Orbánnal együtt a mobilvécék is megérkeztek a határra

Orbánnal együtt a mobilvécék is megérkeztek a határra

Orbán Viktor a beregsurányi határátkelőnél (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök konvoja éppen begördült Beregsurányba, amikor a határállomás előtt teherautó parkolt le, platóján megannyi mobil illemhellyel. Az ukrán határon lévő átkelőkhöz napok óta érkeznek menekültek, akik semmilyen állami hátterű ellátást nem kapnak a helyszínen, csak az önkéntesekre és az önkormányzatok munkatársaira számíthatnak.

Többek között a vécézési lehetőséget hiányolták sokan, különösen úgy, hogy a határ átlépése akár órákba is telhet, az állomások áteresztőképessége alacsony.

A szombati miniszterelnöki vizitre időzített fejlesztés nagy segítség lehet a menekülteknek és a karitatív munkát végzőknek. Hogy, hogy nem, a kormányfő érkezésére két melegítőtestet, hőgombát is hoztak a segítséget nyújtók sátrához, illetve papírokat ragasztottak utóbbira, például azzal a szöveggel, hogy: információ.

Valóban, információból van a legnagyobb hiány a térségben, a hatóságokhoz, minisztériumokhoz hiába fordulunk kérdéseinkkel. Orbán Viktor látogatásáról a nemzetközi sajtó itt tartózkodó munkatársaitól szereztünk tudomást, hivatalos tájékoztatást szokásos módon nem adtak előre. Orbán stábjából a Hír Tv riporterét instruálták közvetlenül, aki aztán irányította a többi stábot (akik amúgy is a helyszínen voltak), ki hova álljon, ez és ez a kérés, stb. A kormányfő érkezésére több ismert segélyszervezet munkatársai is az átkelőhöz jöttek egyenruháikban, velük az elmúlt két nap során egyetlen alkalommal sem találkoztunk.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.