Botrány! A semmibe érkeznek a menekültek Tiszabecsnél

Botrány! A semmibe érkeznek a menekültek Tiszabecsnél

Az orosz–ukrán háború elől menekülő családok Tiszabecsnél 2022. február 25-én. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljes semmibe érkezik mindenki, aki a háborús Ukrajnából Magyarország területére lép Tiszabecsnél – jelenti a Magyar Hang helyszíni tudósítója. Egy-egy erre forduló rendőrjárőrön kívül a határtelepülésen abszolút nincs jelen a magyar állam. Nincs információs sátor, nincs orvos, nincs katona, nincs busz, nincs senki, csak a menekültek. Meg a büfés, boltos, vagy a tízezrekért fuvart kínáló sofőrök. Üdítő kivételt a tiszakóródi református önkéntesek jelentenek, akik teát és szendvicset osztanak, illetve a helyi lelkész ajánlotta fel, hogy a parókiára befogad annyi embert, amennyit tud egy-egy éjszakára. 

A magyar állam a jelentős részben magyarokból álló menekültekről teljesen lemondott tehát. Az innen tizen-kilométerre lévő városokban nyitnak meg tornatermeket értesüléseink szerint átmeneti szállásként, de erről sem mond az érkezőknek senki semmit.

Többen kisgyermekekkel várakoznak itt órák óta. Aki tud, rokonokhoz, barátokhoz igyekszik, de ez nem mindenki számára adott. Öt magyar menekültnek próbáltunk megoldást találni, hogy legalább a közelgő estét legyen hol tölteniük, számukra minden bizonnyal a parókia biztosít átmeneti szállását, de hogy ezután mi lesz, nem tudják. Többségük alig pár ezer forintot, vagy annak megfelelő hrivnyát tudott csak magával hozni, akadt olyan magyar férfi társaság, amely öt perc alatt döntött úgy, indulni kell, mert nem akarnak meghalni Ukrajnáért. Most azt várják, magyarként, vagy éppen akár ukránként, hogy Magyarország, a büszke európai állam minimális segítséget nyújtson számukra. 

A Magyar Hang tudósítói jelenleg is az ukrán–magyar határnál tartózkodnak, folyamatosan beszámolunk az ott tapasztaltakról.

A háborúról szóló folyamatos tudósításunkat ITT olvashatja el.