Fehéroroszországban tárgyalnának az oroszok Ukrajnával, Zelenszkij máris elutasította

Fehéroroszországban tárgyalnának az oroszok Ukrajnával, Zelenszkij máris elutasította

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más szervek, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. – Készen állunk arra, hogy megkezdjük a tárgyalásokat – idézi a TASZSZ az orosz politikust.

Peszkov szerint pénteken felfüggesztették a támadásokat az esetleges tárgyalások reményében, de szombaton újraindították a csapatokat, mivel Ukrajna elutasította a tárgyalásokon való részvételt.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök február 26-án jelentette be, hogy Minszk kész helyszínt biztosítani a tárgyalások megtartásához. Szombaton késő este Zelenszkij arról beszélt, hogy a tárgyalások megszervezésére vonatkozó ajánlatot tett Recep Tayyip Erdogan és Ilham Alijev török, illetve azerbajdzsáni elnök.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala közölte, hogy tárgyalhatnak Ukrajna semleges státuszáról, valamint a biztonságát szolgáló garanciacsomagról.

Peszkov legújabb ajánlatát azonban máris visszautasította az ukrán elnök: mint a Guardian írja, Zelenszkij olyan helyszínen hajlandó megkezdeni a tárgyalásokat, amely nem volt része az orosz agressziónak. Mint hozzátette, Minszk is lehetséges helyszín lehetett volna, ha az oroszok nem támadták volna Ukrajnát Fehéroroszország felől is. A BBC jelentése szerint az ukránok Varsót, Budapestet, Pozsonyt, Isztambult vagy Bakut ajánlották, vagy bármilyen olyan várost, ahonnan nem indítanak rakétatámadást Ukrajna ellen.

Mint megírtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábban felajánlotta ukrán és orosz kollégájának telefonon, hogy Budapest legyen a helyszíne a két háborúzó fél közötti esetleges béketárgyalásnak.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.