Lukasenka azzal fenyegeti Ukrajnát, hogy Fehéroroszország is belép a háborúba

Lukasenka azzal fenyegeti Ukrajnát, hogy Fehéroroszország is belép a háborúba

Aljakszandr Lukasenka (Fotó: Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aljakszandr Lukasenka azzal fenyegette meg Ukrajnát, hogy a csapataival bekapcsolódik a harcokba – közölte a Pravda a fehérorosz Zerkalo lapra hivatkozva. A fehérorosz elnöknél többek között az verhette ki a biztosítékot, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet intézett a fehérorosz lakossághoz, melyben arra szólította fel őket, hogy ez egyszer legyenek fehéroroszok, és nem oroszok.

Belaruszban ma népszavazást tartanak az alkotmányról. Az alaptörvény módosítása lehetővé tenné, hogy Lukasenka további ciklusokban is betölthesse a tisztségét, megszüntetné az ország semleges státuszát, valamint lehetővé tenné, hogy atomfegyvereket telepítsenek az országba.

Zelenszkij a belaruszokhoz szólva azt is elmondta, hogy amíg az országuk területéről lövik Ukrajnát, addig nem megy tárgyalni Minszkbe, vagy bárhová Fehéroroszországban. Hozzátette: Budapesten, Bakuban, Varsóban vagy Pozsonyban viszont leülne az orosz féllel.

A fehérorosz elnök elismerte, hogy rakétákat lőttek ki az országából Ukrajna területére, de erre szerinte azért volt szükség, mert az ukrán csapatok megközelítették a határaikat.

Belarusz is háborút hirdethet Ukrajnával szemben a korábbi ukrán védelmi miniszter, Andrij Zahorodnyuk szerint is. A politikus arról beszélt a Guardian tudósítása szerint, hogy légideszant-egységek várják Belaruszban, hogy belépjenek Ukrajna területére. Ez egy szörnyű fejlemény lenne Zahorodnyuk szerint, azt tekintve is, hogy a két ország eddig barátságban állt egymással, több száz év alatt sosem háborúskodtak a másikkal. Zahorodnyuk úgy látja, az egyetlen lehetséges magyarázata egy ilyen döntésnek Putyin személyes kérése lehet

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.