Ukrajna: öngyilkos akció vagy önmarketing?

Ukrajna: öngyilkos akció vagy önmarketing?

A szaki tengerparton készített képen füst gomolyog 2022. augusztus 9-én, miután robbanássorozat történt egy repülőgéplőszert tároló raktárban, az Ukrajnától Oroszországhoz elcsatolt Krímben, a Novofjodorovka melletti repülőtéren (Fotó: MTI/AP/UGC)

A háború a Krímmel kezdődött és a félsziget felszabadításával kell véget érnie – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még augusztus 9-én, mindössze néhány órával azután, hogy a 2014-ben Oroszország által annektált félszigeten robbanás történt egy orosz katonai létesítményben. És bár az orosz média kezdetben meg nem nevezett minisztériumi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy lőszerek robbantak fel egy raktárban, mostanra egyre valószínűbb, hogy a háttérben az ukrán fél akciója rejlik. Ráadásul nem is ez volt az egyetlen ilyen akció, az elmúlt héten több támadás is történt, amiből többen arra következtetnek, hogy hamarosan újabb front nyílhat az orosz–ukrán háborúban.

Hogy pontosan mi is történt a nevezetes augusztus 9-ei napon Novofedorivkában, a Szaki melletti légi támaszponton, a mai napig nem lehet tudni, az viszont bizonyos, hogy a Moszkva által adott gyors magyarázat nem felel meg a valóságnak. A lőszerek felrobbanása ellen szól, hogy a vastag betonfalakkal elválasztott repülők közül több is sértetlen maradt, vagyis több becsapódás, illetve robbanás történhetett. Szakértők szerint az ukránok a tenger felől közelítették meg a célpontot, ahonnan tüzet nyitottak a gépekre. Emellett előkerült egy olyan magyarázat is, miszerint a támadást ukrán partizánok követték el a szárazföldről, miután bemérték a repülők helyzetét. Mások szerint pedig az amerikaiaktól kapott rakéták végezhettek a Szaki melletti légibázison a 7–11 orosz harci géppel, ami az orosz légierő legnagyobb vesztesége volt a második világháború óta.

• Miért nem vállalja magára a támadásokat Ukrajna?
• Miért lenne nagy falat az ukránoknak a Krím visszaszerzése?
• Médiaakció csupán a Krím elleni támadás?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!