Új fővárost építenek, mert a jelenlegi 95 százaléka víz alá fog kerülni

Új fővárost építenek, mert a jelenlegi 95 százaléka víz alá fog kerülni

Joko Widodo indonéz elnök megtekinti Nuszantara tervezett helyszínét. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi két évben a borneói őserdő Indonéziához tartozó része látványos (és tragikus) átalakuláson megy keresztül, a „megszokott” erdőirtáson túl. Öt évvel ezelőtt az indonéz elnök nagyszabású tervet jelentett be: át akarják költöztetni az ország fővárosát az alacsonyan fekvő, ráadásul gyors ütemben süllyedő Dzsakartából egy teljesen újonnan felépítendő városba (amit Nuszantarának fognak hívni), Borneó magasabban fekvő és stabilabb kőzeteken alapuló térségébe. A NASA a Föld-figyelő műholdjainak felvételei alapján számolt be az új főváros építésének állapotáról. A képek alapján nem megítélhető, hogy milyen lesz az új metropolisz épített környezete, de az biztos, hogy az esőerdő pusztulása már most visszafordíthatatlannak tűnik. 

1-15 centiméterrel süllyed Dzsakarta évente(!), de vannak olyan városrészek, amelyek tengerszint feletti magassága 28 centiméterrel csökken. A süllyedés fő oka, hogy a város alatti kőzetekből mértéktelenül termelték ki a felszín alatti vizeket, így a talapzat fokozatosan magába roskad.

25-30 centiméterrel fog emelkedni a világtengerek szintje a klímaváltozás miatt 2050-re, ami csak tovább súlyosbítja az indonéz főváros süllyedése miatt kialakuló krízist.

40 százaléka Dzsakartának már most is a tengerszint alatt fekszik, de egyelőre gátakkal vissza tudják tartani az egyre szorongató áradatot.

95 százaléka a mai Dzsakarta területének víz alatt lesz az évszázad közepére. Vagyis a város víz alá bukása bizonyos kerületekben éveken belül bekövetkezhet.

23 év alatt tervezik felépíteni az új fővárost, az építkezést (pontosabban az ehhez szükséges erdőirtást, illetve az őserdei ökoszisztéma lerombolását) 2022-ben kezdték, és a tervek szerint 2045-re fejeződik be a projekt.

500 000 lesz a lakossága a tervezett fővárosnak, ami Borneó partjaitól 30 kilométerre fekszik majd a szárazföld belsejében, részben a jelenlegi olajpálma-ültetvények, részben a dzsungel hűlt helyén. Persze azt ígérik, hogy az egész szuper fenntartható lesz, megújuló energiával fog üzemelni minden, és a város 75 százalékán meghagyják az erdőt. Az orángutánok biztos meg lesznek elégedve.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hnag 2024/11. számában jelent meg március 14-én.