Vád alatt a kormányt bíráló tudósok

Vád alatt a kormányt bíráló tudósok

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök és María Elena Álvarez-Buylla Conacyt-elnök egy sajtótájékoztatón (Fotó: lopezobrador.org.mx)

Mexikóban 31 kutatót vádolnak pénzmosással és szervezett bűnözéssel, gyakorlatilag kutatási dollártízmilliók elsikkasztásával. Az országban ezeket a vádakat szinte kizárólag a drogkartellek ellen szokás alkalmazni, és már a puszta vád is rács mögé juttathatja az embert. A tudósok (és az oldalukon felszólaló külföldi kutatószervezetek) szerint a vádak koholtak, és a kormány így próbál bosszút állni rajtuk, amiért bírálni merészelték az elnök értelmiségellenes politikáját. Ez a történet ékes példája annak, hogy micsoda károkat okozhat, ha a kormány be akar avatkozni a tudományba.

Egy hónappal ezelőtt a mexikói szövetségi államügyész vádat emelt az asztrofizikus José Franco, a Mexikói Tudományos Akadémia korábbi elnöke, illetve 30 további kutató és tudományos intézményi tisztségviselő ellen szervezett bűnözés és pénzmosás miatt. A vád szerint a kutatók több mint hétmilliárd forintnak megfelelő pesót játszottak át az Országos Tudományos és Műszaki Tanács (Conacyt) nevű központi tudományos pénzosztó szervezet számlájáról az általuk alapított, elvileg hasonlóan tudományfinanszírozással foglalkozó Tudományos és Műszaki Konzultációs Fórum (Foro Consultivo) részére. A pénzből aztán a vádirat szerint utazgattak, ingatlanokat vásároltak, de például a mosodai számlájukat is ebből fizették – vagyis nem a tudományra költötték, magyarul sikkasztottak.

A megvádolt kutatók tagadják a vádakat, és azzal érvelnek, hogy a kérdéses időszakban, 2012-2018 között (vagyis a jelenlegi mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador, illetve az általa kinevezett jelenlegi Conacyt-elnök regnálása előtt, ez még fontos lesz) a Conacytnak nemcsak a szigorúan vett tudományos költségeket, de a rezsit és egyéb járulékos költségeket is fizetnie kellett. A pénz pedig csakis legális célokra, például külföldi konferenciákon való részvételre, tudományos célú épületek vásárlására és hasonlókra ment el.

• Kinek van igaza a vitában?
• Mit csinál a jelenlegi Conacyt-elnök?
• Miért sértett az államügyész?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!