Szijjártó: Rendezni kell a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdését Kárpátalján

Szijjártó: Rendezni kell a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdését Kárpátalján

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a 471. számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávosított szakaszának átadásán 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kárpátaljai nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdéséről folytatott megbeszélést Facebook-oldala tanúsága szerint az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosával kedden Strasbourgban a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta: Dunja Mijatovic emberi jogi biztossal egyetértenek abban, hogy a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdését rendezni kell Kárpátalján. Azt is hozzátette: holnap Ukrajnában egyeztet majd a konkrét lépésekről.

A miniszter kedden Strasbourgban az Európa Tanács vezetőivel találkozott. Egy másik Facebook-bejegyzése arról szól, hogy tárgyalt Marija Pejčinović Burićcsal, az Európa Tanács főtitkárával, Horvátország korábbi külügyminiszterével, ahol a poszt tanúsága szerint többek között a főtitkár áprilisi, a felhatalmazási törvényt kritizáló levele is téma volt.

A látogatás programjában szerepelt az Emberi Jogok Európai Bíróságának meglátogatása is.

A magyar kormány viszonya nem felhőtlen az Európa Tanáccsal és az Emberi Jogok Európai Bíróságával: az év elején Orbán Viktor miniszterelnök bírálta a magyarországi fogvatartottaknak az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján megítélt kártalanításokat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban már megállapította, hogy túlzsúfoltak a börtönök Magyarországon, emiatt a magyar államnak lépéseket kell tennie a probléma megoldására, ám a börtönzsúfoltság ezután is fennállt, és emiatt meg is ítéltek kártalanításokat – Elítélt bűnözőknek fizetünk, mert a fogva tartás nem volt megfelelő? Hova jutunk így? Már konzultáltam igazságügyi miniszter asszonnyal, hogy egy fillért se fizessünk. Indítsuk újra ezt a vitát, ez egy lehetetlen állapot. Jelentsük be, hogy nem vagyunk hajlandók bűnözőket támogatni – mondta erről a kormányfő, gyakorlatilag kilátásba helyezve ezzel, hogy figyelmen kívül hagyja az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését. Végül mégis a börtönzsúfoltság megszüntetésére tett lépéseket a kormány.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít" | Magyar Hang

Orbán Viktor csütörtökön keményen nekiment a bíróságoknak. Schiffer Andrással és a Helsinki Bizottság szakértőjével beszélgettünk a témáról.