Szijjártó Péter: Az EU szállít fegyvereket, nem mi

Szijjártó Péter: Az EU szállít fegyvereket, nem mi

A külügyek tanácsának rendkívüli ülése (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy újabb szankciós csomag elfogadásáról született döntés az Európai Unióban – közölte Szijjártó Péter a Külügyek Tanácsának rendkívüli ülése után. Ez már a harmadik ilyen csomag.

A külügyminiszter elmondása szerint az már biztos, hogy az Európai Unió lezárja a légterét az orosz gépek előtt, korlátozásokat vezet be Oroszország központi bankjával szemben és az Európai Unió aktiválja az úgynevezett európai békekeretet. Ez azt jelenti, hogy az EU tud fegyvereket szállítani Ukrajnának. – Tehát az Európai Unió fog szállítani fegyvereket, nemzeti alapon Magyarország természetesen nem szállít, nem is küldünk katonákat sem – szögezte le. A „mi legfontosabb feladatunk”, hogy megvédjük Magyarországot és megakadályozzuk, hogy belekeveredjünk a háborús konfliktusba.

A külügyminiszter kiemelte, hogy fegyvereket és katonákat tehát mi nem küldünk, de nagyon komoly humanitárius támogatást viszont biztosítunk Ukrajnának.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy mi azt szeretnénk, hogy béke legyen, a békéhez tárgyalások kellennek, a tárgyalásokhoz pedig helyszín kell. Itt megismételte, hogy felajánlották Budapestet ehhez.

Percről percre tudósításunkat az orosz–ukrán háborúról itt olvashatja.