Megjelenésétől kezdve imádnak az emberek tévét nézni karácsonykor

Megjelenésétől kezdve imádnak az emberek tévét nézni karácsonykor

2019. december 24-én közreadott kép: II. Erzsébet brit királynő a windsori kastélyban, az alattvalóihoz intézett televíziós karácsonyi üzenet felvételén (Fotó: MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons)

A karácsony a XIX. században hagyománnyá vált szokások szerint a családi összejövetelek, a békés és szeretetteljes együttlét, illetve a vallásos áhítat ünnepe – vagy legalábbis ez lenne a dickensi ideál. Az együttlét társas tevékenységet feltételez, és semmiképpen sem olyan, az előítéletek szerint az emberi kapcsolatokat leépítő időtöltést, mint a tévénézés. Csakhogy az emberek a tévé megjelenésétől kezdve imádnak tévét nézni karácsonykor, és ez sok országban mára sokkal élőbb (és családokat összehozó) hagyománnyá vált, mint sok „értékesebb” tradíció.

Nincs karácsony Kevin nélkül – az utóbbi néhány évben szinte mindenki hallotta már ezt a tévés reklámszlogent, még ha nem is feltétlenül örült neki. A közhellyé vált mondat arra utal, hogy Magyarországon hagyománnyá vált: valamelyik televízió karácsonykor leadja a Reszkessetek, betörők! című vígjátéksorozatot, a főszerepben a karácsonykor véletlenül otthon maradó, a tökkelütött betörőket móresre tanító Kevin McCallistert alakító Macaulay Culkinnel. A Reszkessetek, betörők! ugyanilyen kultikus szerepet tölt be Lengyelországban is.

• Hogyan használja a királynő a tévét?
• Mi a közük a bábáknak a karácsonyhoz?
• Miért néznek Németországban karácsonykor angol kabaréjelenetet?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: karácsony, televízió