Fehérjehajtogatás és a Neander-völgyiek művészete – 2021 a tudományban

Fehérjehajtogatás és a Neander-völgyiek művészete – 2021 a tudományban

A Perseverance marsjáró (Fotó: NASA)

Tavaly év elején kevesen tartottak attól, hogy egy 2021-es visszatekintő cikk bevezetőjét is úgy kell majd kezdeni: az idei évet is a covid-világjárvány határozta meg. Ami még ennél is rosszabb, hogy az új vírusvariánsok kiszámíthatatlan felbukkanása miatt nem jelenthetjük ki, 2022 biztosan más lesz (reménykedni azért szabad). Ugyanakkor idén is történtek a koronavírustól független áttörések a tudományban. A legfontosabbakból válogatunk.

Február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén a NASA tavaly júliusban indított Mars 2020 küldetése, amely két autonóm mozgásra képes eszközt, a Perseverance (Kitartás) rovert, illetve az Ingenuity (Találékonyság) robothelikoptert szállította a bolygóra. A két robot azóta is jól működik

Sok-sok évtizednyi elkeseredett és eredménytelen kutatás után idén végre engedélyezték az első, részlegesen hatékony maláriavakcinát. Arról sajnos nincs szó, hogy ez az oltóanyag tökéletesen immunissá teszi a beoltottakat a betegséggel szemben, de a Közép-Afrikában végzett klinikai vizsgálatok tanúsága szerint 29 százalékkal csökkenti az 5–17 éves gyerekek körében a súlyos malária kockázatát. 

• Mikori az első neandervölgyi műalkotás?
• Milyen eredménnyel zárult a glasgow-i klímacsúcs?
• Az amazóniai esőerdő a Föld tüdeje?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!