Nem adták meg magukat a Kígyó-sziget védői, mind meghaltak

Nem adták meg magukat a Kígyó-sziget védői, mind meghaltak

Műholdfelvétel a Kígyó-szigetről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajnához tartozó, a Fekete-tengeren található Kígyó-sziget mind a 13 védője meghalt az orosz haditengerészet támadásában, miután a támadók felszólítására nem adták meg magukat. Az ukrán katonák posztumusz megkapták az Ukrajna Hőse elismerést – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A CNN beszámolt egy a támadást megelőző, orosz és ukrán katonák közötti állítólagos üzenetválásról, melyről hangfelvételt is közöltek. Eszerint az orosz hadihajó tisztje a Kígyó-szigetet védő ukrán katonákkal közölte: „Ez egy orosz katonai hadihajó. Azt javaslom, tegyék le a fegyvert és adják fel a szigetet, hogy elkerüljék a vérontást és felesleges áldozatokat. Ellenkező esetben bombázni fogunk.” Az ukrán katona erre a következő, elutasításként értelmezhető választ adta: „Orosz hadihajó, menj, b.szd meg!”

A CNN tudósítása szerint ezek voltak az utolsó ismert szavak, amelyeket a szigetről hallottak. A hírcsatorna ismertetése szerint a Kígyó-sziget körülbelül 30 mérföldre (48 kilométerre) található az ukrán szárazföld déli csücskétől a Fekete-tenger északnyugati részén. Körülbelül 185 mérföldre (300 kilométerre) nyugatra van a Krímtől, amelyet Oroszország 2014-ben annektált Ukrajnától. A 18 hektáros sziget stratégiai jelentőségű: a CNN az Atlanti Tanács egy korábbi jelentésére hivatkozva emlékeztetett, Zelenszkij tavaly ezt a területet választotta az ukrán médiának adott interjú helyszínéül a Krím Oroszország általi annektálásának visszafordítására irányuló csúcstalálkozó előtt.

Az Ukrajna elleni támadásról percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Címkék: Oroszország, Ukrajna