Biden: harmadik világháború, vagy megfizettetni Oroszországgal a háború árát

Biden: harmadik világháború, vagy megfizettetni Oroszországgal a háború árát

Joe Biden június 15-én megérkezik Genfbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal

Fotó: Denis Balibouse / Reuters

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szerint a Nyugatnak csak két lehetősége van Oroszországgal szemben: a szankciók vagy a harmadik világháború – idézik a Portfólió a TASZSZ orosz hírügynökséget. Az amerikai elnök szerint a Washington által Oroszország ellen bevezetett kemény szankciók alternatívája a harmadik világháború lenne.

– Két lehetőség van. Harmadik világháborút indítani, háborúzni Oroszországgal, fizikailag. Vagy a második, gondoskodni arról, hogy az az ország, amelyik a nemzetközi joggal ellentétesen cselekszik, végül megfizesse az árát annak, hogy ezt tette – mondta Biden a Brian Tyler Cohen által készített interjúban. A felvételt Cohen szombaton tette közzé YouTube-oldalán.

– Oroszország komoly árat fog fizetni ezért rövid és hosszú távon, különösen hosszú távon – hangsúlyozta az Egyesült Államok vezetője. Ezzel kapcsolatban kifejtette, ezen retorziók a történelem legszélesebb körű szankciói. 

Mint megírtuk, az Európai Unió, az USA és a szövetségeseik szombaton megállapodtak, hogy több orosz bankot is kizárnak a nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz elengedhetetlen SWIFT rendszerből. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Európa és Kanada által elfogadott intézkedések az orosz jegybank nemzetközi tartalékainak korlátozását is magukban foglalják – közölték közös nyilatkozatukban.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nemrég egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „a Kreml céljai nem korlátozódnak Ukrajnára”. A NATO vezetője arra is figyelmeztetett, hogy a szövetség újfajta helyzet elé néz az európai biztonság terén; szerinte más lesz a normális, mint eddig.

Aggodalmát fejezte ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is, szerinte az Ukrajna ellen indított orosz támadás következő célpontja a balti államok, Lengyelország, Finnország vagy az Európai Unió más keleti államai lehetnek.

A Joe Bidennel készített interjú itt tekinthető meg

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.