Németország engedélyezi, hogy általuk gyártott fegyverekből szállítsanak Ukrajnának, sőt, ő is szállít

Németország engedélyezi, hogy általuk gyártott fegyverekből szállítsanak Ukrajnának, sőt, ő is szállít

Ukrán katona vizet iszik gránátok mellett állva Kijevben 2022. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország felhagyott a német gyártmányú, halált okozó fegyverek harmadik országokon keresztül történő szállításának blokkolásával Ukrajna esetében – írja a BBC a honlapján. Konkrétan engedélyezhette, hogy Hollandia 400 német gyártású rakétavetőt (RPG) küldjön Ukrajnába. A német Welt am Sonntag is úgy értesült, hogy engedélyezték Hollandiának a szállítást. A jóváhagyásról a német DPA hírügynökség is beszámolt kormányzati körökre hivatkozva.

Mint arra a Welt am Sonntag felhívta a figyelmet, az úgynevezett végfelhasználási záradék miatt a német halált okozó fegyverek csak akkor adhatók tovább, ha Berlin jóváhagyja. Korábbi esetekben, például német fegyverek Észtországból Ukrajnába történő tervezett szállítása során, Berlin megtagadta ezt a jóváhagyást. 

A szövetségi kormány a fegyverexportról szóló irányelvre hivatkozott, amely tiltja a fegyverszállítást a háborús és válságövezetekbe. Hangsúlyozta a lap, hogy a Hollandiából érkező szállítás jóváhagyása legalább részben az Ukrajnához való hozzáállás megfordulását jelentheti.

A közvetlen fegyverkezési segély Németországból egyelőre 5000 sisak, amelyet pénteken két kamionban szállítottak Ukrajnába. Más NATO-államok, mint az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Dánia, Hollandia, Csehország, Belgium, és a balti országok is fegyverekkel támogatják Ukrajnát – emlékeztetett a Welt am Sonntag.

A BBC is hangsúlyozta, hogy az engedélyezés jelentős változást jelent a német politikában, és lehetővé teheti az Ukrajnának nyújtott európai katonai segítség növelését, mivel Európában sok fegyver legalább részben német gyártású. Olaf Scholz német kancellár az elmúlt hetekben többször hivatkozott erre az irányelvre, amikor nem volt hajlandó halált okozó fegyvereket szállítani Ukrajnának.

A Politico úgy tudja, hogy a döntésre az uniós- és NATO-szövetségesek nyomására került sor, és ez nagyon jelentős változást jelent Berlin katonai politikájában. A 444.hu megjegyezte, hogy a II. világháború óta Németország következetesen ragaszkodott ahhoz a gyakorlathoz, hogy nem engedélyezi az általa ellenőrzött fegyverek konfliktusövezetbe szállítását.

Mint arról szombaton beszámoltunk, James Heappey, a brit fegyveres erők vezetője arról tájékoztatott, hogy ők és 25 másik ország egyetértettek abban, hogy további katonai és humanitárius segítséget nyújtanak Ukrajnának. Közölte, hogy ezek a nemzetek együtt fognak dolgozni azon, hogy kiderítsék, hogyan lehet ezt eljuttatni az ukrán védelmi erőkhöz. Szombaton – a Sky News szerint – Hollandia bejelentette, hogy 200 Stinger rakétát – hordozható légvédelmi rendszert – szállít Ukrajnának. Pénteken már Lengyelország, Litvánia és Franciaország is küldött lőszereket, légelhárító rakétákat és egyéb katonai felszereléseket a védelmi erőknek.

Frissítés: Németország szombat este bejelentette, ezer tankelhárító fegyvert és 500 darab légi célpontok ellen használható Stringer rakétát küld Ukrajnának – írja a francia AFP hírügynökség