Leállítják a kulturális beruházásokat: veszélyben a Liget-projekt?

Leállítják a kulturális beruházásokat: veszélyben a Liget-projekt?

Az új Nemzeti Galéria látványterve (Forrás: Városliget Zrt.)

A kormányzati megszorítások elérték a kultúrát is: veszélybe kerülhetnek az olyan látványos presztízsberuházások, mint a Liget-projekt vagy Demeter Szilárd popcentruma.

Lesznek még beruházások, de nem most – fogalmazott Csák János kulturális és innovációs miniszter június 21-ei bemutatkozó beszélgetésén. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezte esten a frissen kinevezett tárcavezető – konkrétumok nélkül ugyan, de – kimondta azt, amit jó ideje sejteni lehetett: a kormány a gazdasági helyzetre tekintettel leállítja a nagy kulturális beruházásokat. Ezzel rövid távon akár több száz milliárd forintot is megtakaríthat, a projektek jövője azonban a halasztással kellően bizonytalanná válik ahhoz, hogy a döntés az egyes tervek végét jelentse. Összeszedtük, mi minden eshet áldozatul a megszorításoknak.

„Április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják, hogy még, még, még” – mondta Orbán Viktor a Néprajzi Múzeum már említett megnyitóján, a Liget-projekt sikerére utalva. A miniszterelnök (szövegírója) szokásához híven ügyesen fogalmazott, amikor a „még, még, még” felkiáltást a közönségnek tulajdonította, így a kulturális beruházások leállításakor sem kérhetjük számon kijelentését. 

• Mi lesz a Liget-projekt ékkövével, az első kapavágás előtt a közel háromszorosára drágult új Nemzeti Galériával?
• Mikor nyithat ki új az Iparművészeti Múzeum?
• Milyen jövőt jósolt Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum új épületének?
• Melyik beruházás lett az elmúlt évek egyik legkellemesebb meglepetése?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!