Ukrajna történetének legerősebb kibertámadását éli át

Ukrajna történetének legerősebb kibertámadását éli át

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán digitális átállásért felelő miniszter bejelentette, hogy az ország történetének legintenzívebb kibertámadása folyik éppen, elérhetetlenné váltak az ukrán védelmi erők és a bankok honlapjai, számos más weboldal mellett. Azt ugyanakkor a miniszter szerint elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy ki állhat a támadás mögött.

Az úgynevezett elosztott szolgálatmegtagadási (DDoS) támadások során hamis forgalommal túlterhelik a célba vett honlapokat, amelyek nem bírják az igényeket, és összeomlanak. A támadások az ukrán hatóságok szerint koordináltak és jól tervezettek voltak.

A DDoS támadásoknak általában nagyobb a pszichológiai hatásuk, a digitális infrastruktúrában nem tudnak kárt tenni. Az amerikai kormány is vizsgálja az Ukrajna elleni kibertámadásokat. Bár hivatalosan nem neveztek meg felelősöket, arra azért emlékeztettek, hogy Oroszország előszeretettel vet be efféle fegyvereket.

A kiberbiztonsági szakértők szerint a DDoS támadások közben három nagyságrenddel (ezerszeresére) nőtt az ukrán weboldalak forgalma az átlagoshoz képest. A forgalom 99 százaléka olyan típusú volt, ami arra utal, hogy ezek célja a szerverek túlterhelése volt.

(CNN)