Putyin az iráni és a török vezetővel találkozik Teheránban

Putyin az iráni és a török vezetővel találkozik Teheránban

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Orosz Szövetségi Gyűléshez (parlament) tartozó Törvényhozók Tanácsának ülésén Szentpéterváron 2022. április 27-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Pool/Alekszandr Demjancsuk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma Iránba látogat Vlagyimir Putyin, orosz elnök, ahol Ali Khamenei ajatollah iráni legfelsőbb vezetővel és Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel találkozik. A BBC török forrásból származó értesülése szerint elsősorban a gabonaexportról, a szír és az ukrán helyzetről lesz szó. 

Putyinnak az ukrán háború kitörése óta ez a második külföldi útja, korábban két hajdani szovjet tagköztársaságban, Tadzsikisztánban és Türkmenisztánban járt. 

Amerikai tisztviselők szerint Teherán drónok százait tervezi szállítani Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. A látogatással egy időben az orosz energiaóriás, a Gazprom 40 millió dollár értékű új fejlesztési megállapodást írt alá az iráni állami olajtársasággal. 

A BBC elemzője szerint nincs szó arról, hogy felhőtlen lenne a barátság az országok között: Törökország és Irán is Oroszország riválisa. A törökök és az oroszok ellentétes oldalon állnak Szíriában és Líbiában, versengenek a befolyásért a Dél-Kaukázusban, valamint török harci drónok támogatják az ukrán hadsereget. Irán pedig Oroszországgal versenyez a globális energiapiacon. Tény azonban, hogy a három államnak vannak közös érdekeik. Ankara az ukrán háború kitörése után nem volt hajlandó szankciókat bevezetni Moszkvával szemben, Erdogan közvetítő szerepet kíván betölteni a nyugat és Oroszország között. 

A török védelmi miniszter a múlt héten úgy nyilatkozott, a felek megállapodtak a gabonát szállító hajók szállítási útvonalainak biztonságáról. Az orosz fekete-tengeri flotta állítólag akadályozta a gabonaszállítmányok ki-és berakodását, a BBC pedig számtalan bizonyítékot mutatott be a közelmúltban arra vonatkozóan, hogy az orosz erők gabonaszállítmányokat irányítanak át Oroszországba, más szállítási útvonalakat pedig aláaknáznak.