Lelassították az orosz előretörést, de az elemzők szerint az ukránoknak nincs sok esélyük a sikerre

Lelassították az orosz előretörést, de az elemzők szerint az ukránoknak nincs sok esélyük a sikerre

A rakétatalálatot kapott kijevi toronyházból mentik az embereket (Fotó: ukrán belügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken az amerikai Pentagon jelentése szerint az orosz erők előrenyomulása lelassult, és nem tudták megvalósítani az az napra kitűzött célokat. Ezzel vág egybe egy független elemzőintézet, a Háborúkutatási Intézet (Institute for the Study of War) friss jelentése is. E szerint bár a jól szervezett ukrán védelmi erők valóban lelassították az oroszokat, de e részsikerek ellenére az ukrán védelmi erők kilátásai továbbra is sötétek.

Az amerikai védelmi minisztérium azt is hozzátette, hogy az oroszok még csak a határ mellett felsorakozó 150 ezer katonájuk mindössze 20 százalékát küldték harcba. Az ukránok talán legnagyobb sikere, hogy visszaverték a Csernyihiv várost támadó orosz erőket, amelyek feladták a harcot, és inkább megkerülik a várost. Korábban az oroszok frontálisan támadták Harkiv városát is, de ez is sikertelennek bizonyult, így kénytelenek most bekeríteni a települést.

A Kijevet ért támadás is lelassult, ezért az elemzők arra számítanak, hogy a Belaruszba telepített orosz csapatok közül fognak újabb erősítést bevetni az ukrán főváros elfoglalására. Kezdetben az oroszok úgy tervezhették, hogy ejtőernyős osztagok segítségével foglalnak el egy Kijevhez közeli légibázist, és azt légi hídként fogják használni. Amikor azonban a repülőtér elfoglalása nem ment a tervek szerint, kénytelenek voltak Belarusz felől szárazföldi támadást is indítani.

Az orosz hadsereg taktikája általában arra épül, hogy a tanktámadás megkezdése előtt hevesen lövik az ellenséges célpontokat a tüzérséggel, illetve rakétákkal. Ukrajnában azonban mindeddig csak limitált rakétatámadásokat hajtottak végre (bár természetesen a lakosság számára e „kevés” rakéta is rengeteg). Eddig még az oroszok nem indítottak elsöprő erejű tüzérségi támadást az ukrán erők ellen. Vélhetően Putyin elnök arra számított, hogy az ukrán hadsereg szinte azonnal meg fogja adni magát, ami azonban nem következett be.

Bár az oroszok nem mérték fel helyesen az ukránok szervezettségét, elszántságát és hadi erejét, ez nem változtat azon a tényen, hogy az orosz erők minden szempontból előnyösebb helyzetben vannak, mint az ukránok, így a védelem szinte kilátástalannak tűnik hosszú távon. 

„Az orosz erők továbbra is nagyobbak és ütőképesebbek, mint az ukrán reguláris hadsereg. Oroszország valószínűleg le fogja győzni az ukránokat, és eléri majd a területi céljait a következő napokban vagy hetekben, ha Putyin eltökélt marad” – nyilatkozta a New York Timesnak George Barros, az intézet kutatója.

Ugyanakkor, ha elhúzódnak a harcok, és nagyok lesznek az orosz erők veszteségei, az meggyengítheti Putyin elnök otthoni pozícióit. Emellett vannak arra utaló jelek, hogy az ukrán vezetés a reguláris hadsereg veresége után gerillaháborút akar kezdeni az oroszok ellen, és ez nagyban ronthatja az oroszok győzelmi érzetét.

Címkék: ukrajnai háború