Önkormányzati összefogás és önkéntesek segítenek a tiszabecsi határátkelőnél

Önkormányzati összefogás és önkéntesek segítenek a tiszabecsi határátkelőnél

Önkéntese, az önkormányzatok és a Vöröskereszt munkatársai Tiszabecsen (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben pénteken még lényegében a semmibe érkeztek azok a menekültek, akik Tiszabecsnél lépték át az ukrán–magyar határt, szombatra már rengeteg önkéntes érkezett a helyszínre, a Vöröskereszt munkatársai is ott vannak, ahogy a környékbeli önkormányzatok is igyekeznek segítséget nyújtani.

A Magyar Hang helyszíni tudósítóinak beszámolója szerint több sátrat is felhúztak már a környező települések önkormányzatainak segítségével, illetve érkezett egy busz is, amit lényegében melegedőnek használnak. Hőgombák is vannak már a határátkelőnél, illetve rengeteg étel is érkezett, hogy a menekülők enni tudjanak.

Azt látni, hogy egyre több a nyugat-európai rendszámmal érkező autó, ők leginkább a rokonékért, barátokért mennek. De olyan önkéntesek is vannak, akik táblákat tartanak fel, hogy például hat embert el tudnak vinni Budapestre. Munkatársaink a Készenléti Rendőrség egyik autóbuszát is látták, amelyen szintén a határ túloldaláról érkezők ültek.

Orbán Viktor miniszterelnök kora délután már járt Beregsurányban és egyértelművé tette, hogy mindenkit beengedünk. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „a munka flottul megy ebben a pillanatban”, ám leszögezte, hogy nem szabad, hogy ez könnyelművé vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen „a neheze az még előttünk van”. – A határ másik oldalán egy háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, nem érkezett be Kárpátaljára, itt még komoly katonai cselekmények nem voltak. De ha elhúzódik ez a háború, akkor lesznek itt is katonai cselekmények és föl kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit – mondta.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni