A csernobili és a többi ukrán atomerőmű az orosz támadás dacára is sértetlen

A csernobili és a többi ukrán atomerőmű az orosz támadás dacára is sértetlen

A csernobili atomerőmű sérült reaktorát védő szarkofág (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az atomenergetikai szakemberek és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egybehangzó jelenléte szerint a csernobili atomerőmű biztonságos és nem sérült meg, dacára annak, hogy elfoglalták az orosz erők. Ehhez hasonlóan a 15 működő ukrán atomreaktor ugyancsak biztonságos és nem sérült meg.

„Az egyetlen reális probléma az lehet, ha az erőmű melletti egyik célpontot találat éri, és ennek lennének az erőműre is kiterjedő járulékos hatásai. Nem hiszem, hogy ez jelenleg azonnali radioaktív fenyegetést jelentene. Nem gondolom, hogy Oroszország szándékosan célozná az atomerőművet.”

Amint jól ismert, 1986-ban reaktorleolvadás történt az ukrán területen, viszont Belaruszhoz közel fekvő csernobili atomerőműben. Ennek következtében jelentős mennyiségű radioaktív anyag jutott a környezetbe. A sérült reaktort betonszarkofágba zárták, és a környezete továbbra is lezárt terület, a magas háttérsugárzás miatt.

A csernobili atomerőmű Bearuszhoz közeli elhelyezkedése miatt az Oroszország szövetségesének számító országból indult támadás fő útvonalán helyezkedik el. Ugyanakkor az oroszok érdeke is, hogy az atomerőművek és az elektromos rendszer sértetlen maradjon, hiszen nem akarhatnak újabb radioaktív katasztrófát okozni, illetve az sem érdekük, hogy az ukrán infrastruktúra teljesen romba dőljön.

A pénteken jelentett megnövekedett csernobili sugárzás a független szakértők szerint valószínűleg nem a reaktor sérülésének következménye, hanem a nehéz katonai járművek verhették fel a port a radioaktívan szennyezett talajból, ami így a levegőbe jutott.

Ukrajna villamosenergia-termelésének több mint a fele atomenergián alapul. Összesen négy működő atomerőmű van Ukrajnában, ezek közül kettő nyugaton, (egyelőre) távol a harcoktól, kettő viszont délen, sokkal közelebb a támadó oroszokhoz. A délen a már korábban elfoglalt Krím-félszigettől mindössze 160 kilométerre lévő Zaporizsia atomerőművet üzemeltető Energoatom állami energiacég közlése szerint az erőmű akár egy repülőgép becsapódását is kibírja, és az operátorok felkészültek arra, hogy veszély esetén biztonságos helyre tárolják el a nukleáris fűtőanyagot.