Három nyíl bűvöletében

Három nyíl bűvöletében

Rob Cross akcióban a legutóbbi világbajnokságon Londonban (Fotó: Reuters)

95 százalék lélektan, 5 százalék kézügyesség – mondta a dartsról egy immár sportpszichológusként dolgozó korábbi világelső játékos. A december 15-én kezdődő világbajnokságon, Londonban kiderül, ki bírja jobban idegekkel a kocsmahangulatot.

Nehéz győztessé válni, először meg kell tapasztalnod a vereséget, hogy megtanulj nyerni – mondta Michael van Gerwen holland dartsjátékos 2017-ben, miután másodszor is megszerezte a világbajnoki címet. Bár kijelentése a motivációs tréningek gyanúsan bombasztikus szlogenjeire hajaz, az eredménysora hitelesíti a szavait. A korábbi világelső (a jelenlegi világranglistán harmadik), Mighty Mike becenevű sportoló 37 trófeát gyűjtött össze eddig a kiemelt dartsversenyeken, és a Professional Darts Corporation (PDC) december 15-én induló világbajnokságának is az egyik legfőbb esélyesként fut neki.

A Magyarországon is rendkívül népszerűvé vált sportág évente megrendezett, közel háromhetes főeseménye ezúttal január 3-áig tart, és régen látott csatát ígér: az elmúlt hetek formája alapján 8–10 játékos is vérmes reményekkel léphet a londoni Alexandra Palace porondjára. A végső győztes személyéről – visszatérve a van gerweni bölcsességekhez – alighanem az önbizalom és a bátorság dönt majd: „Ha bízol magadban, és eléred, hogy a többiek nézzenek fel rád, és ne te rájuk, akkor nyerhetsz.”

• Miért zuhan össze egyre több versenyző?
• Melyik a nehezebb a tudósok szerint, tizenegyest lőni, vagy a nyilakkal célba találni?
• Milyen fenyegetés miatt bukott el nyert helyzetből a világbajnoki címvédő három éve?

A teljes cikket a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!