A „fegyver”, amivel Lukasenka katonái a lengyel határőrökre támadtak

A „fegyver”, amivel Lukasenka katonái a lengyel határőrökre támadtak

Képkocka a lengyel–belarusz határon működtetett stroboszkópreflektorról készített videóból (Forrás: lengyel határőrség)

A menekülteket biológiai fegyverként használó Lukasenka belarusz elnök katonái a lengyel–fehérorosz határon kialakult krízis során először lebontották a határkerítést (ezzel is segítve az emberek átjutását), majd lézerekkel és villódzó fényekkel (úgynevezett stroboszkópfegyverrel) próbálták megakadályozni, hogy a lengyel katonák újra felépítsék azt. A stroboszkópfegyver modern kori története a második világháborúban kezdődött, de már sokkal korábban rájöttek arra, hogy az embert gyorsan vibráló fénnyel úgy lehet harcképtelenné tenni, hogy egy lövedéket sem lövünk ki rá.

A lengyel határőrség által készített és megosztott, a világsajtót bejárt videófelvételeken a gyorsan vibráló erős fényen kívül szinte semmi sem látszik, de ez bennük a lényeg. A felvétel azt próbálja demonstrálni, hogy mennyire dezorientáló hatású tud lenni (főleg az éjszakai sötétségben), ha stroboszkópként működő erős reflektorokkal folyamatosan az ember szemébe villogtatnak. Bár stroboszkópfegyvereket időnként alkalmaztak zavargások letörésére, tömegoszlatásra, a katonai elemzők szerint sohasem fordult eddig elő, hogy egy ország reguláris hadserege egy másik ország fegyveres erői ellen vesse be őket – ahogy tették ezt a fehérorosz erők a lengyelek ellen.

• Mióta használnak stroboszkópfegyvereket?
• Mennyire hatékonyak ezek?
• Mely haderők látnak benne fantáziát napjainkban?

A teljes cikket a Magyar Hang november 26-án megjelent 2021/48. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!