Orbán Viktor a határon: A neheze még előttünk van

Orbán Viktor a határon: A neheze még előttünk van

Orbán Viktor a beregsurányi határátkelőnél nyilatkozik újságíróknak (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A munka flottul megy ebben a pillanatban, de nem tehet ez minket optimistává, mert a neheze előttünk van – ezt mondta Orbán Viktor az ukrán–magyar határon szombaton kora délután. A miniszterelnök szavai szerint ha elhúzódik ez a háború, akkor lesznek itt is katonai cselekmények és föl kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit.

A legfontosabb, hogy kiváló polgármesterinek vannak – ezt mondta Orbán Viktor újságíróknak, amikor a magyar–ukrán határra, Beregsurányra látogatott szombaton kora délután. A miniszterelnök azzal folytatta, hogy a környékbeli települések vezetői az elmúlt napokban többször is találkoztak, úgy látja, hogy a segítőkészség és szervezettség átlendíti az érkezőket a nehezén. Beszélt a határőrökkel, illetve a rendőrökkel és ahhoz képest, hogy mennyire komoly, nehéz és háborús a helyzet, minden szervezetten, rendezetten és nyugodt tempóban zajlik. Amire az önkormányzatoknak szükségük van, azt meg fogják kapni.

– Beengedünk mindenkit – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy látott olyanokat is, akiknek nincs úti okmányuk. Őket is ellátják. – A munka flottul megy ebben a pillanatban – mondta, ám leszögezte, hogy nem szabad, hogy ez könnyelművé vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen „a neheze az még előttünk van”. – A határ másik oldalán egy háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, nem érkezett be Kárpátaljára, itt még komoly katonai cselekmények nem voltak. De ha elhúzódik ez a háború, akkor lesznek itt is katonai cselekmények és föl kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit – mondta.

A mi számunkra a legfontosabb, hogy segítsük azokat, akik átjönnek, mert az emberség az első, másfelől viszont nem akarunk belevonódni ebbe a háborúba. – Ahogy közeledik Magyarország határaihoz ennek a katonai összecsapásnak a vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebnek és határozottabbnak lenni a katonáknak, rendőröknek is a polgármestereknek. A következő héten lesz ugyanis szükség erősebb lélekjelenlétre.

Kitért arra is, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a legjobbakat mondhatja a magyarokról. – A szebbik, jobbik arcunkat mutatjuk – mondta, hozzátéve, hogy a lakosság befogadó és segítőkész, van egy magyar–ukrán barátság az itt élők között.

Annak kapcsán, hogy a körülmények tükrében miként értékeli a Vlagyimir Putyinnal lezajlott és békemissziónak nevezett találkozóját, úgy fogalmazott, hogy az elmúlt tíz napban több európai vezető is tett komoly erőfeszítéseket, a legjelentősebbek nem mi voltunk. – Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges volt annak érdekében, hogy elkerüljük azt ami bekövetkezett, de sikertelennek bizonyultak a békemissziók – mondta. Orbán Viktor szavai szerint most arra kell összpontosítani az erőinket, hogy vissza tudjunk térni a háborúból a békéhez.