BBC: A csecsenek már az invázió előtt arról beszéltek, hogy rohanják le Ukrajnát

BBC: A csecsenek már az invázió előtt arról beszéltek, hogy rohanják le Ukrajnát

(Fotó: Ramzan Kadirov Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több érdekes hangüzenet hanganyaga landolt a brit közszolgálati BBC orosz adásánál, amelyeken Ukrajna inváziójáról, azzal kapcsolatos részletekről beszélnek még a műveletek megindulása előtt, az adó által kért elemzések eredményei szerint pedig az egyik fél maga a csecsen elnök, Ramzan Kadirov lehetett – szemlézte az orosz cikket a 444.

A felvételeket a yorki alapítású Nemzetközi Törvényszéki Hangtani és Akusztikai Szövetség (International Association of Forensic Phonetics and Acoustics, IAFPA) szakértői tanulmányozták. Eredményeik szerint nagy valószínűséggel állítható, hogy a két csecsen közül az egyik Danyiil Martinov, a csecsen Nemzeti Gárda második embere, a másik pedig Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, Putyin fontos szövetségese. Kadirov épp szombaton jelezte, hogy megérkeztek harcosai Ukrajnába.

A felvételeken „Danyiil Vasziljevics” többek között arról beszélt már február elején „Ramzan Ahmatovicsnak”, hogy minden készen áll, térképeik és kidolgozott útvonalaik vannak. „Főnök, folyamatosan azon a területen voltunk, ahonnan egységeinkkel a határon túlra indulunk. Részletes térképeket, diagramokat viszünk magunkkal, a srácok mindent áttanulmányoztak” – közölte a Danyiil nevű hang, amire a másik többek között úgy reagált: „Áldott legyen Allah, hogy minden rendben van veled. Imádkozunk érted, sok sikert, minden rendben lesz.”

Danyiil arról is tájékoztatta Ahmatovicsot, hogy „ma részletesen beszámoltam arról, hogyan viselkednek egységeink egy támadás visszaverésekor, ha esetleg csapdába esnénk. […] Mi magunk intéztük el, hogy hova lépjünk be, mely épületekbe, mit vegyünk ellenőrzés alá.”

A BBC négy forrása is megerősítette korábban, hogy a csecsen erők már február közepe óta táboroztak az ukrán határ közelében. A brit közszolgálati adó nem állítja száz százalékra, hogy a hangfelvétel hiteles, az ugyanis nagyjából lenyomozhatatlan helyről érkezett: egy forrásuknak küldte el egy ismeretlen, aki magát a háborút ellenző volt orosz rendvédelmisként írta le. De a bonyolult hangfelismerő technikák mára meglehetősen pontosak, ráadásul a csecsenekről szóló információk egybe vágnak korábbi értesülésekkel is.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni.