Törvényt sértett Boris Johnson, brit miniszterelnök

Törvényt sértett Boris Johnson, brit miniszterelnök

Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törvénysértőnek nyilvánította a londoni parlamenti ülésszak lezárását a brit legfelsőbb bíróság kedden ismertetett jogerős végzésében, és megsemmisítette az arról hozott döntést.

Boris Johnson brit miniszterelnök két hete kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad indítását október 14-én. Lady Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke kimondta, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart. A bíró a BBC híre szerint hangsúlyozta, a felfüggesztés szélsőséges hatással volt a demokrácia alapjaira.

Leáll a brit parlament - Boris Johnson nyerőben | Magyar Hang

Rábólintott a királynő Boris Johnson brit miniszterelnök kérésére, és szeptember 10. és október 14. között szünetelni fog az Egyesült Királyság törvényhozása. A miniszterelnök arra hivatkozva fordult ötletével II. Erzsébethez, hogy új törvénykezési programot kíván előterjeszteni a tisztelt ház elé. A munkaszünet egyben megakadályozza a brexit ellenzőit, hogy törvények, illetve jogszabályok kidolgozásával akadályozzák meg a rendezetlen brexitet.

A keddi legfelsőbb bírósági határozat szerint már az is törvénysértő volt, hogy a kormányfő az uralkodónak az ülésszak lezárását indítványozta, mivel a döntés észszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában. John Bercow, az alsóház elnöke a végzés kihirdetése utáni közleményében az alsóházi ülésszak haladéktalan folytatását kezdeményezte.

Boris Johnson Churchill-életrajzából a brexitpárti, botrányhős miniszterelnököt is megismerhetjük | Magyar Hang

A nemzeti szuverenitás nem sérthetetlen, (...) lehetséges akár szándékosan is mérsékelni annak érdekében, hogy emberek mindenfelé a világban együtt találjanak rá a hazafelé vezető útra. Ilyenkor szokott jönni a találós kérdés: vajon ki mondta ezt? Ennél is érdekesebb ezúttal, hogy ki idézte lényegében egyetértőleg.

Boris Johnson a lépéssel szerette volna megakadályozni a képviselőket, hogy olyan határozatot fogadjanak el, amely megtiltja Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. A brit miniszterelnök a brit parlament alsóházának képviselőit levélben megkeresve azt írta, eszében sincs megakadályozni, hogy a képviselők beleavatkozzanak a brexit folyamatába.