Végleg elment Paff, a bűvös sárkány…

Végleg elment Paff, a bűvös sárkány…

A 100 Folk Celsius zenekar 1981-ben, balról Mikes Attila (hegedű, ének), Drosztmér István (basszusgitár, ének), Orbán József (gitár, ének), Littvay Imre (gitár, ének), Kovács József László (gitár, ének) (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt hittük, örökké élni fog, aki Paff a bűvös sárkánnyal gyermekek sokaságát – és velük a szüleiket – tette a zene, a country rajongójává. Ám a gyilkos kór, amely 2017 őszén megtámadta a szervezetét, őt sem kímélte.

Orbán Józsi, mert mindenki így hívta, legendás zenekarát, a 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította meg Littvay Imre, Balla Gábor és Somogyi Tibor társaságában. Noha rengeteg zenész fordult meg a hazai country egyik fellegvárának tartott együttesben, Orbán és Littvay mindvégig az állandóságot jelentette a zenekarban.

„Orbán Józsi a 100 Folk Celsius frontembere, hosszú, súlyos betegség után mától az égi zenekarban zenél tovább. Emlékét megőrizzük, nagyon fog hiányozni” – írta Littvay Imre, zenekarvezető barátja és zenésztársa halálát bejelentő közleményben.

Lányok szívében lakom

100 Folk Celsius Ohio c. albumából egy szép dal

Az együttes zenei stílusát főként a country és a bluegrass hangzása határozta meg. Orbán József énekes-dalszerzője volt a zenekarnak. Noha az amerikai kontinensen, a country hazájában számos sikert arattak, számos nemzetközi countryfesztiválon megfordultak, közel tízezer koncertet tartottak, ennek ellenére, ha felmerült a csapat neve itthon, mindenkinek egy dal jutott az eszébe: a Paff a bűvös sárkány feldolgozása.

Orbán Józsi immár végleg átköltözött Álomországba, míg itt szomorúan idézhetjük fel:

„… Többé nem kelt útnak eztán, így mondták a hírt.

Mert barát nélkül gyenge még a sárkány is,

Így Paff elbújt a barlangjába, s most híre hamva sincs.”

100 Folk Celsius: Paff, a bűvös sárkány

Child song Gyerekdal

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.