előtt.

17:50 – Magyarország, ha akarna, de nem akar, akkor sem tudna mások rendelkezésére bocsátani hadiipari eszközt – fogalmazott Orbán Viktor vasárnap délután az M1-nek adott rendkívüli interjújában. A miniszterelnök által elmondottakról itt olvasható lapunk cikke.

17:37 A francia elnök, Emmanuel Macron vasárnap diplomáciai egyeztetések sorozatát bonyolította – jelentette be az Elysée-palota, azaz a francia elnöki hivatal. Macron mások mellett Ursula Von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével „a szankciók szigorításáról” egyeztetett, és mindketten üdvözölték Japán döntését, hogy csatlakozik a G7 országokhoz a további szankciókat illetően. 

A francia elnöki hivatal egyébként szombaton üdvözölte, hogy Kína tartózkodott annak az ENSZ-határozatnak a szavazásakor, amely az orosz csapatok kivonását sürgette Ukrajnából, így Oroszország magára maradt a vétójával. Jean-Baptiste Djebbari, turisztikáért felelős kormánytag vasárnap, Twitteren bejelentve, hogy Franciaország is lezárja légterét az orosz gépek és légitársaságok előtt, leszögezte: „az ukrajnai orosz invázióra Európa teljes egységgel válaszol”. (MTI)

17:29 Teljesen megteltek mostanra a kárpátaljai szállodák ukrán menekültekkel – jelenti helyi tudósítónk. Ugyan az elmúlt időszakban több szálloda is bezárt a koronavírus-járvány miatt, most újra megnyitották kapuikat a vendégek előtt. Sokan engedély nélkül is szállásadással foglalkoznak most az egész régióban, ugyanis óriási a kereslet minden ágy után. Az ukrán hatóságok ugyan megtiltották a szállodáknak, hogy 18 és 60 év közötti férfiakat is befogadjanak, azonban a szállásadókat ez most nem érdekli, hiszen a katonai szolgálat elől menekülők most minden pénzt megadnak a befogadásért. Lapunk tudósítója szerint a vendégek szinte kizárólag ukránok, akik az ország belső részeiről menekültek idáig.

17:19 
– A helyzet komolyságát mutatja, hogy Oroszország készültségbe helyezi a nukleáris erejét – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében vasárnap, arra reagálva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz nukleáris erők magas készültségi fokozatát rendelte el. (MTI)

Üzenetében Stoltenberg hangsúlyozta: Putyin döntése bizonyítja, hogy a szövetségeseknek, Észak-Amerikának és Európának össze kell tartaniuk, válaszul Oroszország agresszív cselekedetére.
A NATO-főtitkár „szörnyű hibának” nevezte Moszkva lépését, és kijelentette: ha Oroszország folytatja agresszióját Ukrajnával szemben, súlyos árat fog fizetni ezért az elkövetkezendő években.

17:12 Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt ismét megszólalt a háború kapcsán. – Az ellenzék határozott álláspontja, hogy a magyar embereket az ukrajnai fenyegető veszélytől csak a NATO és az Európai Unió tudja megvédeni. Magyarországnak támogatnia kell a béke helyreállítására irányuló közös törekvéseket, és éppen ezért, nem akarunk magyar katonákat Ukrajnába küldeni. A kormány erről is hazudik Önnek – állította a politikus közösségi oldalán.

17:04 Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint a teljes orosz hadierő kétharmadát használhatták fel Ukrajna invázióhoz eddig – közölte a CNN. Mint írták, vasárnap reggelig több mint 320 rakétát lőhetett ki Oroszország.

16:52 Az orosz állami kommunikációt egybefogó Roskomnadzor vasárnap levelet írt a Google-nek, kérve a hozzáférést az orosz média Youtube-csatornáihoz. Jelenleg ukrán területen nem elérhetőek számukra a felületek. A Google az olyan csatornák elérhetőségét korlátozta, mint az RBC, a TV Zvezda vagy a Sputnik. Válaszul Moszkva részben elérhetetlenné tette a Facebookot, azzal vádolva a céget, hogy cenzúrázza az orosz médiát. 

16:41 Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szerint az, hogy előfeltételek nélkül jön létre az ukrán–orosz találkozó, már egyfajta győzelemnek számít. Kuleba szerint nem lesznek hajlandóak semmit feladni a területükből. A külügyminiszter nyilvánvalóan ideértette a szakadár köztársaságokat is, amik ellenőrzését/függetlenségét elsősorban célul tűzték ki az oroszok korábban. Kuleba szerint az oroszok eleinte nem akartak tárgyalni, majd csak feltételekkel tették volna, most viszont már feltételek nélkül, amit ő győzelemként értékel. Kuleba a Guardian összefoglalója szerint kifejtette azt is, az egyeztetések része volt az is, hogy Belarusz nem fogja megtámadni őket a tárgyalások idejéig. A politikus optimista hangot ütött meg, szerinte biztos, hogy győzni fognak. Kuleba úgy fogalmazott, hogy ez egy háború Putyin elnök és az ukrán nép között, ők pedig győzni fognak, ahogy nyolcvan éve is legyőzték az előző szörnyeteget Európában. Kuleba sürgette a szövetségeseit, hogy küldjenek még több fegyvert az oroszokkal szembeni harcokhoz. 

16:33 Az orosz rendőrség negyvennégy városban több mint kilencszáz háborúellenes tüntetőt vett őrizetbe vasárnap, jelentette a demonstrációkat figyelő OVD-Info. Eszerint az invázió kezdete óta már legalább négyezer embert tartóztattak le a rendőrök azért, mert Ukrajna megtámadása ellen tiltakoztak. A vasárnapi tiltakozások egy részét összekötötték a hét éve meggyilkolt Borisz Nyemcovra való megemlékezéssel. Az Oroszországi Föderáció egykori miniszterelnök-helyettese Putyin éles kritikusának számított. Moszkvában eközben tömött sorokban várakoznak emberek az ATM-ek előtt, miután a nyugati kormányok a SWIFT-rendszerből való kitiltással szankcionálnák Oroszországot. 

16:25 Hétfőn fog sor kerülni az orosz–ukrán találkozóra az ukrán belügyminiszter-helyettes, Jevgenyij Jenyin szerint. Helyi idő szerint reggel találkoznak majd az ukrán-belarusz határ közelében, a Pripjaty folyó mellett. Megerősítették a CNN híre szerint, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök garantálja: a találkozó és a távozás ideje alatt az összes gép, helikopter és rakéta, ami belarusz földön állomásozik, a földön is fog maradni.

16:15 Terjesszék ki az orosz inváziót minden irányba – erre szólított fel a CNN szerint Ramzan Kadirov. A csecsen vezető szerint eljött az idő, hogy orosz egységek Ukrajna teljes területén kezdjenek hadműveletekbe. Kadirov a Telegram-csatornáján kifejtette, ő maga is kifejlesztett különféle taktikai és stratégiai megoldásokat terroristák ellen, részt is vett harcokban, most viszont úgy látja, az Ukrajnában választott taktika túl lassú és nem elég hatékony. Az emberi jogok számtalan megsértésével vádolt Kadirov már korábban bejelentette, hogy a csecsenek támogatják Putyint az Ukrajnával szembeni hadműveletekben. 

16:05 Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli interjút adott az M1-nek. A beszélgetés vasárnap délután 17 óra után lesz látható az M1-en, a Hírado.hu weboldalán és Facebook-oldalán.

15:55 Putyin fenyegetőzése a nukleáris fegyverekkel veszélyes és felelőtlen – erről beszélt a CNN-nek a NATO vezetője, Jens Stoltenberg. Az orosz elnök előzőleg azt mondta, hogy a NATO-tól érkező, szerinte agresszív üzenetek miatt felkészítik arra a nukleáris egységeiket, ha esetleg harcolni kell velük. Azt nem részletezte, hogy ezen pontosan mit ért. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki úgy nyilatkozott, hogy ez egy általános séma már Putyin részéről: nemlétező fenyegetésekre hivatkozik, hogy igazolja a későbbi agressziót. Mitt Romney szenátor eközben a CNN szerint arról beszélt, hogy tovább kell fokoznia a szankciókat az oroszországi „gonosz rezsimmel” szemben. Romney szerint az orosz kormány pária lett a világ szemében, és mindenkinek tudatnia kellene Putyinékkal, mennyire elfogadhatatlan, amit művelnek. 

15:53 Az általában oroszbarát Szerbiában néminemű meglepetésnek számít, hogy a szerb ortodox egyház az ukrán ortodox egyház segítségére siet az Ukrajna elleni brutális orosz támadást követően. A szerb egyházi segítségről szóló hírt maga a szerb pátriárka jelentette be Instagram-oldalán, illetve a belgrádi Szent Száva-templomban. A hírről a Balk.hu számolt be.

15:45 Csernobil mellett, Kijevtől százötven kilométerre találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz tárgyalóbizottsággal. A pontos helyszínt és az időpontot nem hozták nyilvánosságra, mindenesetre a találkozó nem messze lesz a belarusz határtól, és Aljakszandr Lukasenka elnök állítólag ígéretét adta, hogy garantálja a felek biztonságát. Az oroszok eredetileg belarusz területen szerettek volna találkozni, Gomelben várakoztak az ukránok válaszára. Zelenszkij viszont azt mondta, nem egyeztetnek olyan földön, ahonnan támadást indítottak ellenük. Eközben vasárnapi sajtóhírek szerint Lukasenka azzal is fenyegetett, hogy Belarusz beszáll az UJkrajna elleni háborúba. Részletek itt>>>

15:35 Ötvennégy millió dolláros humanitárius segélyt ítélt meg Ukrajnának az Egyesült Államok. A döntést Antony Blinken külügyminiszter jelentette be vasárnap. Mint a Twitter-oldalán írta, ezzel kívánják támogatni Oroszország kiprovokálatlan és igazolatlan támadásának áldozatait. Civil szervezeteken keresztül juttatnak el többek között ételt, ivóvizet és egészségügyi felszereléseket az érintett térségbe. Az Egyesült Államok egyébként Krím 2014-es elcsatolása óta 405 millió dollárral támogatta Ukrajnát. 

15:26 Kárpátaljáról érkezett menekültekkel találkozott Orbán Viktor – a miniszterelnök erről a Facebook-oldalán osztott meg egy rövid videót. Részletek itt>>>

15:15 Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón, amiről az MTI számolt be. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország befogadja a bajba jutottakat és Kárpátaljára is küld segítséget. A tárcavezető kiemelte, Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak a térség üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére.

A magyar kormány emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett – közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: minisztériuma hétfő reggel újabb egymillió eurót bocsát a segélyszervezet rendelkezésére a következő segélyszállítmány összeállításához. A miniszter úgy fogalmazott, a háború a legrosszabb forgatókönyv, a háború elfogadhatatlan, nem jelent megoldást semmire sem, ezért véget kell vetni annak. Aláhúzta, a háború következtében az egyik legnagyobb humanitárius katasztrófa alakult ki a térségben, „amit a mi nemzedékünk megélt”. Szijjártó Péter nyomatékosította, Magyarország és a magyar emberek a békében érdekeltek, aminek érdekében tárgyalásokra van szükség. A magyar kormány szeretné, ha az orosz és az ukrán fél minél előbb tárgyalóasztalhoz ülne – mondta. A tárcavezető megerősítette, Magyarország tárgyalási helyszínt ajánlott a feleknek, és erről mindkét ország kormányának vezetőivel többször beszélt az elmúlt két napban. Szijjártó Péter ugyanakkor megjegyezte, nem az a lényeg, hol lesznek a tárgyalások, hanem az, hogy azok legyenek.

14:55 Előzetesen megszabott feltételek nélkül indul tárgyalni egymással az ukrán és az orosz fél, közölte vasárnap délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Korábban az oroszok délután három órás határidőt szabtak az ukránoknak, hogy döntsék el, hajlandóak-e tárgyalni Belarusz államban, Gomelben. Bár Zelenszkij előzetesen azt mondta, hogy máshol kíván egyeztetni, de úgy tűnik, mégis megállapodtak a gomeli egyeztetésekben.

14:44 Az ukrán parancsnokhelyettes, Jevhen Mojszjuk (Yevhen Moisiuk) videóüzenetben szólította meg az orosz katonákat, arra kérve őket, gondolják meg, miért vannak ott, miért harcolnak, mit szeretnének elérni? A parancsnokhelyettes reméli, hogy felismerték, nincsenek szívesen látva, és semmi ok rá, hogy ott legyenek. Mojszjuk azt kérte, ismerjék fel, hogy az ukránok ügye igaz, az orosz katonák viszont csak eszközök a kormányuk kezében. Ezért a szavai szerint megadják számukra az esélyt, hogy hazatérjenek a családjukhoz, és ne veszítsék el az életüket és a méltóságukat. Azt kérve tőlük, tegyék le a fegyvereiket a földre és emeljék fel a kezüket. Ez egy jel lesz az ukrán katonák és civilek számára, hogy meghallották az üzenetet. Ezzel megváltjátok a jegyeteket a hazaútra, üzente a parancsnokhelyettes.

14:35 Putyin fokozott készültségre utasította az orosz nukleáris erőket. A Reuters jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO-országok „agresszív kijelentései” után elrendelte a katonai parancsnokságnak a nukleáris elrettentő erők fokozott készültségbe helyezését. Részletek itt>>>

14:30 Liz Truss brit külügyminiszter szerint London támogatja azt a felhívást, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldieket biztatott nemzetközi harcoló alakulat létrehozására. Truss a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e ilyen alakulathoz. Hozzátette: az ukránok nemcsak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök e szabadság és demokrácia ellen intézett kihívást. „Ha az emberek úgy döntenek, hogy ezt a küzdelmet támogatják, én támogatom őket e döntésükben” – mondta a brit külügyminiszter. Liz Truss igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány azt is támogatná-e, ha brit állampolgárok indulnának Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az Oroszország elleni harchoz. (MTI)

14:18 Egyre többen tiltják ki vasárnap a légterükből az orosz gépeket, a szankciók egy újabb köréhez érve. Legutóbb Franciaország tett így, de hasonlóképp döntött Dánia, Izland, Hollandia és Olaszország is. Korábban már lezárta a légterét az oroszok elől Bulgária, Csehország, Észtország, Németország, Lengyelország és Litvánia is. A hasonló lépésekre válaszul Oroszország is kitiltott egy sor országot a légteréből. 

14:10 Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni – közölte vasárnap a TASZSZ belarusz politikai forrásra hivatkozva. A hírről az MTI számolt be. „Úgy értesültem, hogy Zelenszkij elnök felhívta Lukasenka elnököt. Lukasenka meggyőzte Zelenszkijt arról, hogy mentse meg Ukrajna állami szuverenitását és ukrán delegáció most útnak indul Gomel felé” – olvasható az eseményeket sajátosan interpretáló közlésben. Meglehet, Zelenszkij másként fogja összefoglalni a történéseket. Mindeközben közvetítést ajánlott fel az Ukrajnával folytatandó tárgyalásokhoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Naftáli Benet izraeli miniszterelnök – közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata. A közlemény szerint Putyin azt mondta Benetnek, hogy – az izraeli közvetítési ajánlatig – Kijev nem élt Moszkvának azzal a javaslatával, hogy kezdődjenek tárgyalások Gomelben. Az orosz elnök emellett tájékoztatta az izraeli kormányfőt a háború menetéről.

13:50 Harkiv város kormányzója szerint visszaszorították az oroszokat, Putyin csapatainak nem sikerült elfoglalniuk a várost. Oleg Szinyehubov a Facebook-oldalán azt írta, hogy teljes egészében visszaszerezték a város feletti kontrollt, az oroszok pedig öt-tíz fős csapatokban adták fel a harcot, a fegyvereiket az út közepén hagyva. Szinyehubov szerint az elfogott orosz katonák feladtak mindent, nem tudnak semmit a későbbi akciókról, ők csak a központi parancsot teljesítették.

13:32 Oroszország határidőt adott Ukrajnának a Belaruszban való tárgyalásokat illetően. A CNN cikke szerint ukrán idő szerint délután háromig kell eldönteniük, hajlandóak-e Gomelban tárgyalni az orosz féllel. Az orosz delegációt vezető Vlagyimir Megyinszkij, Putyin tanácsadója azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy a megjelölt időig várnak Gomelben a válaszra. Megyinszkij hozzátette azt is, hogy ők a béke oldalán állnak. Zelenszkij előzőleg visszautasította, hogy a háborúban az oroszok mellett álló Belaruszban tárgyaljanak. Budapesten, Varsóban, Bakuban vagy Pozsonyban viszont hajlandó lenne egyeztetni. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök eközben szintén azt mondta, várják Ukrajnát a tárgyalásokra. 

13:20 Megtört szívvel követi a harcokat Ferenc pápa. A Szentatya szokásos vasárnapi üzenetében szólt arról, hogy Isten a béketeremtőkkel van, nem azokkal, akik erőszakot alkalmaznak. Ferenc pápa elítélte azokat, akik a fegyverek ördögi és perverz logikájában hisznek. Azonnal meg kell nyitni a humanitárius folyosókat a menekültek számára, szólított fel a pápa, aki azt kérte, az országok fogadják az érkezőket jó szívvel. A Vatikán közlése szerint a pápa vasárnap beszélt Volodimir Zelenszkijjel is, és kifejezte mély fájdalmát a tragikus események láttán.

13:03 Belarusz is háborút hirdethet Ukrajnával szemben a korábbi ukrán védelmi miniszter, Andrej Zagorodnyuk szerint. A politikus arról beszélt a Guardian tudósítása szerint, hogy légideszant-egységek várják Belaruszban, hogy belépjenek Ukrajna területére. Ez egy szörnyű fejlemény lenne Zagorodnyuk szerint, azt tekintve is, hogy a két ország eddig barátságban állt egymással, több száz év alatt sosem háborúskodtak a másikkal. Zagorodnyuk úgy látja, az egyetlen lehetséges magyarázata egy ilyen döntésnek Putyin személyes kérése lehet. További részletek cikkünkben>>>

12:53 Egyre élesebben fogalmaznak a törökök is Putyinnal szemben. Mindezt azok után, hogy szombaton már felmerült, Törökország blokkolhatja a Fekete-tenger használatát az orosz harci járművek számára. Zelenszkij azt írta, ígéretet kapott ettől török barátjától, Recep Tayyip Erdogantól. Vasárnapi Twitter-posztjában pedig az elnök szóvivője, Ibrahim Kalin azt írta, az ukrajnai háború negyedik napján megismétlik Erdogan felhívását az orosz támadások azonnali felfüggesztésére és a fegyverszünetről való tárgyalás megkezdésére. Kalin hozzátette, továbbra is az ukrán emberek megsegítésén lesznek, a vérontás befejezését sürgetik, a háborút pedig igazságtalannak és jogtalannak tartják.

12:40 Az ukrajnai menekültek száma már eléri a 368 ezret az ENSZ adatai szerint. A Reuters hozzátette, előzőleg arra figyelmeztettek, hogy akár négymillióan is elmenekülhetnek a háború sújtotta területekről. Lengyelországba, Magyarországra, Moldovába, Szlovákiába és Romániába is sokan érkeztek. A lengyel határőrség jelentése szerint hozzájuk 156 ezren érkeztek az elmúlt napokban. Tegnap rekordot döntött az érkezők száma, huszonnégy óra leforgása alatt 77 300-an léptek be Ukrajnából Lengyelország területére. 

12:33 A kormánytól független orosz lapok címlapjain kilőtt orosz járművek láthatók. A közösségi oldalakon egyre több orosz megszólaló fogalmaz meg kritikát a csapataik felszereltségével kapcsolatban. A Novaja Gazeta haditudósítása alatt az egyik hozzászóló megjegyezte: miért van az, hogy az édesapám felkészültebben megy éjszakai horgászatra, mint a csapataink, akik egy nap alatt akarják elfoglalni Kijevet?

12:20 Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszországgal szemben a hágai Nemzetközi Bíróságon. Erről Volodimir Zelenszkij posztolt a Twitter-oldalán. Az elnök szerint Oroszországnak felelnie kell azért, amiért manipulatív módon használta fel a népirtás fogalmá, hogy ezzel igazolhassa a saját agresszióját. Korábban Putyinék azt mondták, a beavatkozásra azért van szükség, mert Ukrajna népirtást hajt végre az ott élő orosz kisebbséggel szemben. Zelenszkij megjegyezte, gyors döntést kérnek, illetve annak elrendelést, hogy az oroszok azonnali hatállyal fejezzék be a támadást, jövő héten pedig már kezdődjenek is el a tárgyalások. 

12:07 Mindeddig 4300 orosz katona esett el a harcokban az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint. Hanna Malyar a Facebook-oldalán számolt be erről, hozzátéve, hogy az oroszok veszítettek huszonhét repülőt, huszonhat helikoptert, száznegyvenhat tankot, illetve hétszázhat harci járművet is. A posztról a BBC számolt be, hozzátéve, hogy ezeket az állításokat nem tudja igazolni, az oroszok pedig mindeddig nem tettek közzé veszteséglistát. 

11:57 Putyin dühös, mert sokkal gyorsabb győzelemre számított, nem készült fel az ukránok teljesítményére egy ukrán hírszerzési jelentés szerint. A dokumentumról Riho Terras volt észt védelmi miniszter, európai parlamenti képviselő számolt be. Eszerint az orosz elnök azt gondolta, az ukránokkal szembeni támadáson túl is lehet egy-négy nap alatt, így az orosz csapatok nem is számoltak a továbbiakkal, elegendő rakétát sem vittek magukkal. Az utánpótlás útvonalait pedig elvágták, így ha tíz nap alatt sem tudják bevenni Ukrajnát, az rákényszerítheti Moszkvát, hogy tárgyalásokba kezdjen, és véget vessen a háborúnak. Oroszország a pánik erejére számíthatott. Arra, hogy Harkiv adja fel magát elsőként, a többiek pedig követik, hogy elkerüljék a vérontást, miközben Volodimir Zelenszkij elnök elmenekül. Komoly ellenállással viszont nem számoltak. 

11:44 Vlagyimir Putyin a járvány időszaka alatt teljesen bezárkózott, alig néhány emberrel találkozott, viszont rengeteg történelmi munkát olvasott el, végül pedig teljesen a víziói hatalma alá került. Így látja Ivan Krasztev, aki a Die Pressének adott interjút. A Hvg által szemlézett anyag szerint viszont Putyin mellett ott a KGB-sek azon nemzedéke is, amelyike nem bocsátotta meg magának, hogy nem tett a kilencvenes évek elején eleget a Szovjetunió szétesése ellen. Putyin egyes vélemények szerint a Szovjetuniót próbálja visszaállítani, miközben úgy érzi, az idő ellene dolgozik, és Oroszország következő vezetői sem tesznek meg majd szerinte mindent az ügy érdekében. Viszont a jelek szerint Putyin teljesen elmérte magát, nem számított az ukránok ilyen erejű ellenállására, ahogy a globális következményekre sem. A bolgár elemző úgy látja, Ukrajna lerohanása választóvonal a történelemben, és épp véget ér a béke korszaka Európában is. 

11:34 Dróntámadás egy orosz menetoszlop ellen. Török gyártású Bayraktar TB2 drónokat vetett be az ukrán hadsereg, videót is közzé téve az eszköz felhasználásáról. A felvételt a 444 vette észre.

11:26 A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) felfüggesztette Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből az MTI híre szerint. Az IJF vasárnap közleményben tudatta, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti. A világszövetség pénteken bejelentette, hogy törölte az idei versenynaptárból a májusra tervezett, kazanyi Grand Slam-viadalt.

11:14 Görögország is szállítmánnyal segíti az ukránok védekezését Kiriakosz Micotakisz bejelentése szerint. A miniszterelnök szombaton már beszámolt Twitter-oldalán arról, hogy tíz görög származású embert öltek meg a Mariupol melletti támadások. A politikus a bombázások azonnali leállítását követeli. Az AFP szerint két gépet indítanak útnak fegyverekkel, illetve humanitárius segélyt is szolgáltatnak. Az athéni orosz nagykövetség eközben úgy reagált, hogy ők nem is bombáztak lakott területeket. Alexandrosz Papaioanu (Papaioannou)görög külügyi szóvivő az AFP-nek adott válaszában fake newsnak minősítette az orosz nagykövetség állításait, hozzátéve, hogy ortodox bombák öltek meg ortodox görögöket. Eközben az éjjel Emmanuel Macron francia elnök egy görög nyelvű Twitter-posztban üzente meg, hogy nemcsak Ukrajna, de egész Európa, köztük Görögország is gyászol. Macron említést tett a tíz görög halottról is. A posztot Micotakisz is tovább osztotta. 

11:03 Az Európai Unió fontolóra veszi, hogy teljesen kitiltsa az orosz járatokat a légteréből. Erről egy uniós vezető számolt be a Reutersnek. Bár már többen is egyénileg meghoztak egy ilyen döntést, a közös kitiltás viszont már a szankciók egy újabb köréhez tartozhat.

10:50 Felhívásban szólította meg „Ukrajna külföldi barátait” Volodimir Zelenszkij február 27-én, hogy fegyverrel álljanak Ukrajna mellé – írja a Kárpátalja.ma az ukrán az Elnöki Hivatal oldalán megjelent közleményre hivatkozva. Részletek itt>>>

10:44 A brit The Guardian elemzése szerint Putyin egyre inkább elszigetelődik, és még korábbi szövetségesei is elfordultak tőle Ukrajna lerohanása óta, Igaz, a lap a közeli barátok között emlegeti Orbán Viktort, Putyin pedig azzal nemigen számolhatott, hogy a NATO- és EU-tag Magyarország mellé áll majd. (A nagyon szigorú szankciók blokkolásával esetleg igen, de a magyar kormány kijelentette szombaton is, hogy minden szankciót támogatnak, amire a közösség egésze igent mond.) A Guardian kitért rá, hogy Törökország is fontolgatja az orosz hadihajók kitiltását a Fekete-tengerről. A SWIFT-ből való kizárást is támogatja már mindenki, a németek pedig szombaton bejelentették, hogy ezer tank elleni fegyvert és ötszáz rakétát küldenek az ukránoknak. Vasárnap az Egyesült Arab Emírségek is közleményt adott ki, a Reuters szerint kijelentve, hogy nem kívánnak állást foglalni a vitában. Halífa bin Zájed al-Nahján elnök diplomáciai tanácsadója szerint az állásfoglalás csak még több erőszakhoz vezetne, ezért ők azt sürgetik, hogy a felek békés úton állapodjanak meg. Fő szövetségese, Kína is inkább magára hagyja Oroszországot, még ha nem is sorakozik fel vele szemben. 

10:27 Szerhij Zsadan ukrán író, aki a többek között a lakóhelyén, Harkivban játszódó Depeche Mode című regényével lett világhírű, nem menekült el a városból. Legfrissebb tweetjében az önkénteseket élteti, és arról beszél, hogy a korábbi kritikákkal ellentétben valódi harci egységekként működnek. „Az oroszok megölnek, akár akarod, akár nem. […] Harkiv háborúban áll… […] Halál az orosz megszállókra” – írja.

10:18 Nem szabad bízni az oroszok tárgyalási hajlandóságában mindaddig, amíg fegyvert szegeznek az ukránokra – erről beszélt a Sky Newsnak brit külügyminiszter. Liz Truss úgy látja, Putyin valójában nem kíván még asztalhoz ülni, így az erről szóló orosz kijelentéseknek nem is érdemes hitelt adni. Mindez a vég kezdete lehet Putyin számára a politikus szerint. Truss további súlyos szankciókat ígért, amelyek érintenének egy sor orosz oligarchát is.

10:10: Joe Biden szerint a Nyugatnak csak két lehetősége van Oroszországgal szemben: a szankciók vagy a harmadik világháború. A Brian Tyler Cohen bloggernek adott interjúban az amerikai elnök hangsúlyozta, Oroszország komoly árat fog fizetni mindezért rövid és hosszú távon. Részletek itt>>>

09:45: Az orosz védelmi minisztérium beszámolt arról, hogy szerintük hogy áll a háború. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy önként letette a fegyvert és megadta magát szombaton Harkivban az ukrán fegyveres erők 302. rakétavédelmi ezrede. Konasenkov szerint az őrizetbe vett 471 ukrán katonát a vonatkozó dokumentálás elvégzése után haza fogják engedni. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán katonák máshol is „tömegesen” tagadják meg a harcot. A tábornok szerint a támadó hadművelet kezdete óta a „helyi hadseregcsoportok” a luhanszki „népköztársaságban” 52, a donyeckiben pedig 12 kilométert nyomultak előre. Azzal vádolta meg az ukrán Azov nacionalista zászlóaljat, hogy csütörtök délután Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtte a Mariupol külterületén lévő Szartana falu lakónegyedeit és a 8. számú mariupoli iskolát. Mint mondta, lakóépületek pusztultak el, és civil áldozatok is voltak. Konasenkov bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában az orosz fegyveres erők teljesen blokád alá vették Herszon és Bergyjanszk városát, Henyicevszk városát és a Herszon melletti Csornobajivka repülőteret is ellenőrzésük alá vonták. Az orosz invázió negyedik napjának reggelére a tábornok elmondása szerint az ukrán katonai infrastruktúra 975 létesítményét semmisítették meg, köztük 23 parancsnokságot és kommunikációs csomópontot, 3 radarállomást, 31 légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomást. Lelőttek nyolc harci repülőgépet és hét helikoptert, 11 pilóta nélküli légi járművet és két Tocska-U taktikai rakétát. Megsemmisítettek 223 harckocsit és egyéb páncélozott harcjármű, 28 repülőgépet (a földön), 39 rakéta-sorozatvető rendszert, 86 tüzérségi fegyvert és aknavetőt, valamint 143 darab speciális katonai járművet az orosz hadijelentés szerint. (MTI)

09:27: Rakéták csapódtak be a radioaktív hulladéktárolóba – írja a Sky News az Ukrán Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelet (SNRIU) közleményére hivatkozva. Eszerint 2022. február 27-én kijevi idő szerint egy óra húsz perckor rakéták csapódtak be az állami kézben lévő Radon kijevi kirendeltségének radioaktív hulladéktárolójába. Az eseményt a Radon óvóhelyen tartózkodó munkatársai jelentették. A helyszínen zajló harcok miatt jelenleg nem lehet felmérni a pusztítás mértékét. Az automatikus sugárzásfigyelő rendszer meghibásodott, a térfigyelő kamerák azonban rögzítették a lehulló rakétákat. A sugárzási helyzet a harcok csitulását követően hordozható eszközökkel fogják elvégezni. A SNRIU előzetes értékelése szerint a Radon egészségügyi védelmi zónáján kívül tartózkodó embereket nem fenyegeti radioaktív sugárzás veszélye. A Hvg.hu helyszínen lévő tudósítója is arról számol be, hogy a Kijevet ért vasárnap hajnali rakéta és tüzérségi támadások során lövedékek hullottak a radioaktív hulladékokat kezelő Radon vállalat telephelyére. A katasztrófavédelem közlése szerint a találatok ellenére a tárolók épek maradtak.

09:17: A Wizz Air légitársaság ideiglenesen felfüggesztette Oroszországba induló és onnan érkező járatait az ukrajnai és moldovai légtérzár miatt, a társaság honlapján megjelent információ szerint az intézkedés március 1-jéig szól – írja az MTI. Közölték továbbá azt is, hogy a Wizz Air a moldovai fővárosba, Chisinauba (KIV) induló járatai március 4-ig a romániai Iasi (IAS) nemzetközi repülőtérre érkeznek és onnan is indulnak. A légitársaság már csütörtökön bejelentette ukrajnai járatainak felfüggesztését az orosz katonai hadművelet miatt. Arról, hogy a légitársaság miért repült az utolsó pillanatig Ukrajnába, Váradi József beszélt lapunknak, az interjú ezen a linken érhető el. 

08:52: Az ukrán elnök nem hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni a békéről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy olyan helyszínen hajlandó megkezdeni a tárgyalásokat, amely nem volt része az orosz agressziónak. Minszk is lehetséges helyszín lehetett volna, ha az oroszok nem támadták volna Ukrajnát Belarusszia felől is, írja az elnök szavaira hivatkozva a Guardian. Zelenszkij beszédet is intézett a belaruszokhoz: 

08:45: Oroszország tárgyalna. Az AFP hírügynökség jelentése szerint delegációt küldenek Fehéroroszországba, és ott tárgyalnának az ukránokkal. A TASZSZ hírügynökség is arról számol be, hogy az orosz külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más szervek, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló delegáció érkezett BElaruszba , hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal. Idézi Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, aki szerint készen állnak arra, hogy megkezdjék a tárgyalásokat. Korábban Zelenszkij ukrán elnök hivatala közölte, hogy tárgyalhatnak Ukrajna semleges státuszáról, valamint a biztonságát szolgáló garanciacsomagról. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök február 26-án jelentette be, hogy Minszk kész helyszínt biztosítani a tárgyalások megtartásához. Szombaton késő este Zelenszkij arról beszélt, hogy a tárgyalások megszervezésére vonatkozó ajánlatot tett Recep Tayyip Erdogan és Ilham Alijev török és azerbajdzsáni elnökök. Részletek itt>>>

08:20: Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A rendőrség hivatalos oldalán arról adott hírt, hogy február 26-án éjféltől aznap este fél 7-ig 10 872 ember lépett Magyarországra, míg Ukrajnába 2149 fő tartott. Közben közleményt adtak ki arról is, hogy tolmácsokat várnak az orosz–ukrán háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez. Részletek itt>>>

08:00: Az orosz csapatok elfoglalták a 45 ezres Nova Kakhovka városát Ukrajna déli részén. A város polgármestere szerint az oroszok eltávolították az ukrán zászlókat a középületekről – írja a BBC. A Dnyeper folyónál lévő Nova Kakhovka kicsi város, de elfoglalása stratégiai jelentőségű, és mutatja az orosz offenzíva Ukrajna déli részén a legsikeresebb.

07:40: Újra megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, a lakosságnak óvóhelyekre kell mennieírja a Kyiv Independent Twitteren. 

07:35: A Novaja Gazeta című napilap fellázadt Putyin ellen – írja Liner. A portál szerint a független orosz napilap közölte, hogy mélyen elítéli Putyint az invázió miatt, ezért lázadásként orosz és ukrán nyelvű kiadványokat is meg fog jelentetni, a Nobel-békedíjat kapott Dmitrij Muratov, az újság szerkesztője pedig azt írta, hogy a fájdalom mellett mély szégyenérzetük is van, majd kiemelte: „Csak a háború elleni orosz ellenzéki mozgalom mentheti meg az életet ezen a bolygón”.

07:25: A SWIFT nemzetközi fizetési rendszer bejelentette, hogy már készül a nyugati szankciók végrehajtására, miszerint bizonyos orosz bankokat levágnak a rendszerről. Mint írják, már egyeztetnek az európai hatóságokkal arról, hogy mely entitásokat érintik majd az intézkedések, és készülnek arra, hogy megfeleljenek a jogi instrukcióknak. (Guardian)

07:15: Az oroszok már betörtek Harkivba, ahol korábban tüzérségi találat ért egy kilenc emeletes lakóházat. A CNN szerint egy nő meghalt, 80 embert pedig ki kellett menteni a romok közül, a többségük a pincében vészelte át a támadást. A BBC beszámolója szerint a régió vezetője, Oleg Szinegubov arra figyelmeztette a második legnagyobb ukrán város lakosságát, hogy maradjanak a lakásaikban, az ukrán haderő igyekszik megtisztogatni az utcákat az ellenségtől. A helyi Telegram csatorna is mutatja az orosz harci járműveket:

07:00: A testével próbálta megállítani egy fegyvertelen ukrán férfi az egyik orosz tankot az észak-ukrajnai Bahmacs közelében. A közösségi médiában közzétett fotók tanúsága szerint először megpróbált felmászni a tankra, majd amikor ez nem sikerült, letérdelt a páncélozott jármű elé, hogy megállítsa. A Guardian közölt erről videót:

06:50: A heves éjszakai csatorozások során egy hatéves gyermek meghalt Kijev nyugati városnegyedében, értesült a CNN. A helyi kórházi jelentések szerint két kamasz és három felnőtt is megsebesült.

06:38: Elon Musk műholdjait is használhatják az ukránok. 
Gyorsan válaszolt a Starlink műholdhálózatot kiépítő SpaceX-vezérnek szóló ukrán üzenetre Elon Musk, és lehetővé tette, hogy Ukrajna használja az általa kiépített Starlink műholdhálózatot. A Rakéta.hu híre szerint Ukrajna digitális átállásért felelős miniszterelnök-helyettese szombat délután küldött üzenetet Musk számára a Twitteren. „Miközben te a Marsot igyekszel kolonizálni, Oroszország Ukrajnát próbálja meg elfoglalni. Miközben a te rakétáid sikeresen landolnak az űrből visszatérve, az orosz rakéták az ukrán civileket támadják. Arra kérünk, hogy biztosítsátok Ukrajnának a Starlink állomásokat, és szólítsátok fel az épeszű oroszokat, hogy álljanak ki értünk” – szólt az üzenet. Alig tíz órával később meg is érkezett a válasz, amely szerint aktivizálták a Starlinket Ukrajnában, és a használathoz szükséges vevőegységek is úton vannak.

06:33: Életben lehetnek a Kígyó-sziget védői? Az ukrán határőrség a Facebookon azt posztolta: „Gyanúnk szerint a Kígyó-sziget minden ukrán védője életben lehet”. Mint írták, megpróbálják megtalálni a katonákat. Volodimir Zelenszkij elnök korábban arról számolt be, hogy a Kígyó-sziget hősi védői mind elestek a harcokban. Ők voltak azok, akik az orosz támadókat elküldték melegebb éghajlatra, amikor megadásra szólították fel őket.

06:25: Morawiecki attól tart, hogy Oroszország következő célpontja az Európai Unió keleti országai lesznek. 
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az európai védelmi kiadások megduplázásért emelt szót az Ouest-France francia regionális lap internetes oldalán szombat este megjelent interjúban, miután meglátása szerint az Ukrajna ellen indított orosz támadás következő célpontja a balti államok, Lengyelország, Finnország vagy az Európai Unió más keleti államai lehetnek. „Látni kell, hogy Vlagyimir Putyin tovább akarja fejleszteni agresszív politikáját, az inváziót. Grúziábankezdte, most Ukrajna van soron, a következő célpont a balti államok, Lengyelország, Finnország vagy az (Európai Unió) keleti oldalának más országai lehetnek” – hangsúlyozta a lapnak a lengyel miniszterelnök. „Egyértelműen az orosz birodalmat akarja helyreállítani és ez mindannyiunknak aggodalomra kell, hogy okot adjon, hiszen látjuk, hogy mit tesz egész Európában” – tette hozzá. Részletek itt>>>

06:00: Minden eddiginél erősebb harcok zajlanak Ukrajnában az orosz támadás negyedik napján. Az ukrán fővárosban éjszaka megszólaltak a légvédelmi szirénák, de a nagyobb légitámadások elmaradtak. Harkivban viszont felrobbant egy gázvezeték, a Kijev régióban lévő Vaszilkiv településen pedig egy reptéri olajtározót ért el egy orosz rakéta. A közösségi média beszámolói is hatalmas tűzről árulkodnak, a helyi lakosságot pedig felszólították arra, hogy zárják be ablakaikat, írja a BBC. Halálos áldozatról nem tudni, de környezetvédelmi katasztrófától tartanak.