A harmadik este is ádáz harc folyik Kijevben; döntöttek a SWIFT-ről való levágásról – percről percre

A harmadik este is ádáz harc folyik Kijevben; döntöttek a SWIFT-ről való levágásról – percről percre

Ukrán katonák ukrán páncélozott járművek mellett Kijevben 2022. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk percről percre frissül, kérjük frissítsen az új hírekért!

 

  • Vasárnapi közvetítésünket itt folytathatja
  • Pénteki közvetítésünket itt olvashatja
  • Németország támogatja a célzott SWIFT-korlátozásokat Moszkvával szemben, fegyvereket is küldenek Ukrajnának
  • Az azeri és a török elnök is felajánlotta, hogy megszervezne egy orosz–ukrán párbeszédet
  • Vasárnap késő délután az uniós külügyminiszterek az Ukrajnának nyújtandó segélyekről, és további, Moszkvával szembeni büntetőintézkedésekről tárgyalnak
  • Biden 350 millió dollár katonai segélyt, Macron fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának
  • Bejelentették, hogy számos orosz bankot levágnak a SWIFT-ről

 

Kövessék velünk percről percre az eseményeket:

23:46: Az ukrán állami vasúttársaság közölte, hogy szombaton ukrán csapatok felrobbantották azokat a csomópontokat, amelyek az ukrán és az orosz vasutakat összekötik. Ezt azért tették, hogy megakadályozzák az orosz hadsereg vasúton történő utánpótlását katonákkal és hadifelszerelésekkel. Az oroszok kérték az ukrán vasúttársaság vezetését, hogy állítsa helyre a kapcsolatokat, és állítólagos humanitárius szállítmányokra hivatkoztak. Az ukrán diszpécserektől viszont azt a választ kapták, hogy „orosz vonat, menj a f...ba!” Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy ugyanezekkel a szavakkal küldték el a Kígyó-szigeten szolgáló ukrán határőrök azt az orosz hajót, amelyik megadásra szólította fel őket. (MTI)

23:43: Az ukrán hadsereg arra kérte a civileket, hogy „tegyenek meg mindent az agresszor megállításáért, minden rendelkezésre álló eszközt felhasználva”. Az ukrán szárazföldi erők a Facebookon közzétett felhívásukban arra kérték az embereket, segítsék a fegyveres erőket azzal, hogy úttorlaszokat építenek, akadályozandó az ellenség mozgását. „Tegyetek meg mindent, hogy ne tudjanak továbbhaladni: vágjatok ki fákat, feszítsetek ki hálót a kapuk között, bármi megteszi” – írták. Arra kérték az embereket, hogy ha látják, hogy erdőbe hajt be ellenséges konvoj, gyújtsák fel az erdőt! Akinek van kotrógépe, ásson gödröket a településeken, akinek távcsöves puskája van, lője ki az ellenséges járművek kerekeit! Vegyék le a helységnév-táblákat, hogy az ellenség ne tudjon tájékozódni! Ha kérdezik, hol járnak, hazudjanak valamit! A közeledő ellenséges konvojok előtt gyújtsanak meg szalmát, gumiabroncsokat, így a fekete füst láttán az ellenség azt fogja hinni, hogy a települést már ágyúzták, ezzel időt lehet nyerni – magyarázták a katonák. A szárazföldi erőknél hangsúlyozták, hogy most minden segítség fontos számukra. (MTI)

23:38: „Magyarországnak a NATO leghűségesebb tagjának kell lennie, nem olyan árulónak, mint Orbán, aki hazaáruló” – mondta Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Partizán műsorában szombat este. Újra elmondta, hogy az a fideszes vád, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, nem igaz. Ő most is csak azt mondja, hogy mindenben a NATO-t kell követnie az országnak, a NATO-ban pedig fel sem merült eddig, hogy fegyvereket vagy katonákat küldenének Ukrajnába. Szerinte most már Orbán Viktor is ezt mondja. Részletek itt>>>

23:36: Szijjártó Péter bejelentette, hogy sikeres volt a kijevi autós evakuációs akció a magyar nagykövetségről. Részletek itt>>>

23:25: Volodimir Zelenszkij szerint ellenségnek semmi esélye ebben a „népháborúban”. – Az ukránok addig harcolnak, ameddig csak kell, hogy felszabadítsák az országukat az orosz megszállóktól – szögezte le az ukrán elnök szombat esti videoüzenetében, amelyet az MTI is idézett. „Méltóképpen ellenállunk. Harcolni fogunk, ameddig az ország felszabadításáért kell. Még ha a gyermekek az óvóhelyen jönnek is világra, még ha az ágyúzás folytatódik is, az ellenségnek nincs esélye ebben a népháborúban” – hangoztatta Zelenszkij, utalva arra, hogy egy ukrán anya az óvóhelyen szülte meg a gyermekét. Zelenszkij kiemelte, hogy a világ civilizált országai támogatják Ukrajnát az Oroszországgal szembeni ellenállásban. Azerbajdzsán például kőolajjal és üzemanyaggal segíti őket.

23:24: A BBC rendkívüli híre szerint az Egyesült Államok az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Kanada támogatásával megállapodott, hogy számos orosz bankot „levágnak” a nemzetközi SWIFT fizetési rendszeréről. Ez Moszkva számára azért lehet komoly érvágás, mert Oroszország olaj- és gázexportja a SWIFT-rendszerre támaszkodik. És minden nyugati pénzmozgás. Igaz, a lépéssel azok is sérülnek, akik az oroszokkal üzletelnek.

23:18: Az ukrán légierő Telegramon megjelent közleménye szerint az elmúlt 24 órában az orosz haderő egy Szu–30-as, két Szu–25-ös és két Il–76-os repülőgépet, valamint 11 helikoptert vesztett Ukrajnában. Közben a légi- és szárazföldi tüzérségi támadások miatt sötétbe burkolózott éjjelre Kijev központi vasútállomása; a személyzetet és az utasokat evakuálták és estére biztonságba helyezték.

23:10: Egyre több uniós tagállam dönt úgy, hogy nem engedi át légterén az orosz gépeket: szombaton többek között Lengyelország, Bulgária, Csehország, Litvánia, Lettország, Szlovénia, valamint az Egyesült Királyság is így tett. 

23:00: „Nem sokkal ezelőtt megszólaltak a légiriadót jelző szirénák. Ezúttal a figyelmeztetések riasztóan konkrétak voltak: perceken belül érkeztek a becsapódó rakéták” – jelentette a BBC kijevi helyszíni tudósítója. Paul Adams arról írt rövid üzenetében: „Kijev úgy készül, mint még soha. Az egyik parlamenti képviselő azt mondta nekünk, hogy Oroszország mindenével »megüt«, amije csak van.”

22:55: A csecsenek már az invázió előtt arról beszéltek, hogy rohanják le Ukrajnát – írja a BBC. Több hangfelvétel is landolt a brit közszolgálati adó orosz szolgálatánál, amelyen az egyik hang nagyon nagy valószínűséggel Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, Putyin fontos szövetségese. A részletekért ide kattintsanak >>>

22:50: Ferenc pápa telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel; a katolikus egyházfő felvette a kapcsolatot az ukrán elnökkel – erősítette meg a hírt a szentszéki sajtóközpont szombaton. Ukrajna szentszéki nagykövetsége szerint Zelenszkij köszönetet mondott Ferenc pápának amiért március 2-ára imanapot hirdetett meg Ukrajna békéjéért. Zelenszkij a közösségi oldalán megjelent bejegyzésben hangsúlyozta, hogy „az ukrán nép érzi Őszentsége lelki támogatását”, írja az MTI. Ferenc pápa pénteken, majd szombaton is ukrán és orosz nyelven sürgette a fegyverek megállítását.

A pápa még pénteken személyesen látogatott el Oroszország szentszéki nagykövetségére, amely a Vatikán közelében található. A képviseleten aggodalmát fejezte ki a konfliktus miatt. Azt követően az egyházfő telefonon beszélt Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus érsekkel, akitől információkat kért az ukrajnai, elsősorban a Kijevben kialakult helyzetről. A Vatikán feje köszönetét fejezte ki az ukrajnai görögkatolikus egyháznak, amely „közel áll a néphez, és rendelkezésre bocsátotta a kijevi székesegyház óvóhellyé átalakított földalatti szintjeit” – írta a Vatican News hírportál.
 

22:40: Megszólaltak a légiriadót jelző szirénák Kijevben.

22:02: Az uniós külügyminiszterek vasárnap 18 órától az Ukrajnának nyújtandó segélyekről, és további, Moszkvával szembeni büntetőintézkedésekről tárgyalnak – jelentette be az EU külügyi főképviselője. Josep Borrell erről szóló Twitter-bejegyzésében azt is megjegyezte: az ukrán fegyveres erők segítségét célzó csomagot fog a tárcavezetők elé tenni, hogy az EU így támogassa őket a „heroikus” küzdelmükben. Eddig egyébként Németország, Csehország és Hollandia, valamint a BBC szerint legutóbb Franciaország is jelezte, újabb fegyvereket küldenek Ukrajnának.

21:48: A szakadár Donyecki Népköztársaság közleménye szerint az elmúlt tíz napban legalább 12 civil vesztette életét az általuk ellenőrzött területen. Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség által is idézett összegző szerint összesen 33-an sérültek meg a régióban zajló harcokban. A közleményben arról is írtak, február 17. óta 7492 lövedéket lőttek ki a területen, köztük szovjet gyártmányú OTR–21 Tocska taktikai ballisztikus rakétát is. (Hogy pontosan ki, mit és mennyit lőtt ki, az nem derül ki az anyagból.) A donyecki szakadárok szerint a harcokban 195 ház és 110 további célpont is megsérült.

21:34: A Kyiv Independent az ukrán TSN hírtelevízióra hivatkozva arról írt, hogy orosz tüzérségi tűz ért egy rákos gyerekeket kezelő kijevi kórházat, az Ohmadit. A szemtanúk beszámolói szerint a csapásban egy gyerek meghalt, míg kettő megsérült. A támadásban két további felnőtt és sérüléseket szenvedett. 

21:16: A BBC összeszedte, hogy az este beálltával hogyan áll a helyzet Kijevben. E szerint a várostól nyugatra fekvő területeken, köztük az Antonov repülőgépgyár hosztomeli repteréért ádáz küzdelem folyik. Utóbbit egyébként korábban orosz tengerészgyalogosok szállták meg. Ugyancsak komolyabb harcokról számoltak be a kicsit keletebbre, a Dnyeper partján fekvő Obolony negyedből, valamint a Peremohij sugárút és a Igor Szikorszkij Kijevi nemzetközi repülőtér térségeiből.

21:15: Az OVD-Info tiltakozásfigyelő oldal szerint átlépte a 3 ezret azok száma, akiket a háború elleni tiltakozásuk miatt tartóztattak le Oroszországban.

20:52: Nemcsak Szijjártó Péter, hanem az azeri és a török elnök is felajánlotta, hogy megszervezne egy orosz–ukrán párbeszédet. Erről Volodimir Zelenszkij beszélt egy Telegram-videójában. „Ilham Alijev és Recep Tayyip Erdogan elnök urak is azt javasolták, megszervezik a tárgyalást Oroszországgal. Ezt csak üdvözölni tudnám” – mondta az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett ukrán államfő.

20:45: A Kijev elfoglalását célzó orosz offenzíva elakadt – állítja Olekszij Aresztovics. Zelenszkij elnök tanácsadója szerint az orosz invázió csütörtöki megkezdése óta 3500 orosz katona vesztette életét és sérült meg. „Lecsapunk az ellenségre Kijev környékén. Az ellenség egyelőre nem mozdul” – közölte Aresztovics. Azt, hogy orosz oldalon hány katona halhatott meg, elég nehéz ellenőrizni, főleg, hogy Moszkva és Putyin nem igen kommunikál erről.

20:20: A londoni Chelsea labdarúgócsapatának orosz milliárdos tulajdonosa, Roman Abramovics átadja a csapat „felügyeletét és gondozását” egy jótékonysági alapítványnak – jelentette a BBC. Abramovics közleményében arról beszélt, teljes szívéből mindig olyan döntéseket hozott meg, amelyek a klub érdekeit tartották kizárólag szem előtt. Az orosz milliárdos korábban közigazgatási tisztséget vállalt Vlagyimir Putyin első két elnöki ciklusában: 2000 és 2008 között ő volt Csukcsföld kormányzója.

20:15: Az amerikai The New York Times napilap egyik közzétett fotója szerint leveszik az ukrán közúti alkalmazottak az útjelző táblákat, hogy megnehezítsék az oroszoknak a navigációt.

20:11: Jakab Péter: Mészáros nyissa meg a szállodáit! – címmel tett közzé Facebook-bejegyzést a Jobbik elnöke. Ebben arról írt: „a magyarok ezúttal is jelesre vizsgáznak emberségből, ha úgy tetszik kereszténységből. A kormány meg ezúttal is megbukott.” A részleteket itt olvashatják >>>

20:03: Németország bejelentette, ezer tankelhárító fegyvert és 500 darab légi célpontok ellen használható Stringer rakétát küld Ukrajnának – írja a francia AFP hírügynökség. Nem sokkal korábban az amerikaiak is arról számoltak be, e két fegyvertípusból kért további erősítést Kijev. Németország egyébként azt is jelezte, engedélyezik, hogy általuk gyártott fegyverekből szállítsanak Ukrajnának. Ez utóbbival kapcsolatban a részleteket ide kattintva olvashatják >>>

19:52: Az Instagram elkezdte címkézni az orosz állam által ellenőrzött sajtótermékek fiókjait, amelyek propagandát és dezinformációt hirdetnek. Emellett a Facebook a világon bárhol megakadályozza, hogy az orosz állami média hirdetéseket jelenítsen meg platformján.

19:45: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a BBC-nek is leszögezte, Magyarország minden uniós szankciót teljes mértékben támogat Oroszországgal szemben. „Ez nem az okoskodás, hanem az egység ideje. Ez egy háború, és vissza kell állítani a háború előtti helyzetet, helyre kell állítani a békét” – idézte a magyar kormányfő szavait a brit közszolgálati hírcsatorna, megjegyezve, hogy Orbánt Putyin legerősebb uniós szövetségeseként tartották korábban számon.

19:40: Azzal, hogy az Egyesült Államok újabb, 350 millió dolláros katonai segélyt biztosít Ukrajna számára, immár azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben a Biden-kormányzat mintegy egymilliárd dollárnyi biztonsági forrást juttatott a kijevi vezetésnek – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Információk szerint az ukránok Javelin tankelhárító fegyvereket és légi célpontok ellen használható Stringer rakétákat kértek Washingtontól.

19:36: Az OVD-Info tiltakozásfigyelő oldal szerint az elmúlt három napban összesen 2692 embert vettek őrizetbe a háborúellenes tüntetések során Oroszországban, közülük legalább 1370-et a moszkvai tüntetések során – számolt be az adatokról az amerikai CNN hírtelevízió.

19:34: A Kreml és a kormány weboldalai a nap folyamán többször is leálltak – írja a Novaja Gazeta független orosz lap. A Kreml sajtószolgálata egyelőre nem kommentálta a történteket. Korábban a Russia Today (RT) hírtelevízió weboldalainak működésében tapasztaltak meghibásodásokat, és az orosz vasút honlapját is túlterheléses, úgynevezett DDoS támadás érte. Az akciókat az Anonymous nemzetközi hackercsoport vállalta magára.

19:30: Az MTI által is idézett Szijjártó Péter arról is beszélt, Magyarország nem blokkol semmilyen szankciós intézkedést, minden egységes európai döntésnek a részese volt és ez így lesz a jövőben is. Tájékoztatása szerint a magyar–ukrán határon szombat reggeltől lehet komoly menekültáradatot érezni. Kifejtette, Záhonynál hajnalban 250-300 autó torlódott fel, Lónyánál mintegy 300 méteres, Beregsuránynál már három és fél kilométeres, Barabásnál pedig két kilométeres az autósor és sok a gyalogos, ahogy Tiszabecsnél is. „A magyar beengedőkapacitás mind az öt ukrán–magyar határátkelőhelyen teljes létszámmal működik” – tette hozzá. Szijjártó Péter elmondta, a maldív diákcsoportnak pénteken nyújtott segítség után 10 jordán állampolgárnak segítettek átlépni a határt, és megkezdték 950 indiai diák evakuálását is, akik közül 240-en már átléptek Magyarország területére. „Magyarország segítségnyújtásra vonatkozó megkeresést kapott türkmén, ecuadori, mongol, örmény, török és Fülöp-szigeti állampolgárok ügyében is” – tette hozzá. A miniszter aláhúzta, Magyarország mindenkinek segít, a jogszerűen Ukrajnában tartózkodó külföldieket vízumkötelezettség nélkül beengedik az országba, továbbá az ország vállalta sérült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését is. Szijjártó Péter egészen elképesztőnek nevezte, hogy magyar és külföldi újságírók, valamint politikusok álhírgyárakat működtetnek a jelenlegi háborús helyzetben és olyan hazugságokat terjesztenek, amelyeknek semmi köze nincs a valósághoz.

19:25: Szijjártó Péter szombaton New Yorkban az ENSZ vezetőivel tárgyal arról, hogy az ENSZ miként járulhat hozzá egy mielőbbi orosz–ukrán közvetlen tárgyaláshoz a béke érdekében. A külgazdasági és külügyminiszter a közszolgálati M1 csatornának kifejtette, napközben Abdulla Shahiddal, az ENSZ-közgyűlés elnökével és Rosemary A. DiCarlóval, az ENSZ főtitkár-helyettesével találkozik. Szijjártó Péter azt közölte, magyar idő szerint szombat délelőtt a NATO-együttműködésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettessel, valamint az ukrán elnöki adminisztráció vezetőivel egyeztetett, akiknek ismertette New York-i programját.

19:12: Németország a „célzott és funkcionális” korlátozások bevezetését támogatja Oroszország SWIFT fizetési rendszerben való tagságára vonatkozóan – jelentette percről percre tudósításában a BBC. A német külügyminiszter, Annalena Baerbock és a gazdasági miniszter, Robert Habeck közös közleménye szerint a berlini kormány azon dolgozik, hogy a korlátozások a megfelelő embereket érintsék, és így minimális legyen a „járulékos kár”. Miként a BBC is megjegyzi, Németország az utolsó uniós ország, amely elutasította a szankciót, miután Mario Draghi olasz és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is szombaton korábban jelezte támogatását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reakciójában kiemelte, „hálás” az uniós tagországok döntéséért.

18:48: Azonnali hatállyal függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a magyar közmédiában – követelte Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje délután. Részletek itt>>>

18:13: Németország felhagyott a német gyártmányú, halált okozó fegyverek harmadik országokon keresztül történő szállításának blokkolásával Ukrajna esetében – írja a BBC a honlapján. A lépés azt jelenti, hogy Hollandia 400-as német rakétameghajtású gránátvetőket küldhet Ukrajnába. A német Welt am Sonntag lap és a DPA német hírügynökség is úgy értesült, hogy engedélyezték Hollandiának a szállítást. Részletek itt>>>

18:06: Románia: egyre több menekült, lezárt légtér

Egyre emelkedik a háború elől Románia felé menekülő állampolgárok száma: szombat délig összesen már több mint 31 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába, csaknem 14 ezren azonban már elhagyták az országot, többségük Magyarország felé. A román határrendészet szombat délután közzétett összesítéséből kiderült, hogy a nap első felében több mint 6600-an érkeztek (több mint 2400-an nem közvetlenül, hanem Moldova érintésével). Ez 12 százalékkal haladja meg az előző napi belépő forgalmat. Közülük szombat délig 57-en kértek menedékjogot Romániában. A nap első felében csaknem háromezer ukrán állampolgár hagyta el Romániát. A román határrendészet arról számolt be, hogy erősítést vezényelt a román-magyar határ legforgalmasabb átkelőire (az Arad megyei Nagylakra, illetve a Szatmár megyei Petére és Csanálosra), ahol szombaton torlódás alakult ki a nyugatra tartó ukrán állampolgárok miatt.

A román katasztrófavédelem (IGSU) a legforgalmasabb bukovinai határátkelő, a Suceava megyei Szeretvásár közelében 30 sátorból álló mobil menekülttábort üzemelt be, egy másikat pedig Máramarosszigeten kezdett felszerelni. Az IGSU 39 mobil táborral rendelkezik. Az összecsukható ágyakkal, hálózsákokkal, áramellátással, klimatizálással és tábori konyhával rendelkező táborok mindegyike legalább 200 menekült elszállásolására alkalmas. 

A román külügyminisztérium bejelentette: hazamenekítette Kijevből a román nagykövetség és Odesszából a román főkonzulátus teljes személyzetét. Az ukrán és moldovai hatóságok segítségével lebonyolított művelet szombat reggel ért véget. Románia csernyivci főkonzulátusa, illetve aknaszlatinai konzulátusa továbbra is teljes személyzettel működik.

Dan Carbunaru kormányszóvivő bejelentése szerint Románia – Nagy-Britanniához, Lengyelországhoz, Bulgáriához és Csehországhoz hasonlóan – helyi idő szerint szombaton 15 órától kezdődően lezárta légterét az Oroszországban bejegyzett légitársaságok gépei előtt.

17:40: Csehország újabb fegyvereket küld Ukrajnába, az oroszbarát tevékenységért pedig akár börtön is járhat. Részletek itt>>>

17:10: James Heappey, a brit fegyveres erők vezetője arról tájékoztatott, hogy ők és 25 másik ország egyetértettek abban, hogy további katonai és humanitárius segítséget nyújtanak Ukrajnának. Közölte, hogy ezek a nemzetek együtt fognak dolgozni azon, hogy kiderítsék, hogyan lehet ezt eljuttatni az ukrán védelmi erőkhöz. Szombaton – a Sky News szerint – Hollandia bejelentette, hogy 200 Stinger rakétát – hordozható légvédelmi rendszert – szállít Ukrajnának. Pénteken már Lengyelország, Litvánia és Franciaország is küldött lőszereket, légelhárító rakétákat és egyéb katonai felszereléseket a védelmi erőknek.

Volodimir Zelenszkij szombat délután tweetelte, hogy beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel és megköszönte neki a döntést arról, hogy a védelmi és biztonsági területen is támogatja Ukrajnát.

16:55: Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz előrenyomulás sebessége átmenetileg lelassult, valószínűleg „akut logisztikai nehézségek és az erős ukrán ellenállás” miatt. „Az orosz erők megkerülik a nagyobb ukrán lakossági központokat, de hagynak ott egységeket, hogy bekerítsék és elszigeteljék őket” – írták a Twitteren. Kijev elfoglalása továbbra is Oroszország fő célja maradt – teszi hozzá.

16:48: Európa és a világ számos más nagyvárosában is tüntetnek az orosz agresszió ellen, például Brüsszelben is.

16:40: Háborúellenes tüntetést tartanak a Magyarországon élő ukránok Budapesten, az orosz nagykövetség előtt. „Ruszkik haza”, skandálják magyarul is, valamint hogy „Putyin terrorista”. A Telex tudósítása szerint legalább 500-600-an lehetnek. Angol, magyar és ukrán nyelvű táblákat is tartanak maguk fölé. „Támogassuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban, a béke és a szuverenitása megőrzése érdekében” – áll a tüntetésfelhívásában.

16:38: Miközben pénteken még lényegében a semmibe érkeztek azok a menekültek, akik Tiszabecsnél lépték át az ukrán–magyar határt, szombatra már rengeteg önkéntes érkezett a helyszínre, a Vöröskereszt munkatársai is ott vannak, ahogy a környékbeli önkormányzatok is igyekeznek segítséget nyújtani. A Magyar Hang helyszíni tudósítóinak beszámolója szerint több sátrat is felhúztak már a környező települések önkormányzatainak segítségével, illetve érkezett egy busz is, amit lényegében melegedőnek használnak. Hőgombák is vannak már a határátkelőnél, illetve rengeteg étel is érkezett, hogy a menekülők enni tudjanak. Részletek itt>>>

16:26: Négy óra alatt 15 ezer újabb menekült érkezett Lengyelországa, így számuk már átlépte a 115 ezret. Részletek itt>>>

16: 21: Ramzan Kadirov, az orosz csecsenföldi régió vezetője is megerősítette azt a hírt, hogy csecsen harcosokat telepítettek Ukrajnába, hogy az oroszok mellett harcoljanak. Kadirov azt állítja, hogy katonái már el is foglaltak egy ukrán katonai létesítményt. Részletek itt>>>

16:15: Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója bejelentette, hogy a mentők megnyitják hajdúszoboszlói és balatonszemesi üdülőik kapuit a háború elől menekülő családoknak, valamint támogatásáról biztosította a Beregszászi Mentőszolgálat bajtársait.

16:14: Az invázióról és az általa okozott szenvedésről készült drámai videók és képek gyorsan terjednek a közösségi médiában, különösen a Twitteren. Ezért több orosz internetszolgáltató is blokkolta ezt a közösségi oldalt szombat reggeltől – értesült a BBC. Azt még pénteken bejelentette Oroszország, hogy korlátozza a hozzáférést a Facebookhoz.

16:01: Útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára szombaton élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva; a jövőben további ilyen akciók következnek – mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója Budapesten. Kiemelte: az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer's International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz. (MTI)

16:00: A Svéd Labdarúgó-szövetség szintén kijelentette, hogy nem hajlandók pályára lépni márciusban Oroszország ellen, az esedékes világbajnoki selejtezőn.

15:57: Az ukrán védelmi minisztérium szerint Kijev közelében lelőtték Moszkva egyik csapatszállítóját, és sok orosz ejtőernyős életét vesztette – írja a BBC hírportálja. Hozzáteszik, orosz részről nem erősítették meg az információt, amelynek valódiságát a hírtelevízió sem tudja igazolni. Az Il–76 MD a gyártó által kiadott specifikációk szerint 167 katonát, valamint hat-hét fős legénységet szállíthat.

15:55: Moszkva a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott célok eléréséig folytatja ukrajnai hadműveletét, és a nyugati szankciók miatt akár az orosz és az amerikai nukleáris arzenált korlátozó új START egyezményt is felmondhatja – írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a VKontaktye orosz közösségi oldalon szombaton.

Medvegyev, aki az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, aláhúzta: a szankciókat megtorlandó azt fontolgatják, hogy elrendelik az Oroszországban elhelyezett nyugati vagyonok befagyasztását. A moszkvai kormány emellett azt sem zárja ki, hogy államosítja az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, valamint más nem baráti térségekben regisztrált vállalkozások oroszországi vagyonát.

Ismert, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada pénteken bejelentette, hogy büntetőintézkedésekkel sújtja Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Lavrov külügyminisztert.

15:45: Ellentmondást szült nemrégiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon állítása, miszerint Törökország ígéretet tett arra, hogy lezárja a Boszporuszt, így akadályozva meg az orosz hajókat, hogy visszatérjenek a Fekete-tengerre – írja a The Guardian.

Oroszország az Interfax hírügynökségen keresztül azt közölte, hogy nem kapott hivatalos értesítést a bezárásról. Úgy gondolják, hogy Zelenszkij tweetje inkább felkérés volt Törökország számára, hogy tegyen lépéseket, nem pedig annak megerősítése, hogy ez meg is történik.

Végül Törökország is megszólalt az ügyben, amely úgy nyilatkozott, még nem hozták meg a végső döntésüket.

15:27: Egyre több olyan videó kerül nyilvánosságra, amely alátámasztani látszik azt az állítást, hogy az orosz haderő jelentős veszteségeket szenvedett. Persze ebből az ukrán veszteségek mértékére nem tudunk következtetni. A linkelt videón egy az Ukrajna déli részén fekvő Herszonban megsemmisített orosz katonai konvoj látható.

15:19: Számos háborúellenes tüntetés volt Oroszországban, és sok orosz híresség és influenszer jelezte közösségi média fiókjain, hogy ellenzi a háborút. Az viszont továbbra is kérdés, hogyan érinti az invázió Putyin népszerűségét. A Kreml egyik tanácsadója – Andrej Kortunov, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának (RIAC) főigazgatója – a BBC-nek elmondta, hogy sok külügyminisztériumi kollégája „nagyon meglepődött, megdöbbent” a történtek láttán. Úgy véli, hogy a behatolásról a Kremlen belül döntöttek. Putyin eredeti terve az volt, hogy két héten belül befejezi a műveletet – mondta. Ha minden a tervei szerint alakul és a károk korlátozottak lesznek, akkor megúszhatja népszerűségvesztés nélkül az inváziót, ha ez nem így lesz, akkor népszerűsége valószínűleg zuhanni fog.

15:14: A South China Morning Post értesülése szerint decemberben amerikai tisztviselők megosztották a hírszerzési információikat a kínai külügyminiszterrel és az ország amerikai nagykövetével, ők azonban elutasították az invázió gondolatát. Sőt, a lap úgy tudja, Kína a kapott információkat továbbította Oroszországnak, megjegyezve, hogy az USA megosztottságot próbált szítani közöttük, és Kína nem próbálja meg eltántorítani Oroszországot a megszállástól.

14:58: Dmitrij Golubovszkijt, az Arzamas Rádió szerkesztőjét Moszkvában őrizetbe vették, mert nem volt hajlandó eltávolítani lakása ablakából a „Nem a háborúra” feliratú ukrán zászlót – adta hírül a Novaja Gazeta független orosz lap.

14:51: Egy Kijevben tartózkodó újságíró azt írja, hogy Ukrajna felrobbantott egy hidat a város nyugati részén, hogy ezáltal megállítsák vagy lelassítsák az orosz előrenyomulást. Ennek következtében azonban még nehezebbé válik a város elhagyása nyugati irányba.

14:49: A kárpátaljai ukrán rádióban folyamatosan bemondják: a tömbházak lakói menjenek fel az épületek tetejére, és ellenőrizzék, hogy nem telepítettek-e oda jeladó berendezéseket vagy a harci repülők számára szolgáló jelzéseket. Arra is felszólították a lakosságot, hogy az utcán beszéljenek orosz helyett ukránul. A Beregszász körüli településeken egyre több a belső menekült, akik Kijevből vagy Kelet-Ukrajnából érkeznek. A hatóságok több faluban megnyitották a tornatermeket és művelődési otthonokat a számukra, az emberek pokrócokat és élelmet visznek nekik. A belső menekült ukránok egy része úgy gondolja, Kárpátalján, a magyarlakta településeken biztonságban vannak, mert „Putyin jóban van Orbánnal, a magyar falvakat nem fogják támadni” – jelentette tudósítónk a helyszínről. 

14:30 Magyarország mégsem blokkolja Moszkva lekapcsolását a SWIFT rendszerről. 

A nemzetközi sajtóban szombaton nagy visszhangot keltett, hogy miután Ciprus és Olaszország is hozzájárult Oroszország SWIFT rendszerből történő kizárásához, Magyarország utolsóként blokkolta ennek a szankciónak a bevezetését. Utóbb a magyar kormány cáfolta ezt. Részletek itt>>>

14:25 Az oroszoknak eddig Ukrajna területének viszonylag kis részét sikerült ellenőrzésük alá vonniuk

Bár a Kijev ostromáról szóló jelentések alapján azt feltételezhetnénk, hogy az orosz inváziós haderő már az egész országot elfoglalta, és csak a főváros belső területei vannak hátra, erről valójában szó sincs.

A BBC az imént közölt egy térképet, amelyet a Háborúkutatási Intézet nevű szervezet készített, a magyar idő szerint tegnap este 7 órai állapotok alapján az oroszok által ellenőrzött térségekről. Jól látható, hogy az ország belső területeitől még egészen távol vannak az oroszok, akik egyértelműen Kijev elfoglalására (és feltételezhetően a kormány megdöntésére) törekednek alapvetően.

Ukrajna nagy ország, a területe több mint 600 ezer négyzetkilométer (több mint hatszor akkora, mint Magyarország), így minden falu, minden járás megszállásához rengeteg katonára lenne szükség. 

A cél ezért feltételezhetően a területfoglalás helyett az ország vezetésének kiiktatása.

14:16 Lengyelországba már csaknem százezer menekült érkezett

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak pénteken 50 ezren keltek át a határon – közölte Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes a szombati sajtóértekezletén. A részletek:

 14:14: A helyiek szerint az ukrán titkosszolgálat a határon ellenőrzi a kilépőket

A hírek szerint az ukrán titkosszolgálat, az SzBU emberei ellenőrzik, hogy a kilépésre jelentkező magyar állampolgárok személyi adatai egyeznek-e ukrán állampolgárok, tehát kárpátaljai magyarok adataival. Tudósítóink jelentését itt olvashatják:

14:12: Putyin szóvivőjének lánya is a háború ellen állt ki

Számos ismert orosz közéleti személyiség és művész szólalt fel a háború ellen. Több mint 1800 embert tartóztattak le csütörtök este Oroszország-szerte, akik az Ukrajna ellen megindult támadás hírére tiltakozásba kezdtek. A részletek itt>>>

14:10 Orbán Viktor az ukrán határnál

A munka flottul megy ebben a pillanatban, de nem tehet ez minket optimistává, mert a neheze előttünk van – ezt mondta Orbán Viktor az ukrán–magyar határon szombaton kora délután. A miniszterelnök szavai szerint ha elhúzódik ez a háború, akkor lesznek itt is katonai cselekmények és föl kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit. Részletek itt>>>

14:05 Mindhárom balti állam lezárta légterét az orosz repülőgépek számára

Litvánia csatlakozott harmadikként Észtországhoz és Lettországhoz, és ő is megtiltotta az orosz repülőknek, hogy leszálljanak az országban, illetve érintsék a légterét. Oroszország hasonló tilalmat léptetett életbe az kitiltó országok repülőivel szemben. A balti államokon kívül eddig az Egyesült Királyság, Csehország, Bulgária és Lengyelország zárta ki az orosz repülőket. 

14:00 Az oroszok állítása szerint pénteken leállították az előrenyomulást a tárgyalások érdekében, de aztán újraindultak

A Kreml állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken leállította az orosz csapatok támadását Ukrajnában, hogy lehetőséget adjon a Zelenszkij ukrán elnökkel való tárgyalásokra. Amikor ez nem történt meg, Putyin újbóli támadásra adott parancsot szombat délután. Dmitrij Peszkov orosz kormányzati szóvivő szerint az ukrán vezetés utasította el a tárgyalásokat, és ezért indították újra a támadást. Az állítás valóságtartalmát független forrásból nem lehet megerősíteni. Az ukránok azt hangoztatják, hogy nyitottak a tárgyalásra. Szerintük az orosz erők előrehaladásának lelassulása a védelmük ütőképessége miatt következett be, és nem az oroszok döntése volt.

13:42 Orbán Viktor beszél az ukrán határnál az ukrajnai menekülthelyzetről

Kövessék élő videónkat a Facebookon!

 

13:33 Medvegyev: Nincs szükségünk diplomáciai kapcsolatokra a Nyugattal, legalább visszaállíthatjuk a halálbüntetést

Dmitrij Medvegyev, aki korábban orosz elnök, majd miniszterelnök is volt (bár mindvégig Vlagyimir Putyin kezében volt a tényleges gyeplő), jelenleg pedig a biztonsági tanács helyettes elnöke, kijelentette a nyugati szankciókra válaszolva, hogy Oroszországnak nincs szüksége a diplomáciai kapcsolatokra a nyugati országokkal.

Medvegyev az orosz titkosszolgálatok ellenőrzése alatt álló VK közösségi oldalon tette közzé gondolatait, amelyek szerint „ideje lakatot tenni a nagykövetségekre”. Megerősítette, hogy az orosz invázió mindaddig folytatódni fog, amíg el nem érik a Putyin által kitűzött célokat. Hogy mik ezek a célok – jegyzi meg a BBC –, nem lehet tudni. Medvegyev elítélte az ország kizárását az Európa Tanácsból, bár megjegyezte, hogy így legalább vissza tudják állítani a halálbüntetést Oroszországban. 

13:11 Ukrajna az orosz halottak elszállítását kéri a Nemzetközi Vöröskereszttől

Az ukrán miniszterelnök-helyettes az állami televíziónak adott interjújában sürgette a Nemzetközi Vöröskeresztet, hogy mihamarabb gyűjtsék össze az állítása szerint „több ezer” elesett orosz katona földi maradványait, és azt szállítsák vissza Oroszországba. Ez a humánus eljárás – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy határozott kérésük, hogy a „megszállók” holttestei ne maradjanak ukrán földön, és ezért felkérte a Vöröskeresztet, hogy tegyen meg mindent a humanitárius probléma rendezése érdekében.

Korábban az ukrán hadsereg azt állította, hogy már több mint 3500 orosz támadót öltek meg. Bár az orosz haderő még semmilyen veszteséget nem ismert el, sajtójelentések szerint Moszkvában már megkezdték a sebesültek tömeges fogadásának előkészületeit, amihez akár orvosokat is besorozhatnak a seregbe.

13:05: Kijevben helyi idő szerint délután 5-től kijárási tilalom lép életbe.

Vitalij Klicsko, korábbi bokszvilágbajnok, Kijev főpolgármestere elrendelte a kijárási tilalmat az ukrán fővárosban. Az intézkedés ma délután 5 órakor lép életbe, és vasárnap reggel 8 óráig lesz érvényben. Bárkit, aki ebben az időben az utcán találnak, azt letartóztatják.

 

12:50: Franciaország feltartóztatott egy orosz teherhajót a La Manche-csatornán

A francia haditengerészet elfogott egy teherhajót, amely a La Manche-csatornán tartott Szentpétervár irányába, jelentette a BBC. A francia hatóságok közlése szerint az elfogásra az új EU-s szankciókkal összhangban került sor. A hajót visszairányították a Franciaország északi partjainál lévő Boulogne-sur-mer kikötőjébe.

A 127 méter hosszú Baltic Leader nevű teherhajó autókat szállított volna Oroszországba, és az éjjel tartóztatta fel a haditengerészet. A francia kormány utasítására visszakísérték a kikötőbe, mert felmerült a gyanú, hogy egy olyan moszkvai céghez köthető, amelyet a most hozott szankciók céloznak. A francia határőrizeti szervek jelenleg is vizsgálják a hajót. A hajó legénysége együttműködik a francia hatóságokkal. A párizsi orosz nagykövetség magyarázatot vár a feltartóztatásra. 

12:39: A Nevetlenfalu/Halmi ukrán–román határon is nagy a tumultus, ott főleg kamionok torlaszolják el Ukrajnából való kijutás lehetőségét – jelentették munkatársaink, akik most Románian keresztül próbálnak hazajutni. Az ukrajnai menekülők közül is sokan várakoznak átjutni a biztonságos országba, az előttük lévő kisautót egy eléggé rémült nő vezeti, mellette egy síró nagymama. Ukránok, és tört magyarsággal abban kérték a segítségünket, hogy segítsünk nekik Romániából eljutni Magyarországra.

 

12:35 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tartott szombat délelőtt, és azt hangoztatta, hogy az országa meg fogja nyerni a háborút. Az ukrán erők továbbra is ellenőrzik Kijev stratégiai pontjait. Arra szólított fel, hogy állítsák meg a hazudozókat, és „közösen kell megállítanunk ezt a háborút. Békében élhetünk világszerte, emberként” – mondta. „A hadseregünket, a nemzeti gárdánkat, a rendőrségünket, a területi véderőinket, a különleges erőinket, az ukránokat arra kérem, hogy tartsanak ki” – mondta az elnök.

Azt állította, hogy megállították az orosz támadásokat. Jól tudják, hogy a gyermekeik jövőjének földjét védelmezik. Állítása szerint az ellenség bábkormányt akar felállítani Kijevben, de nem fog sikerrel járni. Az oroszok szerinte az összes rendelkezésükre álló fegyverrel támadnak, el akarják pusztítani az ukrán infrastruktúrát. Mindenkit arra szólított fel, hogy segítse az országot.

Újra megismételte, hogy folyamatos a tárgyalás az EU-val, és Oroszországot le kell választani a SWIFT banki átutalási rendszerről. Ezt egyébként már csak Magyarország ellenzi a tagállamok közül. Zelenszkij szerint Ukrajnát fel kellene vegye az EU a tagjai közé. Arra kérte a külföldön lévő ukránokat, hogy aki haza tud menni, az menjen, és vegye fel a harcot az oroszok ellen. 

12:21 Magyarokat is fordítottak vissza a határról

Teát, szendvicset osztanak a beregsurányi határátkelő magyar oldalán az érkezőknek. Önkéntes tolmács szólít meg mindenkit; akinek nyelvi akadályai vannak, azt tájékoztatja a lehetőségekről, míg a beregsurányi önkormányzat igyekszik megszervezni bejutásukat a faluba. Kiküldött munkatársaink tudósítása az alábbi cikkben:

 

12:18 Hatalmas tömeg zsúfolódott össze Tiszabecsnél

Kiküldött tudósítóink jelentették, hogy óriási tömeg van a Tiszabecsnél az ukrán–magyar határ másik oldalán. Százával állnak sorban a gyalogos átkelésre várakozók, bőröndökkel, jellemzően nők és gyerekek. Részletek az alábbi cikkben:

 

11:58 Baba jött világra az aluljáróban. A 23 éves nőnél megindult a szülés és szombat hajnalban életet adott Mia nevű kislányának.

 11:51 Már csak mi nem akarjuk kizárni az oroszokat. Ciprus és Olaszország is beadta a derekát, miután megbeszélést folytattak Zelenszkijjel és külügyminiszterével, Dmitro Kulebával – írja a Kyiv Independent információira hivatkozva a 24.hu. A két ország korábbi döntésével ellentétben most már támogatja, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT-ből. Korábban Németország is bejelentette, hogy támogatni fogják a lépést, így a lap információi szerint Magyarország maradt az egyetlen EU-tagállam, ami a gazdasági szankció bevezetése ellen foglal állást. 

11:41 Kétezer embert tud elszállásolni a Fővárosi Önkormányzat. Több intézkedéssel segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a Fővárosi Önkormányzat; kétezer ember kaphat szállást és étkezést szinte azonnal – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton az MTI-vel. Jelezték, hogy a budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársaiktól; elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van. A fővárosi operatív törzs a főpolgármester vezetésével azt a feladatot adta az intézményeinek és cégeinek, hogy biztosítsanak szállást akár a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban vagy üdülőkben, és gondoskodjanak a napi háromszori étkezés biztosításáról, amellett, hogy fogadják, irányítják a menekülteket. Hozzátették, az „új kapacitásokat” a kerületi önkormányzatokkal közösen biztosítják.

A Fővárosi Önkormányzat felkészült arra is, hogy koordinálja a humanitárius segítségnyújtás különböző formáit, hiszen a budapesti polgárok részéről az elmúlt napokban sok felajánlás érkezett, és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai kapcsolatban állnak a magyar–ukrán határszakaszon dolgozó, humanitárius segítségnyújtást végző civil szervezetekkel.

11:34 Egyelőre sértetlenek az ukrán atomerőművek. Cikkünket a témában itt olvashatja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
11.28: Robert Lewandowski is támogatja a lengyel labdarúgó-szövetség azon döntését, hogy nem játszanak az orosz válogatott ellen Moszkvában március 24-én, a világbajnokság pótselejtezőjén – írja BBC. Mint megjegyezte: nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna.

11:21 Moldova sincs biztonságban? Maia Sandu moldovai elnök pénteken mély aggodalmának adott hangot az országa határán kialakult biztonsági helyzet miatt, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okozott – adta hírül a Balkan Insight híroldal. Oroszország mintegy 1500-2000 katonát állomásoztat a Moldova és Ukrajna között fekvő, Moldovától elszakadt Dnyeszteren túli régióban. A Dnyeszteren túli rezsimhez hű félkatonai erők létszáma körülbelül 10 000 főre becsülhető. Moldovának ezzel szemben mindössze 6000 katonája van, beleértve a személyzeti állományt is. Az ukrán vezérkar nemrégiben bejelentette, hogy jelentős orosz helikoptertevékenységet figyeltek meg péntek reggel Tiraszpol, Transznisztria fővárosa közelében. A moldovai védelmi minisztérium azonban nem erősítette meg ezt az információt.

11:16 Mindeközben itthon zajlik a választási kampány. Telefonon hívogatják a választópolgárokat azzal, hogy Márki-Zay Péter katonának küldene a frontra, pedig az ellenzék miniszterelnökj-elöltje sohasem mondott ilyet.

 11:06 Christiano Ronaldo, a Manchester United világsztárja a világbékéért imádkozik. Azt írja a Twitteren, hogy jobb világot kell teremteni a gyermekek számára, és imádkozik a világbékéért.

10:55 Újabb támadást vertek vissza az ukránok Lembergben. Az ukrán erők 60 orosz ejtőernyős támadását verték vissza Lemberg közelében – írja a Reuters. Andrij Szadovij, a város polgármestere elmondta, hogy az orosz katonák visszavonultak, miután összecsaptak a hadsereggel a nyugat-ukrajnai Brodiban, körülbelül 65 mérföldre a Lembergtől (Lviv). (CS.L.)

10:50 Megtelt a záhonyi vasútállomás. Szombat reggelre megtelt a záhonyi vasútállomás váróterme a Ukrajnából érkezőkkel, több mint száz ember vár ott a sorsára – írja a Telex. Többen nagy bőröndökkel, megpakolt táskákkal ülnek a földeken. Sok köztük a gyerek, az egészen kicsiktől a kamaszokig. Az emberek leginkább magyarul beszélnek, ukránt elvétve hallani a helyszínen. Azok, akiknek nincs útlevele, az általuk „keresztlevélnek” nevezett papírokra várnak a határrendészettől. Ők körülbelül húszan-harmincan vannak. A várakozók között egyébként 18-60 év közötti férfiak is vannak, akik az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt elvileg nem hagyhatják el az országot. Ketten közülük azt mondták, ők magyar állampolgárok, ezért jöhettek át könnyedén a határon.

10:33 Lekapcsolhatják a háborúról kritikusan tudósító lapokat. Az orosz kormány azzal fenyegette meg a helyi sajtót, hogy blokkolni fogják a webhelyeik elérését, ha nem megfelelően tudósítanak az ukrajnai eseményekről. A kommunikációs hatóság szombaton 10 médiumot vádolt meg azzal, hogy hamisan ábrázolták az Oroszország által Ukrajnában zajló különleges katonai műveletet, és hamis információkat tettek közzé. Egyebek mellett azért ítélték el őket, amiért „támadásnak és inváziónak” nevezték a történteket. (CS.L)

10:30 Oroszország soha nem törekedett arra, hogy Ukrajna rovására területi nyereséget szerezzen katonai művelete során – állította Vlagyimir Csizsov, Oroszország EU-nagykövete. A diplomata – akit a Russia Today idéz – ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszország arra számít, hogy a két újonnan elismert donbaszi köztársasághoz bizonyos területeket is hozzáadnak, így azok területei megegyeznek azokkal a határokkal, amelyeken belül Oroszország elismerte őket. (CS.L)

10:27 Gyermekek is a halálos áldozatok között. Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint az Ukrajna elleni orosz invázió áldozatainak száma eddig legalább 198 – adta hírül a The Guardian. A halottak között három gyermek is van. Az Interfax hírügynökség szerint 1115-en megsérültek, köztük 33 gyerek. A Reuters szerint nem világos, hogy a miniszter csak civil áldozatokra utalt-e. (CS.L)

10:18 Az autóoszlop szombat reggelre pár száz méteresre apadt, 2-3 óra alatt át lehet jutni Magyarországra.

 

 

 

 

 

10:15 Az oroszok rosszabbul állnak, mint ahogy azt állítják?

Az Egyesült Királyság fegyveres erőinek minisztere szerint Oroszország nem érte el eredeti céljait – és a Kijeven kívüli harcok az orosz különleges erők egységeire korlátozódtak. James Heappey a BBC Radio 4 Today című műsorának nyilatkozva azt mondta, hogy a kulcsfontosságú ukrán városok elfoglalására tett orosz törekvések nem jártak sikerrel. Azt mondta, az Egyesült Királyság nem hisz az orosz állításoknak, miszerint elfoglalták Melitopol városát. Mint elmondta, rendkívüli ellenállást tanúsítanak az ukrán erők. Oroszország első napra vonatkozó célkitűzései, Harkiv, Herszon, Mariupol, Szumi elfoglalása nem sikerült. Melitopolról ugyan azt állítják az oroszok, hogy elfoglalták, de a britek szerint úgy tűnik, még ez a város is ukrán kézben van. A Kijev külvárosában zajló harcokat a brit miniszter szerint az orosz speciális erők vívják, a Fehéroroszországból és északról támadó páncélososzlopok még mindig messze vannak, mert visszatartotta őket ez a hihetetlen ukrán ellenállás. (Cs. L.)

10:01 Az ukrán elnök nem tétlenkedik: Biden, Macron és Michell után Ursula Von der Leyennel is tárgyalt. „Ukrajna fegyverrel a kézben harcol a megszállók ellen, hogy megvédje szabadságát és európai jövőjét. Ursula von der Leyennel egyeztettünk a hatékony segítségnyújtásról ezekben a hősies időkben. Úgy gondolom, az Unió Ukrajnát fogja választani” – írta Zelenszkij. (F.M.)

 

 09:53 Kis Sándor az ukrán haditengerészet kötelékében szolgált, 29 éves volt, és az Ocsakov körüli harcokban halt hősi halált.

 

 

 

 

 

09:46 Az ukránok ellenállása hevesebb és szervezettebb, mint amire Putyin számított, de a szakértők szerint hosszú távon nincs esélyük. Az oroszok még csak a határ mellett felsorakozó 150 ezer katonájuk mindössze 20 százalékát küldték harcba. Elemzésünket itt olvashatják:

 

 

 

 

 

09:11 Ukrajna az unió tagja lenne. Joe Biden és Emmanuel Macron után most Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével beszélt telefonon az ostromlott Kijevből Zelenszkij. „Sorsdöntő pillanat, hogy egyszer és mindenkorra lezárjuk a régóta tartó vitát, és döntsünk Ukrajna EU-tagságáról” – írta az ukrán elnök a Twitteren. Azt közölte, hogy az EU további segítségnyújtásáról és az „ukránok hősies küzdelméről” beszélgetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. (F. M.)

08:43 Felhívást tett közzé a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, a szervezet jószolgálati nagykövete. Arra kérik az embereket, támogatásukkal csatlakozzanak a háború elől menekülő, és annak következményeitől szenvedő embereket segítő szolgálathoz. (F. M.)

 08:35 Ismét egy lakóházat lőttek szét Kijevben. Cikkünkben bővebben olvashat az ügyről.

 

 

 

 

 

08:25 Ukrajna a semlegességről és megfelelő biztonsági garanciákról is hajlandó lehet tárgyalni Oroszországgal – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójára, Mihajlo Podoljakra hivatkozva, aki az Unian ukrán hírügynökségnek nyilatkozott. „Mindenek előtt részletes megbeszélésre van szükség a békéről és a tűzszünetről. Világos biztonsági garanciacsomaggal párosítva a semlegesség kérdése is olyan lehetőség, amely szóba kerülhet” – fogalmazott Podoljak.
A Kreml pénteken azt tudatta, hogy kész küldöttséget küldeni Minszkbe, hogy tárgyalásokat folytassanak az ukrán kormány képviselőivel, ám Moszkva szerint Kijev inkább Varsót javasolta, majd nem reagált többé. Az ukrán elnöki hivatal ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beleegyezett, hogy tárgyalások kezdődjenek a békéről és a tűzszünetről, és zajlanak az egyeztetések a helyszínről és az időpontról.

08:06: Zelenszkij szombat reggel Emmanuel Macronnal tárgyalt. Az ukrán elnök a Twitteren számolt be a francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről. Mint írja, fegyverek és felszerelések vannak úton Ukrajnába, és a „háborúellenes koalíció működik”.

 08:01: Az oroszok elfoglalták Melitopolt. A délkelet-ukrajnai város elfoglalását az orosz védelmi minisztérium jelentette be. Azt is közölték, hogy az orosz erők éjjel ukrán katonai célpontokat támadtak földi, illetve hajóról indított rakétákkal. E támadásokról más források is beszámoltak.

 

07:44: Az ukrán elnöki tanácsadó szerint csak feltételekkel tárgyalnak. 

Mihailo Podoljak, Zelenszkij elnök főtanácsadója az ukrán közszolgálati tévében nyilatkozva azt mondta, hogy „a jelenlegi történések alapján nem gondolja, hogy Ukrajnának gyengék lennének a pozíciói. Még ha el indulnak a tárgyalások – és el fognak –, Ukrajna feltételeket fog szabni.

Pénteken egy elnöki szóvivő azt közölte, hogy Ukrajna eddig is és továbbra is kész a fegyverszünetről és a békéről tárgyalni. Ezt megelőzőleg az oroszok felajánlották, hogy kezdődjenek tárgyalások Minszkben. Az orosz fél szerint azonban erre az ukránok varsói helyszínt javasoltak inkább, miután megszakadt a kapcsolat. Az ukrán elnöki szóvivő azonban cáfolta, hogy ők elutasították volna a tárgyalásokat.

„Egyetértettünk az Oroszországi Föderáció elnökének javaslatával. Minél hamarabb megindulnak a tárgyalások, annál jobb eséllyel tér vissza a normális élet” – nyilatkozta Szerhij Nikiforov ukrán elnöki szóvivő.

 

07:35: Zelenszkij elnök újabb videót posztolt. Az ukrán elnök a szombat reggel a Twitterre feltöltött videójával azokat a pletykákat igyekszik cáfolni, miszerint ő, családja és belső tanácsadói köre már elhagyták az ukrán fővárost.

A videóban, amelyet Kijev történelmi belvárosában rögzített az ukrán elnök szelfizve, ezt mondja: „Sok a hamis információ az interneten, miszerint arra utasítottam volna az ukrán hadsereget, hogy tegye le a fegyvert, és evakuáció indult meg. De itt vagyok. Nem tesszük le a fegyvert. Megvédjük az országunkat, mert az igazság a fegyverünk. Az az igazság, hogy ez a mi földünk, a mi országunk, a mi gyerekeink, és mi mindannyiukat megvédjük. Ennyi. Ezt akartam elmondani önöknek. Dicsőség Ukrajnának.”

 

06:58: Ukrajna állítása szerint eddig 3500 orosz katonát öltek meg. Az ukrán hadsereg Facebook-oldala szerint a 3500 orosz halotton túl majdnem 200 foglyot is ejtettek. Emellett állításuk szerint lelőttek 14 repülőt, nyolc helikoptert, illetve kilőttek 102 tankot. Ezeket a számokat természetesen független forrásból nem lehet megerősíteni. Oroszország eddig semmilyen veszteséget nem ismert el.

 

06:49: Az amerikai kormány felajánlotta Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy kimenekítik őt Kijevből, mielőtt az orosz erők elfognák vagy megölnék őt, de Zelenszkij ezt mindeddig elutasította. Az ukrán elnök korábban kijelentette, hogy ő személyesen az oroszok első számú célpontja, míg a családja a kettes számú célpont.

A Washington Post amerikai és ukrán forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztették Zelenszkijt, hogy személyesen is veszélyben van, és az orosz likvidálóegységek már akkor Kijevben lehettek. „Nemcsak a mára megvalósult orosz invázió veszélyére figyelmeztettük őt, de a személyesen őt ért fenyegetésre – nyilatkozta Adam Schiff demokrata kaliforniai képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke. – Készen állunk segíteni neki bármilyen formában.”

 

06:43: Biden amerikai elnök 350 millió dollárnyi katonai segélyt ad Ukrajnának az amerikai külügyminisztérium keretéből. A segély konkrét indoka, hogy ezzel segítsék az ukrán erőket visszaverni az orosz inváziót. A 350 millió dolláros felajánlást az után jelentették be, hogy Biden negyven percen át beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

 

06:16: Jó reggelt kívánunk olvasóinknak. Megkezdjük mai tudósításfolyamunkat az Ukrajnát ért orosz agresszióról. Röviden összefoglaljuk a jelenlegi állapotot. 

Heves utcai harcok bontakoztak ki Kijev és sok más nagyváros utcáin, miközben az orosz tüzérség támadásai is folyamatosak. Kijevben az orosz erők a városközpont kormányzati épületei felé közelednek, de az ukrán hadsereg, illetve a felfegyverzett civilek védekeznek. Az ukrán hadsereg közlése szerint Kijev egyik fő sugárútja (Győzelem sugárút) mentén visszaverték az ott lévő katonai bázis felé nyomuló orosz csapatokat. Az orosz hadvezetés nem kommentálta az állítást.

Eközben a városközponttól délnyugatra lévő Vaszilkiv légibázist orosz ejtőernyősök támadják. Az ukrán Interfax hírügynökség jelentése szerint az oroszok igyekeznek elfoglalni a Kijev áramellátását biztosító létesítményeket. Az ukrán hadsereg állítása szerint lelőttek két orosz szállító-repülőgépet.

Az ukrán hadsereg állítása szerint ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, de a kormány arra kérte a lakosságot, hogy készítsenek Molotov-koktélokat, és azzal védekezzenek az oroszok ellen, ha azok áttörnék a védelmi vonalakat. A hadvezetés minden harcolni kívánó orosz állampolgárnak ad fegyvert. A toborzópontokat elárasztották az önkéntesek.

Ahogy megérkeztek az oroszok Kijevbe, egyre súlyosbodik Ukrajna nyugati határai mentén a menekültválság. A háború első két napján több mint 50 ezer ukrán menekült el a hazájából. Pénteken az őrök figyelmeztetőlövéseket adtak le a kijevi főpályaudvaron, mert félő volt, hogy az összezsúfolódó tömegben tömegpánik alakul ki.

Pénteken ellentmondásos jelzések érkeztek az orosz vezetés részéről az esetleges tárgyalásokkal kapcsolatban. Bár egy ponton Putyin hajlandónak mutatkozott arra, hogy orosz küldöttséget menesszen Minszkbe, hogy az ukrán „semlegességről” tárgyaljanak, de később Szergej Lavrov külügyminiszter a megadást jelölte meg a tárgyalások feltételéül. Nyugati elemzők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin komolyan számolna a tárgyalásokkal, a célja egyértelműen az ukrán kormány megdöntése.