„Nincs az a pénz, ami jóvá teheti az emberi szenvedést, függőséget”

„Nincs az a pénz, ami jóvá teheti az emberi szenvedést, függőséget”

Lefoglalt heroinos és fentanilos zacskók (Fotó: DEA)

Egy New York állami bíróság elmarasztalta a Teva gyógyszercéget és más vállalatokat, amiért az ítélet szerint részük volt az Egyesült Államokat sújtó opiátjárvány szításában. Az elmúlt évtizedekben boldog-boldogtalan szokott rá a fentanil fájdalomcsillapítóra és társaira, 2020-ban több mint 90 ezren belehaltak a túladagolásba. A covidpandémia első évében 30 százalékkal nőtt az opioid eredetű halálozás.

A Teva gyógyszercég amerikai leányvállalatánál igen kötetlen az értekezletek hangulata. Erre utal, hogy vicces paródiavideókat is forgatnak, és ezzel szórakoztatják az értékesítő munkatársakat. Az egyik ilyen gegben az egyik igazgató az Austin Powers-vígjátékok főgonoszának, dr. Genyának a hangját utánozva beszél arról, hogyan kell rávenni az orvosokat, hogy a cég termékeit írják fel a pácienseknek, és ne a versenytársak készítményeit. Egy másik paródiában az értékesítési alelnök az Egy becsületbeli ügy című, Tom Cruise főszereplésével készült katonai bírósági drámát utánozva beszél arról, a cég képviselői nem képesek elfogadni azt az igazságot, hogy teljesíteniük kell, sőt meg kell haladniuk az eladási kvótákat.

Ezek a videók is előkerültek a Teva és más cégek ellen indított perben, amelyben két New York-i megye a felperes. A per tárgya pedig az (egész Amerikához hasonlóan) a megyéket sújtó úgynevezett opiátjárvány, vagyis a receptre kapható, opioidtartalmú gyógyszerek szükségtelen szedése és tömeges túladagolása miatt létrejött közegészségügyi krízis. Az Egyesült Államokban 2020-ban 92 ezer ember halt meg opiáttúladagolásban (amelyért főként a fentanil okolható), és ennél sokkal többen lettek függők. A döntéshozók a gyógyszergyárakat, a forgalmazókat és a gyógyszertárakat teszik felelőssé azért, mert gyakorlatilag rászoktatták az embereket a legális kábítószerre.

• Milyen vádakkal perelik a gyógyszeripari cégeket?
• Ők hogyan reagálnak?
• Mekkora kártérítésre számíthatnak a károsultak?
• Milyen veszteségeket okoztak ezek a készítmények?

A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!