Szentpéterváron nyitott központot a „Putyin vendéglőseként” emlegetett zsoldosvezér

Szentpéterváron nyitott központot a „Putyin vendéglőseként” emlegetett zsoldosvezér

Szentpétervár (Fotó: Pujalin / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

CSVK Wagner Centr néven védelmi technológiákat fejlesztő központot nyitott Szentpéterváron Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport mögött álló orosz üzletember – jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A CSVK rövidítés a „katonai magánvállalat” orosz kifejezés kezdőbetűiből áll. A Wagner magánhadsereg létezését, amelyet sokáig tagadtak Oroszországban, az ukrajnai háború kitörése után ismerték el hivatalosan is Moszkvában. A központot a népi egység ünnepnapján nyitották meg.

Prigozsin korábban közölte, hogy a Wagner Központ ingyenes működési teret bocsát feltalálók, tervezők, IT-specialisták, kísérleti vállalkozások és start-upok rendelkezésére. Mint mondta, a cél az, hogy az épületegyüttes  „kényelmes környezetet biztosítson az új ötletek generálásához Oroszország védelmi képességeinek javítása érdekében, beleértve az informatikát is. A bulvársajtóban  „Putyin vendéglőseként” emlegetett üzletember azt hangoztatta, hogy amennyiben a szentpétervári projekt sikeresnek bizonyul, a jövőben fiókintézményei jelenhetnek meg másutt is.

A Wagner Központ az első napon minden érdeklődő előtt nyitva állt, a létesítményben nyilvános fórumokat tartottak az információs biztonságáról és a médiatechnológiák fejlődéséről az ukrajnai „különleges hadművelettel” összefüggésben. A RIA Novosztyi szerint délután itt rendezik meg az első Gyermekek a békéért elnevezésű gyermekkongresszust szentpétervári és luhanszki részvevőkkel.

(MTI)