A helyiek szerint az ukrán titkosszolgálat a határon ellenőrzi a kilépőket

A helyiek szerint az ukrán titkosszolgálat a határon ellenőrzi a kilépőket

A Nevetlenfalu/Halmi ukrán–román határ (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nevetlenfalu/Halmi ukrán–román határon is nagy a tumultus, de ott főleg kamionok torlaszolják el Ukrajnából való kijutás lehetőségét – jelentették a Magyar Hang tudósítói, akik most Románián keresztül próbálnak hazajutni. Az ukrajnai menekülők közül is sokan várakoznak ott, hogy bejussanak a biztonságos országba.

A munkatársaink előtt lévő kisautót például egy eléggé rémült nő vezeti, mellette egy síró nagymama. Ukránok, és tört magyarsággal abban kérték a segítségünket, hogy segítsünk nekik Romániából eljutni Magyarországra.

A sorban álló ukránok szerint a Nevetlenfalu/Halmi határátkelőről több férfit is elvittek a nap folyamán a rendőrök, akik magyar útlevéllel próbáltak az országból kijutni. A hírek szerint az ukrán titkosszolgálat, az SzBU emberei ellenőrzik, hogy a kilépésre jelentkező magyar állampolgárok személyi adatai egyeznek-e ukrán állampolgárok, tehát kárpátaljai magyarok adataival – ha igen, akkor a mozgósítás ellen menekülő katonaszökevényként kezelik őket.

A szokatlanul szigorú a határellenőrzést kollégáink is megtapasztalták. Mivel nekik „túl friss” az útlevelük, elkérték a magyar személyi igazolványt, a sajtóigazolványt, és ellenőriztek azt is, hogy a kollégáink nevével és születési adataival tartanak-e nyilván ukrán állampolgárokat. Ha ilyen egyezést találnak, a határátlépésre jelentkező 18 és 60 év közötti férfiakat katonaszökevényként kezelik.

Munkatársaink végül gond nélkül átjutottak Románia egy közel másfél órás sorállás után.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni.

 

Címkék: ukrán háború