Egy nap alatt több mint tízezer menekült érkezett Ukrajnából

Egy nap alatt több mint tízezer menekült érkezett Ukrajnából

A beregsurányi határátkelő felé várakozó kocsisor (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta tíz „menedékeskénti elismerés” iránti kérelmet regisztrált – közölték vasárnap reggel az MTI-vel.

Mint írják, a Magyarország területére belépők meghatározó többsége vagy határon túli magyar állampolgár volt, vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának.

A menedékeskénti elismerés iránti kérelem benyújtására személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben. A kérelmezőket regisztrációjukat követően lebiztosított szálláshelyen helyezik el, ahol teljes körű ellátásukról gondoskodnak.

A rendőrség hivatalos oldalán arról adott hírt, hogy február 26-án éjféltől aznap este fél 7-ig 10 872 ember lépett Magyarországra, míg Ukrajnába 2149 fő tartott.

Arról is tegnap adtak hírt, hogy a rendőrség teljes kapacitással üzemelteti mind az öt ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyet, és biztosítja az Ukrajnából Magyarországra érkezők folyamatos belépését.

Közben arról is közleményt adtak ki, hogy tolmácsokat várnak az ukrán–orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a magyar–ukrán határra látogatott, ahova folyamatosan érkeznek a Kárpátaljáról és Ukrajna távolabbi részeiről is a menekülők.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.