Még nem született új világrend

Még nem született új világrend

Orosz interkontinentális ballisztikus rakéta felvonultatása a Vörös téren, 2022. május 7-én (Fotó: AFP via Europress/Kirill Kudryavtsev)

Aligha volt az elmúlt három évtizedben olyan év, mint a tavalyi, amelyben annyiszor hangzott volna el, hogy vége az egypólusú világrendnek, ami a hidegháború lezárása után jött létre. A politikusok, sőt gyakran szakértők által is hangoztatott állítás szerint ezekben a hónapokban gyökeresen átalakultak az erőviszonyok a világban, amely fő vesztese a Nyugat lesz.

Az Orosz Föderáció és a Kínai Népköztársaság közös nyilatkozata az új korszakba lépő nemzetközi kapcsolatokról és a globális fenntartható fejlődésről – ezt a címet viseli az a közös nyilatkozat, amelyet február 4-én tett közzé a Kreml, és amely az egész világot meglepte. A dokumentumban a két fél kijelentette: ellenzik azt, hogy az egyes államok a demokrácia fogalmát használják nyomásgyakorlásra más országokra, emellett leszögezték, hogy Kína megértéssel kezeli és támogatja az Oroszország által az európai biztonsági garanciák kialakítására vonatkozó javaslatokat. Emlékezetes: Oroszország pár hónappal korábban két szerződéstervezetet adott át az Egyesült Államoknak, amelyekben azt követelték, hogy a NATO ne fogadjon be több volt szovjet tagköztársaságot, ne telepítsen csapásmérő eszközöket az Oroszországgal szomszédos területekre, és csökkentse az 1997-es szintre a katonai infrastruktúráját. A kínai olimpia megnyitásakor elfogadott közös nyilatkozatban Moszkva és Peking kijelentette, hogy a barátságuknak „nincsenek határai”, az együttműködésben nincs tiltott zóna, és a kétoldalú stratégiai együttműködés erősítése nem irányul harmadik országok ellen.

Ám az ukrajnai háború alaposan átrajzolta ezeket az álmokat, és a jelek szerint korántsem lesz olyan egyszerű legyűrni a „kollektív Nyugatot” – ahogy újabban Moszkva nevezi a nyugati szövetségi rendszert.

• Hol tart a gazdasági verseny?
• Behozható az Egyesült Államok hadászati elsősége?
• Mit hoz a jövő?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!