Nem büntethetik a Himnusz éneklését

Nem büntethetik a Himnusz éneklését

Hosszú Katinka elvégzi a DAC–Slovan mérkőzés kezdőrúgását 2019. február 16-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha szerda reggel életbe lépett az SNS által beterjesztett lex Dac, vagyis a szlovák himnusztörvény, de a parlament 103 szavazattal gyorsított eljárásban megszavazta a Híd módosító javaslatát, mellyel megszüntették a Himnusz éneklésének büntethetőségét.

Az Újszó cikke szerint az állami szimbólumokról szóló törvény a módosítás után is kimondja, hogy a szlovák állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más fontos országos vagy helyi ünnepségek alkalmával lehet lejátszani vagy énekelni, más ország himnusza kizárólag az adott ország hivatalos delegációjának érkezésekor hangozhat el. A Most-Híd javaslata viszont már nem érinti a természetes vagy jogi személyek azon jogát, mely lehetővé teszi, hogy lejátszhassák vagy elénekelhessék egy másik állam himnuszát. A törvény eredeti verziója szerint akár 7000 eurós bírságot is kiszabhattak volna, ha olyankor hangzik el egy külföldi ország himnusz, ha az adott ország delegációja nincs jelen.

Mégis szabadon lehet énekelni majd a magyar Himnuszt Szlovákiában? | Magyar Hang

A jogszabály-módosítást ugyan Andrej Kriska államfőnek alá kell írnia, de a törvény új változata attól függetlenül már most életbe lép.