Putyin szóvivőjének lánya is a háború ellen állt ki

Putyin szóvivőjének lánya is a háború ellen állt ki

Rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésen Moszkvában 2022. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 1800 embert tartóztattak le csütörtök este Oroszország-szerte, akik az Ukrajna ellen megindult támadás hírére tiltakozásba kezdtek.

Az államilag finanszírozott Channel One csatorna népszerű beszélgetős műsorának házigazdája, Ivan Urgant Twitter-posztjában mondott nemet a háborúra. A The Guardian hírportálja szerint a bejegyzést követően törölték a műsorok közül adását. Bár az állami csatorna arra hivatkozott, azt csupán átütemezték, egyre több hír szól arról, hogy a korábban népszerű műsorvezető feketelistára került. A szintén állami fenntartású Meyerhold Központ igazgatója, Elena Kovalskaja a háború elleni tiltakozásul felmondta állását: – Lehetetlen egy gyilkosnak dolgozni, és tőle kapni a fizetést – indokolta döntését. 

A hírportál szerint most számos olyan művész és közismert ember is tiltakozik a háború ellen, akik korábban nem foglalkoztak politikával. Roman Abramovics lánya is posztolt Instagram-oldalára, amelyben azt írja, Putyin háborút akar Ukrajnával, ám a Kreml legnagyobb hazugsága, hogy ebben az oroszok többsége támogatja.

A népszerű rapper Oxxxymoron hat telt házas koncertet mondott le, amelyekre már mind eladták a jegyet Moszkvában és Szentpéterváron. – Nem tudlak szórakoztatni benneteket, amikor orosz rakéták hullanak Ukrajnára – nyilatkozta. 

Nem kis meglepetést okozott, hogy még Putyin szóvivőjének lánya is a háború ellen állt ki az Instagramon, ugyanúgy, mint Borisz Jelcin lánya.

Az orosz invázió megindulását követően Moszkvában és Szentpéterváron, valamint további ötven városban voltak tüntetések az agresszió ellen. 

Mindez persze nem változtat az orosz elnök politikáján, de a Guardian szerint jól mutatja, szó sincs arról, hogy az orosz átlagember, illetve az elit egységesen Putyin mögött állna.