Putyin is beoltatja magát a Szputnyik orosz vakcinával

Putyin is beoltatja magát a Szputnyik orosz vakcinával

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beadják az orosz fejlesztésű, Szputnyik V elnevezésű koronavírus-vakcinát Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – írja a Hvg.huReuters híre alapján. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének elmondása szerint Putyin meghozta az erről szóló döntést, és most arra vár, hogy lezáruljanak a védőoltás felvételéhez szükséges formaságok.

Bár az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat már november végén oltották az engedélyeztetési eljárás alatt álló Szputnyik V-vel, december eleje óta pedig az önként jelentkezőket is oltják már, a 68 éves kora miatt veszélyeztetettnek számító Putyin eddig kimaradt. Nem végeztek ugyanis elegendő tesztet a 60 év felettieken, ezért a szakértők az idősebbeknek nem ajánlották az oltást. Peszkov erről azt mondta, hogy „az elnök nem vehet igénybe engedélyezetlen vakcinát”.

A Reuters szerint most már a 60 évnél idősebbek is jelentkezhetnek a vakcináért hétfőtől, miután a hétvégén az orosz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az oltóanyagot egy újabb kísérlet során az idősek számára is biztonságosnak nyilvánították.

A járvány oroszországi kitörése óta Putyin többnyire távolról intézte hivatali ügyeit, csak ritkán utazott, megbeszélései nagy részét pedig videókapcsolaton keresztül bonyolította. Vasárnap derült ki, hogy az üzleti élet legfontosabb szereplőivel az év utolsó napjaiban megrendezett találkozóját idén indoklás nélkül lemondta.

Putyin szavai szerint a Szputnyik V tesztelésében az egyik lánya is részt vett augusztusban.