Nyáry Krisztián: Ütésállónak kell lenni

Nyáry Krisztián: Ütésállónak kell lenni

Nyáry Krisztián (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyáry Krisztiánt is megkeresték, hogy legyen főpolgármesterjelölt, de nem vette túl komolyan az ötletet, és szerinte nem is lenne jó a posztra. Interjúnkban a Petőfi Irodalmi Múzeum helyzetéről és a Demokratikus Koalíció liberalizmusáról is beszélt.

Részletek a Magyar Hang június 21-i (2019/25.) számában, pénteken megjelent interjúból!

(...)

– Ha már a castingoknál járunk ismét, önt nem keresték meg, hogy legyen főpolgármester-jelölt?
– Ötletként elhangzott, de nem vettem túl komolyan.

– Ki kereste meg?
– Nem nevezném meg, szerencsére nem álltak elő nyíltan a témával. Nem is lennék rá alkalmas. Ha meg is nyeri egy ellenzéki, ötéves vesszőfutás indul majd. Ha valaki ütésálló, és bírja a támadásokat, netán még élvezi is, mint Orbán Viktor, annak ajánlom a pozíciót. Látjuk, mi történik egy ellenzéki polgármesterrel akár egy vidéki városban. Folyamatos támadásnak vannak kitéve. Urbanisztikai programok ismertetésébe pedig teljesen felesleges belemenni. Bármi is a jelöltek szakpolitikai véleménye, semmilyen lehetőségük nem lesz a megvalósítására.

(...)

– Térjünk még vissza egy kicsit a PIM-hez! Szó volt lapalapításról és újságíróképzésről, amelyek vihetik a pénzt, de úgy tűnik, az intézményt azért nem fogják tönkretenni.
– A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökségi tagjaként voltam Demeter Szilárdnál, elmondta nekem is, mit szeretne. Az volt az érzésem, van benne konszolidációs szándék. Nem lehet mondani, hogy nem tesz gesztusokat, miközben persze a székely bicskás imázsát is építi. Az pedig fontos, hogy a PIM-nek kiváló a szakembergárdája, és még mindig ott vannak. Remek programokat csinálnak ma is. Ilyen értelemben a túlzott félelmeket egyelőre nem igazolta vissza az élet. Ettől még vannak jogos aggályok, például a Szépírók Társaságán belül. Kérdésként merült fel, hogy továbbra is tartsunk-e rendezvényeket a PIM-ben. Vannak, akik már nem is mennek oda. Mindenki eldöntheti, hol van az ingerküszöbe. Én nem láttam eddig, hogy vállalhatatlan dolog történt volna ott.

(...)

Kit veszített Térey Jánossal az irodalmi élet? Demeter Szilárd érkezésével valóban lejjebb tekerhetik a kultúrharcos vonalat? Milyen emlékei vannak Szakács Árpádról? Mi a véleménye a Nagy Blanka-jelenségről? Ki lehet alkalmas főpolgármesternek? A DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ? Liberális a DK? Az nem jelzésértékű, amikor hatalomból mondja valaki, hogy élvezi a támadásokat? Lenne-e politikus Nyáry Krisztián? Sikerülhet-e a kormány terve a nemzetközi könyvpiacon? Hogyan segíthetné az állam az írókat, olvasókat? A válaszokat keresse a Magyar Hang június 21-én megjelent 2019/25. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!