Gyerekek, hová tűntek a fiatalok?

Gyerekek, hová tűntek a fiatalok?

Hann Endre (b) és Závecz Tibor (j) (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Nincs olyan kihívó, aki vonzó lenne a társadalom egy olyan, jellegzetes csoportja számára, mint a fiatalok – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Závecz Tibor. A Závecz Research vezetője szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt sem a programja, hanem a mássága, a hagyományos politikai rendszerrel szembeni szkepszis miatt vonzó. Azok, akikben emellett előítéletesség is van, hasonló okokból indulnak a Mi Hazánk felé. Két protestpárt van tehát a piacon, amely képes új, valószínűleg fiatal szavazókat toborozni, de ez a protestjelleg nem biztos, hogy elégséges a hosszú távú politikai beágyazottsághoz.

Hann Endre, a Medián vezetője azt tette hozzá, hogy ha a pártok szavazótáborának átlagéletkorát végignézzük, drámai eredményt kapunk. Nem azért drámai, mert új dolog, hanem mert tartósan így van, és nem tudnak rajta változtatni. A DK szavazótáborának átlagéletkora 63 év, a Fidesz ebben az értelemben középpárt, 56 év az átlagéletkor. Érdekes módon a Momentum is elmozdult ebbe az irányba, elmúlt az az egyértelműen generációs jellege.

• Valóban nagy a tétje az EP-választásnak az ellenzéki pártok számára?
• Miért nem sikerült az ellenzéknek kiaknáznia azt, hogy öt éven át a polgármestereik álltak számos nagyváros élén?
• Meg tudja ugrani az ellenzék még egyszer a 2019-es önkormányzati választási eredményeket?
• Mély gazdasági válságban van az ország, miért nincsen ennek a mostaninál szignifikánsabb hatása a Fidesz támogatottságára?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/49. számában találja. Vegye meg december 14-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!