Magyarország mégsem blokkolja Moszkva lekapcsolását a SWIFT rendszerről

Magyarország mégsem blokkolja Moszkva lekapcsolását a SWIFT rendszerről

Szijjártó Péter és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzetközi sajtóban szombaton nagy visszhangot keltett, hogy miután Ciprus és Olaszország is hozzájárult Oroszország SWIFT rendszerből történő kizárásához, Magyarország utolsóként blokkolta ennek a szankciónak a bevezetését. 

A Twitteren sokan Orbán szemére vetették, nem elég, hogy éveken át Putyin meghosszabbított keze volt Európában, akadályozta a NATO és Ukrajna közötti tárgyalásokat, illetve a közelmúltban Ukrajna csatlakozását a NATO kiberbiztonsági központjához, most ellenáll annak az összeurópai törekvésnek, hogy Oroszországot leválasszák a nemzetközi pénzpiac szempontjából fontos üzenetküldő rendszerről, a SWIFT-ről. Ez a lépés jelentős érvágás lenne az orosz gazdaságnak, a SWIFT rendszerből kilépve ugyanis a bankok nemzetközi pénzforgalma jelentősen lelassulna és bizonytalanná válna.

Szombaton délután a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki Twitter-üzenetében közzétette, beszélt Orbán Viktorral, aki megerősítette, támogatja az Oroszország elleni szankciókat, köztük a SWIFT rendszerről való lekapcsolásukat. Számos szakértő megjegyezte, Magyarország volt az utolsó európai ország, amely csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Szijjártó Péter közben éles hangú sajtóközleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, Magyarország egyetlen orosz szankciót sem blokkol. Mint írja: „sajnálattal és megütközéssel látom közben, hogy a nemzetközi politika és a nemzetközi sajtó egyes képviselői nem átallanak álhíreket gyártani és hazudozni”. Nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet, hogy miközben háború van, emberek halnak meg, egyesek fake news gyárakat üzemeltetnek" . A miniszter a „fake news terjesztőit” arra szólította fel, „legyenek bármilyen nemzetiségűek, szégyelljék magukat!!!”

Orbán Viktor a beregsurányi határon rémhírnek, dezinformációnak nevezte, hogy blokkolnánk. – Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció meglehetősen általános – mondta, azt kérve az emberektől: „annak adjanak hitelt, amit mondunk”.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni.